Όργιο παρανομίας στην Παραλία Χάρακα, που διαδραματίζεται τα τελευταία χρόνια, με την ανοχή του Δήμου, και όλου του δημοτικού συμβουλίου.
Καταστροφή βιότοπου, στήσιμο σταθερών μαγαζιών αντί τροχήλατης καντίνας, κατάληψη περισσότερου χώρου με ομπρελοκαθίσματα από τον προβλεπόμενο, μέχρι και διακοπή πρόσβασης στον παραλιακό δρόμο με τοποθέτηση πασσάλων και σχοινιού! Μάλιστα, ο υπεύθυνος της μιας εκ των δυο επιχειρήσεων, που έχει κλείσει τον δρόμο, ισχυρίζεται ότι… ποτέ δεν υπήρξε δρόμος!
Συγκεκριμένα, το Coconut Beach bar μετακίνησε το μαγαζί επάνω στον παραλιακό δρόμο, και έκλεισε με πασσάλους την δίοδο των οχημάτων, ώστε να εξασφαλίσει περισσότερο χώρο για την επιχείρησή του. Επί σειρά ετών στο σημείο αυτό προσθέτονται ομπρέλες περισσότερες από το επιτρεπτό, μικραίνοντας ολοένα την απόσταση από το διπλανό beach bar, και μειώνοντας στο ελάχιστο στον χώρο ανάμεσά τους, ο οποίος είναι το μόνο κομμάτι παραλίας που απέμεινε ελεύθερο για τους λουόμενους.
Σύμφωνα με επιτόπια έρευνα, και φωτογραφίες αρχείου από κατοίκους της περιοχής, το Coconut beach bar, σε σχέση με άλλες χρόνιες έχει μετακινηθεί πολλά μέτρα προς τα πίσω, ακριβώς στο σημείο που επί δεκαετίες ήταν δρόμος. Επιπλέον, έκοψε πολλούς θάμνους σκίνου από την πίσω πλευρά, την οποία έχει κάνει αποχωρητήριο.
Ο παραλιακός αυτός δρόμος, υπάρχει για πολλές δεκαετίες στην περιοχή. Μάλιστα, ο δρόμος αυτός, εκτός από την πρόσβαση στον αιγιαλό, χρησιμοποιήθηκε αρκετές φορές από πυροσβεστικά οχήματα για κατάσβεση εστιών φωτιάς. Κάτοικοι της περιοχής και λουόμενοι της Αττικής καταγγέλλουν συνεχώς την παρανομία, ενώ έχουν διαθέσιμες για τον εισαγγελέα, φωτογραφίες πρίν και μετά την περιβαλλοντική και αισθητική καταστροφή της παραλίας Χάρακα.
Επιπλέον, σημαντικότατο είναι το γεγονός πως έχουν τοποθετηθεί μόνιμες κατασκευές, ενώ οι άδειες που έχουν εξασφαλίσει τα beach bar από την Δημοτική Ανώνυμη Εταιρία Ακινήτων Λαυρεωτικής, αφορούν τροχήλατη καντίνα 15 τετραγωνικών μέτρων.
Χιλιάδες λουόμενοι που έχουν επισκεφθεί την συγκεκριμένη παραλία, έχουν διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι υπάρχουν σταθερές κατασκευές επί της παραλίας, και όχι τροχήλατες καντίνες, ενώ γνωρίζουν ότι έχει καταστραφεί ο χώρος γύρω από τα beach bar για δημιουργία parking αυτοκινήτων.
Στις αρχές του έτους, η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή σχετικά με τις παρανομίες στην εκμετάλλευση παραλιών στη Μύκονο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, είχε δηλώσει: «Έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλισης της ελεύθερης και ασφαλούς διέλευσης των λουόμενων, στην αποφυγή της αισθητικής υποβάθμισης, στη διατήρηση των οικοτόπων».
Την ερώτηση μάλιστα είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης ο οποίος κατήγγειλε πως οι περισσότερες παραλίες είναι κατειλημμένες από επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν πάρει τα δικαιώματα χρήσης, αλλά ουδείς γνωρίζει εάν τηρούν τους όρους της συμβάσεως παραχώρησης και το εάν έχουν απλώσει τις πρόχειρες αυτές κατασκευές στην έκταση την οποία ορίζει ο νόμος.
Η υφυπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση έχει πλέον οριοθετήσει ποιο είναι το ποσοστό των παραχωρημένων παραλιών το οποίο πρέπει να καταλαμβάνει κάποιος και αυτό δεν μπορέι να ξεπερνά το 50%. «Σε μια παραλία η οποία παραχωρείται, το 50% μπορεί να καταληφθεί από ομπρελοκαθίσματα και το 50% παραμένει ελεύθερο για τους λουόμενους», ανέφερε, παραδεχόμενη πως στην πράξη αυτό καταστρατηγείται και πως για αυτό το λόγο και μπαίνουν αυστηρά πρόστιμα.
Ενδιαφέρουσα όμως και η πρόταση που κατέθεσε ο Νίκος Ξυδάκης: «Σας έχω κάνει μία πρακτική πρόταση την οποία την αποδέχεστε. Το ακούω με μεγάλη χαρά. Προτείνω να γίνει σαφής νομοθετική πρόβλεψη για ανάρτηση πινακίδος με το σκαρίφημα του παραχωρούμενου χώρου, για να ξέρει ο κάθε κολυμβητής, ο κάθε παραθεριστής ποιος είναι ο ελεύθερος χώρος. Και αυτό το σκαρίφημα με σαφήνεια και με απλότητα και με χρήση των νέων τεχνολογιών να είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα του δήμου, ούτε στη Διαύγεια ούτε στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, αλλά κάπου πολύ απλά. Και στην πινακίδα να αναφέρεται και τηλέφωνο υπευθύνου άμεσα. Δεν θα ψάχνει ο καθένας το Λιμενικό, το οποίο δεν θα έρθει ποτέ ή την αστυνομία, η οποία θα έχει φόρτο και θα εμφανιστεί τον Οκτώβριο.
Σε όλες τις άλλες παραλίες δεν υπάρχει χώρος για μια πετσέτα. Αυτό είναι ντροπή για την ελληνική Δημοκρατία. Είναι ντροπή για το ελληνικό κράτος. Είναι ντροπή για εμάς που νομοθετούμε και για όλον τον κρατικό μηχανισμό, που δεν ελέγχει τίποτα. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας παρακαλέσω αυτές οι πρακτικές προτάσεις που κάνω εγώ, που μπορεί να είναι αφελείς, μπορεί να είναι ανεφάρμοστες, εφόσον κρίνετε ότι μπορούν να εφαρμοστούν, να εφαρμοστούν σύντομα: και το σκαρίφημα και η άμεση πληροφόρηση στον πολίτη. Έχουμε applications και όλοι έχουν ένα smartphone και πάνε στην παραλία, μπορούν να το βρουν. Να δώσουμε τη δυνατότητα στον πολίτη να διεκδικήσει το δικαίωμά του να έχει πρόσβαση στην παραλία.»
Στην περίπτωση πάντως της παραλίας Χάρακα, όχι μόνο έχει καταληφθεί από τα 2 beach bar χώρος μεγαλύτερος του 50% του αιγιαλού (γιατι ο υπολοιπος είναι μη καταλληλος για κολύμβηση, καθώς υπάρχει πλατύς ύφαλος και τα νερά είναι ρηχά έως τον αστράγαλο καθιστώντας το ακατάλληλο για κολύμβηση, ενώ από την άλλη πλευρά, υπάρχει parking σκαφών), αλλά και έχει γίνει μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς ο οικότοπος που τόσα χρόνια φιλοξενεί μεταναστευτικά πουλιά, (όπως πελαργούς, δενδρότσιχλες, μπεκάτσες, ορτύκια), αλλά και θαλάσσιες χελώνες Καρέτα-Καρέτα (είναι γνωστή η δράση της ΜΚΟ «Αρχελών» στην περιοχή), κατέληξε πλέον να έχει μετατραπεί πλέον σε έναν απέραντο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, κόβοντας τους σκίνους, και ισοπεδώνοντας τον χώρο καταστρέφοντας τον βιότοπο.
Δείτε φιλμάκια της συγκινητικής απελευθέρωσης δύο χελώνων Καρέτα-Καρέτα, στην μέχρι πρότινος αγνή παραλία Χάρακα Λεγραινών.
Η σημερινή εικόνα της παραλίας, δεν θυμίζει πολέον τον βιότοπο που ήταν, όπως φαίνεται στα βίντεο και το αρχείο της «Αρχελών» .
Σήμερα η παραλία και ο γύρω χώρος ειναι ενα απέραντο πάρκινγκ. Οπως μάλιστα ανέφεραν οι λουόμενοι στο ρεπορτάζ, πολλές φορές, δεν βρίσκουν να παρκάρουν (!), και αναγκάζονται να επιστρέψουν στο beach bar στην παραλία Θυμάρι, την προηγούμενη παραλία, λίγο μετά την Ανάβυσσο.
Και όλα αυτά, παρότι τον Απριλιο του 2018, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος με αφορμή την γνωστή υπόθεση της παραλίας Σχινιά, σημείωσε ότι ήδη από την προηγούμενη χρονιά, με Υπουργική Απόφαση, οι δραστηριότητες Βeach bar και τα ομπρελοκαθίσματα στις παραλίες δεν θα παίρνουν άδεια αν δεν έχουν νόμιμη οδό πρόσβασης. Γιατί, όπως τόνισε, δεν είναι δυνατόν να καταστρέφονται αμμοθίνες ή προστατευόμενοι οικότοποι ή περιοχές ωοτοκίας χελωνών, για να τοποθετηθούν ομπρελοκαθίσματα και ξαπλώστρες.
Παρά τα καυτά θέματα που είναι συνεχώς στην επικαιρότητα για τις παραλίες, και παρά την συζήτηση μεταξύ βουλευτών για την πάταξη της παρανομίας, οι υπάλληλοι του Δήμου, και ο Δήμαρχος του Δήμου Λαυρεωτικής (οπου ανήκει αυτή η περιοχή της Κερατέας στην οποία υπάγεται η παραλία Χάρακα), παραβλέπουν συνεχώς τους νόμους και τις διατάξεις, για να καρπωθεί ο Δήμος χρήματα από την ενοικίαση εκμετάλλευσης των παραλιών, που τελικά ξοδεύονται σε υπερτιμολογημένες συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών στα καλοκαιρινά φεστιβάλ.
Απομένει λοιπόν να αποδοθούν ευθύνες στους αρμόδιους που κάνουν τα στραβά μάτια, αλλά και σε επιχειρηματίες που αθέτησαν τους όρους της σύμβασης με τον Δήμο και την Δημοτική Ανώνυμη Εταιρία Ακινήτων Λαυρεωτικής , και να επιδοθούν τα αντίστοιχα πρόστιμα που προβλέπονται από τον νόμο.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
ΧΑΜΟΣ!!! Αφου μπορουν και τα κανουν γιατι ΟΧΙ? Το συστημα ειναι σκαρτο και ο κοσμος που το στηριζη ,χρονια τωρα!!! Καταστροφη στα ΠΑΝΤΑ!! Γιατι μιλαμε??