Την 16ωρη εργασία επιδιώκει να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση φιλοτεχνώντας τη ρύθμιση ως κεκτημένο της ΕΕ.
Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης την Παρασκευή (4/8/2023) ανήγγειλε την 16ωρη εργασία τη μέρα σε δύο εργοδότες.
Πρόσθεσε δε ότι η σχετική ρύθμιση εντάσσεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή μπορεί κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι αυτό απολύτως νόμιμο, δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ.
Νομιμοποίηση 16ωρης εργασίας
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου, εάν πρόκειται για δύο 8ωρα την ημέρα, άρα για 16 ώρες στο ίδιο 24ωρο απάντησε: «Αν το επιθυμεί ναι, δική του απόφαση είναι αυτή, όχι δική μου. Το θέμα είναι εάν εμείς θα του το επιτρέπουμε. Από εδώ και μπρος θα του το επιτρέπουμε, σήμερα δεν γίνεται».
Ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε τη θεσμοθέτηση της 16ωρης εργασίας σαν θετικό, φιλελεύθερο και εθελοντικό μέτρο.
Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός πώς όχι μόνο στην παρούσα κυβέρνηση αλλά και στις προηγούμενες, κανείς υπουργός δεν σκέφτηκε την ανάγκη ο εργαζόμενος να μπορεί να ζει με μία μόνο δουλειά χωρίς να χρειάζεται να εργάζεται ακατάπαυστα για να ζήσει.
Οι επίμαχες δηλώσεις μετά το 1ο λεπτό στο κάτωθι video
Απόλυση χωρίς αποζημίωση
Να σημειωθεί ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο υπάρχει και άλλη αμφιλεγόμενη ρύθμιση. Δηλαδή η απόλυση χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.
Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης θεσπίζεται η «περίοδος του δόκιμου εργαζόμενου».
Για έναν εργαζόμενο «μπορεί να λύεται η σύμβαση αυτομάτως και αζημίως σε περίοδο 6 μηνών».
Να το «μαζέψει» προσπαθεί το υπουργείο Εργασίας
Μετά τον σάλο, που προκλήθηκε ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε σε διευκρινιστικές δηλώσεις για τη δυνατότητα εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες.
Όπως αναφέρεται, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το Προεδρικό Διάταγμα του 1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος.
Η διευκρινιστική δήλωση του υπουργείου Εργασίας
«Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».
ΣΥΡΙΖΑ: Να μη διανοηθεί ο Γεωργιάδης να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή
Η αναγγελία και μόνο των προβλέψεων του νομοσχεδίου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που καλούν τον κ. Γεωργιάδη να μη φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή, καθώς θα βρει απέναντί του το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
«Ο υπουργός Εργασίας κ. Γεωργιάδης, ως άξιος συνεχιστής του κ. Χατζηδάκη, αποκάλυψε σήμερα το εφιαλτικό σκηνικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για τους εργαζόμενους», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει 16 ώρες δουλειά την ημέρα με δύο 8ωρα σε δύο εργοδότες» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας:
«Και αυτό -κατά τον κ. Γεωργιάδη- θα είναι “προσωπική απόφαση” του εργαζόμενου.
Με λίγα λόγια, ο εκβιασμός βαφτίζεται “επιλογή” την ώρα που η ακρίβεια, η εργοδοτική αυθαιρεσία και οι χαμηλοί μισθοί πλήττουν τον κόσμο της εργασίας».
«Να μη διανοηθεί καν ο κ. Γεωργιάδης να φέρει στη Βουλή αυτό το έκτρωμα.
Δεν θα βρει απέναντι μόνο τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά το σύνολο των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Ο βουλευτικός μισθός του Αδώνιδος “θεσπίστηκε μετά την Γαλλική Επανάσταση”, απολύτως δικαιολογημένα.
https://www.youtube.com/watch?v=xbKQICE-KrE