Το πάρτυ των γερμανικών εταιρειών που λυμαίνονται τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχει τέλος.
Σοκ προκαλούν οι τεράστιες υπερτιμολογήσεις αναλώσιμων υλικών Γερμανικής εταιρίας, και μάλιστα σε πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας, με αποτέλεσμα την αλόγιστη σπατάλη του οικονομικού προϋπολογισμού, σε σημείο να μην έχουν πόρους για αγορά άλλων υλικών που βρίσκονται σε έλλειψη, αλλά και πληρωμές έμμισθου προσωπικού.
Πρόσφατο παράδειγμα, στο Νοσοκομείο Σητείας με αίτημα 25/10/2019, όπου μάλιστα η εταιρία έχει επιβάλλει φωτογραφικές προδιαγραφές, με σκοπό να απορριφθούν όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες που προσφέρουν σε χαμηλότερες τιμές συμβατά υλικά, και τελικως το νοσοκομείο να αγοράσει σε υψηλές τιμές.
Στην αίτηση προμήθειας, αναφέρεται η τελευταία τιμή αγοράς των υλικών, από το ελληνικό παράρτημα της γερμανικής εταιρίας, που κάποτε αποτελούσε μέρος της SIEMENS.
Το πρώτο υλικό, έπειτα από έρευνα, οι εταιρίες το προσφέρουν από Κινεζικες κατασκευαστικές από 130 ευρώ, και από Ευρωπαϊκές κατασκευαστικές εως 250 ευρω, ενώ λογω των φωτογραφικών προδιαγραφών, η εν λογω εταιρία, γνωρίζοντας ότι θα απορριφθουν όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, το προσφέρει 356 ευρω, όπως φαινεται από την τιμή της προηγούμενης πώλησης!
Τα υπόλοιπα καλώδια, οι εταιρίες από Κινεζική κατασκευαστική το προσφέρουν από 50 ευρώ, και από Ευρωπαϊκές εως 100 ευρώ, ενώ η εταιρεία αυτή τα πουλάει από 150 ευρώ και άνω!
Όλα αυτά, την στιγμή που η Σητεία πασχίζει να συνέλθει από τις πλημμύρες του Απριλίου, και εν μεσω σοβαρότατης οικονομικής κρίσης.
Η εταιρία αυτή συστηματικά υπερτιμολογεί ακόμα και συντηρήσεις μηχανημάτων, μη διστάζοντας να υπερβεί τους προϋπολογισμούς.
Το γνωστό κόλπο της πώλησης σε χαμηλή τιμή, και της συντήρησης σε τιμές που συγκριτικά με ομοειδή μηχανήματα είναι υπερβολικές.
Παράδειγμα, η περίπτωση 9/10/2017 στο Νοσοκομείο Άμφισσας. Για ομοειδή αναισθησιολογικά μηχανήματα στις αίθουσες χειρουργείων, η μια εταιρία χρεώνει την συντήρηση 2.400€/μηχάνημα, ενώ η Γερμανική χρεώνει την συντήρηση 3.600€/μηχάνημα (7.200 τα δυο) , υπερβαίνοντας τον προϋπολογισμό, και αναγκάζοντας το νοσοκομείο να αυξήσει (!) τον προϋπολογισμό ,καθώς αν δεν ενέκρινε την συντήρηση, κινδύνευαν να κλείσουν τα χειρουργεία!
Αν τελικώς τα μηχανήματα αυτά είναι τόσο κοστοβόρα, τότε γιατί συνεχίζει το κράτος να τα προμηθεύεται, και να δέχεται εξωφρενικούς όρους για τα αναλώσιμα του, όπως «γράμμα συμβατότητας από τον κατασκευαστή», «απόρριψη αν δεν είναι αυθεντικό του κατασκευαστή», και φωτογραφικές προδιαγραφές? Γιατί το κράτος δεν προμηθεύεται μηχανήματα με χαμηλότερο κόστος συντήρησης, και φθηνότερα αναλώσιμα, που να δέχονται αδιαμαρτύρητα τα συμβατά υλικά, όπως γίνεται παγκοσμίως, εκτός από την πτωχευμένη Ελλάδα? Γιατί η επιτροπή ανταγωνισμού δεν επιβάλλει κυρώσεις στην εταιρία που με ισχυρισμούς περί ακύρωσης εγγύησης αν δεν προμηθευτούν «αυθεντικά» αναλώσιμα, όπως αναφέρουν στα γραφεία προμηθειών, επιβάλλουν τις δικές τους προδιαγραφές, που οδηγούν σε υπερτιμολογήσεις? Γιατί όλοι οι άλλοι κατασκευαστές, επιτρέπουν κανονικά την τοποθέτηση συμβατών αναλώσιμων, σε αντίθεση με την εταιρία αυτή, που παραβιάζει τον σχετικό νόμο Antitrust της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οδηγεί σε μονοπωλιακές συνθήκες?
Η έρευνα οδηγεί και σε άλλες Γερμανικές εταιρίες που εφαρμόζουν παρόμοιες πρακτικές, στον τομέα των πιεσόμετρων, και άλλων εξοπλισμών νοσοκομείων, βαρύνοντας τους μικρούς προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές για Αμερικανική εταιρία, που επίσης επιβάλλει περίπλοκες και φωτογραφικές προδιαγραφές, για αναλώσιμα όπως καλώδια μέτρησης κορεσμού αιμοσφαιρίνης στο αίμα.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Τι κανει νιαου νιαου στα κεραμιδια? Η DRAGER φυσικά!!! Στην υγεια των κοροιδων, των ελληνων φορολογουμενων!!!!