Διαφημίσεις

Σε ηλικια 92 ετων εφυγε ο γνωστος επιχειρηματιας επειτα απο ατυχημα που του ειχε προκαλεσει το σπασιμο των ποδιων του και νοσηλευοταν στο Υγεια…επειτα απο την πρωτη θεραπεια και αφου ειχε βγει απο το νοσοκομειο ειχε νεο ατυχημα οπου εσπασε τα πλευρα του και ετσι δεν αντεξε ..!

Λιγο απο Ιστορια …

Ο δεκαεπτάχρονος Βαυαρός Όθωνας, ήρθε στην Ελλάδα το 1833 ως ο πρώτος βασιλιάς της χώρας, διορισμένος από τις Μεγάλες Δυνάμεις. Κουβάλησε μαζί του τρεις αντιβασιλείς για να τον αντικαθιστούν όσο ήταν ανήλικος, 4200 μισθοφόρους στρατιώτες και 100 περίπου Βαυαρούς τεχνίτες και βιοτέχνες που έφεραν την βορειοευρωπαϊκή τους τέχνη στην υπανάπτυκτη και ρημαγμένη Ελλάδα. Ανάμεσα τους ήταν και κάποιος Κάρολος Φιξ που πήρε άδεια από το παλάτι να πραγματοποιήσει την πρώτη παραγωγή μπύρας στην χώρα.

Ο Κάρολος Φιξ και οι απόγονοι του έγραψαν μια πραγματική επιχειρηματική εποποιία στη χώρα μας. Οι Έλληνες τότε δεν ήξεραν την μπύρα. Οι Βαυαροί όμως, ως γνήσιοι Γερμανοί την έπιναν με μανία. Το παλάτι λοιπόν και οι Βαυαροί φαντάροι και σύμβουλοι επέβαλαν τη νέα μόδα που άρχισε να διαδίδεται στα καφενεία και τα εστιατόρια της εποχής. Στην αρχή οι Έλληνες την περιφρονούσαν προτιμώντας τα ρετσινωμένα κρασιά τους, σιγά-σιγά ο μιμητισμός έκανε τα θαύμα του. Η αλήθεια είναι επίσης ότι μια κρύα μπύρα ταιριάζει άψογα με το ζεστό ελληνικό καλοκαίρι.

Ο Κάρολος Φιξ εγκαταστάθηκε στο Νέο Ηράκλειο όπου επί Όθωνα έμεναν όλοι οι Βαυαροί, εκεί άλλωστε υπάρχει ως σήμερα και η μεγάλη βίλλα της οικογένειας, εγκαταλελειμμένη και με πολλά νομικής φύσεως προβλήματα για την ιδιοκτησία της. Ο Κάρολος Φιξ είχε φτιάξει δύο βιοτεχνίες παραγωγής μπύρας, αλλά η μεγάλη επέκταση της ζυθοποιίας έγινε από τον γιο του Ιωάννη. Αυτός έφτιαξε τεράστιες για την εποχή εγκαταστάσεις στο μακρινό τότε Κολωνάκι, το 1863. Δίπλα στο εργοστάσιο έφτιαξε και τις κατοικίες της οικογένειας, αν και πολλοί Αθηναίοι τον έλεγαν τρελό που πήγε και εγκαταστάθηκε –πλούσιος άνθρωπος- σε κείνη την ερημιά.

Επειδή κάποια από τα υλικά παρασκευής της μπύρας ήθελαν χαμηλές θερμοκρασίες και δεν υπήρχαν ψυκτικά μηχανήματα, ο Ιωάννης Φιξ τα αποθήκευε στην Πάρνηθα και οι χωρικοί απ’ το Μενίδι έβγαζαν μεροκάματο κουβαλώντας τα τυλιγμένα με τσουβάλια ως το Κολωνάκι. Η μπύρα Φιξ είχε πια αποκτήσει πολλούς οπαδούς και μεγάλο δίκτυο διανομής σ’ όλη τη χώρα.

Το 1893, ο γιος του Ιωάννη Κάρολος Φιξ (είχε το όνομα του παππού του) μετέφερε το εργοστάσιο στο καινούριο κτίριο στην Συγγρού. Η Φιξ ήταν πια ένας κολοσσός με απόλυτη κυριαρχία στην Ελλάδα και πολλές εξαγωγές. Εκείνη την περίοδο στην ζυθοποιία δούλευαν 5000 εργάτες. Ο μόνος σοβαρός ανταγωνιστής που αντιμετώπισε ήταν η ζυθοποιία Κλωναρίδη το 1903, που επεκτάθηκε μεν αλλά κατέρρευσε από ένα σκάνδαλο λίγα χρόνια αργότερα. Στο κριθάρι που εισήγαγε ο Κλωναρίδης, έκλεβε τους φόρους και τον ανακάλυψαν ή ίσως τον κάρφωσαν οι ανταγωνιστές του. Ο Κλωναρίδης συνελήφθη και η Φιξ παρέμεινε πάλι κυρίαρχη.

Ως το 1950, τίποτα δεν την απειλούσε εκτός από την ίδια την κόπωση που φέρνει ενός ολόκληρου αιώνα επιτυχία. Στα τέλη του ’50, ένα μέλος την οικογένειας, ο Αντώνιος Φιξ αποσπάστηκε και παρήγαγε την μπύρα «Άλφα». Δεν πέτυχε μεγάλα πράγματα. Η αρχή του τέλους ήταν όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου κατήργησε το μονοπώλιο και επέτρεψε και σε άλλες ζυθοποιίες να λειτουργήσουν στην χώρα. Η Χάινεκεν με την Άμστελ εκτόπισαν την Φιξ μέσα σε λίγα χρόνια. Αλλά η χαριστική βολή ήταν η ανάμειξη της οικογένειας στην πολιτική.

Το 1960, η χήρα Ιωάννου Φιξ παντρεύτηκε τον Πέτρο Γαρουφαλιά και η εταιρεία ενεπλάκη στις ίντριγκες της αποστασίας του 1965. Τότε ο φτωχός κόσμος που ήταν με τον γέρο της Δημοκρατίας παρέφραζε το διαφημιστικό σύνθημα της εταιρείας «η Φιξ κάνει καλό» σε «η Φιξ κάνει κακό» και έπαψε να την πίνει. Ακολούθησε μια τρομακτική κατηφόρα που οδήγησε σε στάση της παραγωγής και σε πτώχευση του 1982. Άφησε πίσω της το πιο διάσημο βιομηχανικό κουφάρι της Αθήνας, το κτίριο Φιξ στην Συγγρού. Σήμερα και η Φιξ και η Άλφα ξανακυκλοφορούν, ενώ το κτίριο είναι μουσείο μοντέρνας τέχνης.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek