Γράφει ο Αντώνιος Φώσκολος –
Στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, που έχει έκταση το 1/3 της Σαουδικής Αραβίας (εικόνα 1), σύμφωνα με βάσιμες εκτιμήσεις κρύβεται ένας αμύθητος θησαυρός. Γεωγραφικά διαιρείται σε τρία διαμερίσματα: Το πρώτο διαμέρισμα είναι η λεκάνη της Λεβαντίνης και περιλαμβάνει τις ΑΟΖ Συρίας, Λιβάνου, Ισραήλ και το ανατολικό τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ (οικόπεδα 2, 3, 9, 12 και 13). Σε αυτή την λεκάνη, κυρίως στην ισραηλινή ΑΟΖ, έγιναν 460 γεωτρήσεις και βρέθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου που περιέχουν 1,5 τρισ. Μ3 (κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου και 3 δισ. βαρέλια πετρελαίου.
Σε αυτό το διαμέρισμα η μεν Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εκτιμά ότι υπάρχουν αλλά 3,5 τρισ. Μ3 φυσικού αερίου. Αντιστοίχως, η Γεωλογική Υπηρεσία του Ισραήλ εκτιμά ότι υπάρχουν άλλα 8 τρισ. Μ3 φυσικού αερίου και 26 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου.
Το δεύτερο διαμέρισμα περιλαμβάνει τον Κώνο του Νείλου, στον οποίο ανήκει αποκλειστικά η ΑΟΖ της Αιγύπτου. Σε αυτό το διαμέρισμα έγιναν περίπου 1900 γεωτρήσεις και βρέθηκαν 1,8 τρισ. Μ3 φυσικού αερίου χωρίς να συνεκτιμηθεί το κοίτασμα Ζορ που γεωλογικά ανήκει στο τρίτο διαμέρισμα. Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS Technical Report 2010) εκτιμά ότι σε αυτό το διαμέρισμα υπάρχουν άλλα 9 τρις Μ3 φυσικού αερίου.
Το τρίτο διαμέρισμα περιλαμβάνει την περιοχή της Μεσογειακής Ράχης. Η Μεσογειακή Ράχη ξεκινά από τον κόλπο της Κυπαρισσίας στην Ελλάδα και τερματίζει στην ύβωση του Ερατοσθένη, δηλαδή νότια της Λεμεσού στην Κύπρο. Ουσιαστικά περιλαμβάνει τα 3/4 της κυπριακής ΑΟΖ, ένα πολύ μικρό μέρος της αιγυπτιακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται το κοίτασμα Ζορ, όλη την περιοχή νότια των Δωδεκανήσων και όλο το Λιβυκό Πέλαγος (νότια Κρήτη και θάλασσα της Λιβύης).
Σε αυτό το διαμέρισμα οι έρευνες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2015. Έγιναν τρεις γεωτρήσεις σε κοραλλιογενείς υφάλους, ήτοι στα Ζορ (Αίγυπτος) και Ονησίφορος και Καλυψώ (Κύπροα). Βρέθηκαν 1,1 τρισ. Μ3 φυσικού αερίου. Τρομερή επιτυχία. Σε αυτή την παρθένα περιοχή που βρίσκεται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης εντοπίστηκαν και από τις εργασίες των PGS και ΕΔΕΥ 16 στόχοι κοραλλιογενών υφάλων με ακριβώς ίδια χαρακτηριστικά που έχουν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, στους όποιους ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα στην Αίγυπτο και στην Κύπρο.
Η έκταση των υφάλων ανέρχεται σε 3.310 km2 (τετραγωνικά χλμ). Το Ζορ με μια έκταση υφάλου 100 km2 έχει 0,8 τρισ Μ3 φυσικό αέριο. Με δεδομένο ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι πάρα πολύ παρεμφερείς, αν έχουμε την ίδια πληρότητα, κάτι που θα το δείξουν σύντομα οι γεωτρήσεις, τα αναμενόμενα αποθέματα θα πρέπει να είναι της τάξης των 26,48 τρισ Μ3 φυσικού αερίου. Αν προσθέσουμε και τα αποθέματα του κόλπου της Κυπαρισσίας 0,5 τρισ Μ3 τότε το σύνολο ανέρχεται σε 27 τρισ Μ3.
Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου
Τα πολύ πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου -σύμφωνα πάντα με τις βάσιμες εκτιμήσεις- διαμορφώνονται συνολικά σε 48 τρισ. Μ3. Κατά χώρα η κατανομή έχει ως εξής:
Ελλάδα 27 τρισ Μ3.
Κύπρος (κατά την εταιρεία Spectrum) 4 τρισ Μ3
Ισραήλ (κατά την δική του Γεωλογική Υπηρεσία) 8 τρισ. Μ3
Αίγυπτος (κατά την Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ – USGS Technical Report 2010) 9 τρισ Μ3.
Σημειώνεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται τα αποθέματα φυσικού αερίου στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, ήτοι νότια των νήσων Κάσου, Καρπάθου-Ρόδου και Καστελόριζου. Δεν συνεκτιμώνται, επίσης, τα αποθέματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στο Ιόνιο, στη χερσαία Δυτική Ελλάδα και στον Θερμαϊκό. Το 80% αυτών των ποσοτήτων είναι εξαγώγιμα προς την Ευρώπη, την Άπω Ανατολή και τις ΗΠΑ και ας φαίνεται το τελευταίο προς το παρόν αδύνατο.
Στις ανωτέρω εκτιμήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στον κόλπο της Σύρτης και πολύ πλησίον των θαλασσίων οικοπέδων νοτιοδυτικά της Κρήτης. Την εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων θα αναλάβει η κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ. Αυτή η ποσότητα των 48 τρισ Μ3 φυσικού αερίου καθιστά την λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου την μεγαλύτερη λεκάνη φυσικού αερίου στον κόσμο.
Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, τα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου και Ελλάδας ανέρχονται σε 31 τρισ Μ3. Αυτό θα το αποδείξουν σύντομα οι γεωτρήσεις που θα γίνουν από τις εταιρείες (εικόνα 2). Για λόγους σύγκρισης και επειδή χρησιμοποιείται ως μέτρο και το κυβικό πόδι, σημειώνουμε ότι το Μ3=35,315 κυβικά πόδια.
Ανταγωνιζόμαστε τη Ρωσία
Το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών των ποσοτήτων φυσικού αερίου προοπτικά θα πάει στην ευρωπαϊκή αγορά, μας καθιστά ανταγωνιστές με την Ρωσία. Αναλυτικότερα, η έκταση των 10 στόχων στα δύο τεράστια οικόπεδα για τα οποία έδωσαν προσφορά η κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ είναι 2.000 km2 (όσο ο νομός Χανίων) ήτοι 20 φορές μεγαλύτερη από τον στόχο του κοιτάσματος Ζορ.
Αν αυτοί οι στόχοι έχουν την πληρότητα σε φυσικό αέριο που έχουν οι στόχοι των κοιτασμάτων Ζορ και «Καλυψώ» τότε οι αναμενόμενες ποσότητες θα είναι της τάξης των 16 τρισ. Μ3, ήτοι περισσότερο φυσικό αέριο από όσο έχουν αθροιστικά οι ΑΟΖ Αιγύπτου και Κύπρου. Ας πάρουμε το χειρότερο σενάριο και υποθέσουμε ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου σε αυτές τις δύο περιοχές ανέρχονται όχι σε 16 τρισ. Μ3, αλλά μόνο σε 2 τρισ. Μ3.
Ας υποθέσουμε ακόμα ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου στο μπλοκ 10 (κόλπος Κυπαρισσίας – τα δικαιώματα έχει η κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Edison) είναι 0,5 τρισ. Μ3 και στο μπλοκ 2 (δυτικά της Κέρκυρας – κοινοπραξία Total, Edison και ΕΛΠΕ) είναι 0,3 τρισ Μ3. Με αυτά τα δεδομένα θα μπορούμε να εξάγουμε ετησίως προς την ΕΕ 45 δισ Μ3 για τουλάχιστον 35 χρόνια (εικόνα 2). Η υπόλοιπη ποσότητα των 1,2 τρισ Μ3, θα μας επιτρέπει να εξάγουμε άλλα 40 δισ Μ3 ανά έτος και επί 30 χρόνια υπό μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η υγροποίηση μπορεί να γίνεται στην Γαύδο (εικόνα 3) και να εξάγεται με LNG πλοία σε όλο τον κόσμο. Σε αυτή τη λύση προσανατολίζονται οι ExxonMobil και QatarOil για το φυσικό αέριο της Κύπρου.
Τεράστιες επενδύσεις
Οι επενδύσεις που χρειάζονται για να έρθουν τα κοιτάσματα σε παραγωγή είναι τεράστιες. Για κάθε απόθεμα της τάξης του 1 τρισ. Μ3 φυσικού αερίου χρειάζονται επενδύσεις της τάξης των 4 δισ. δολ. Αν όλοι οι 16 στόχοι που έδειξε η ΕΔΕΥ κάτω από την Κρήτη έχουν την ίδια πληρότητα σε φυσικό αέριο που έχει το κοίτασμα Ζορ, τότε οι επενδύσεις που θα κάνουν οι εταιρείες για να φέρουν τα κοιτάσματα σε παραγωγή υπερβαίνουν τα 100 δισ. δολ.
Πρέπει να γνωρίζει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δραγασάκης ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθει από τις επενδύσεις που θα γίνουν κυρίως στα κοιτάσματα της Κρήτης. Ευχής έργον είναι να έρθει σε επαφή με τον υπουργό Ενέργειας να υπογράψει όσο το δυνατόν ταχύτερα τις σχετικές συμβάσεις για να δει η Ελλάδα μια άσπρη ημέρα. Αυτό το μέγεθος των επενδύσεων μόνο πολύ μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες μπορούν να το σηκώσουν, προσδοκώντας, βεβαίως, σε πολλαπλάσια κέρδη.
Όπως προαναφέραμε, αν και οι 16 στόχοι έχουν την ίδια πληρότητα σε φυσικό αέριο τότε τα αποθέματα του φυσικού αερίου κάτω από την Κρήτη είναι μεγαλύτερα από τα αποθέματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στις ΑΟΖ των χωρών Συρίας, Λιβάνου, Ισραήλ, Αιγύπτου και Κύπρου.
Οι ποσότητες φυσικού αερίου που θα μπορούν να διοχετευτούν προς την Ευρώπη από τον East-Med, τον ΤΑΠ και τον ονομαζόμενο Central-Med θα ανέρχονται σε 75 δισ. M3 ανά έτος (εικόνα 4). Αυτή η ποσότητα μπορεί άνετα να αυξηθεί στα 100 δισ Μ3 ανά έτος, καλύπτοντας τις μελλοντικές ανάγκες της ΕΕ, όπως τις προβλέπει ο Μιγκέλ Κανιέτε. Σε δηλώσεις του στις 12/02/2018 μίλησε για αύξηση των αναγκών της ΕΕ σε φυσικό αέριο από 70% σε 83% μέχρι το 2040, ήτοι περαιτέρω αύξηση κατά περίπου 100 δισ. Μ3 ανά έτος.
Βαθύτερα και κοιτάσματα πετρελαίου
Κλείνοντας, θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι κάτω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κρήτης, που απαντώνται στα πρώτα 4.000 μέτρα (στο Μιόκαινο) υπάρχουν, κατ’ αναλογία με ό,τι περιμένουν οι γεωεπιστήμονες του Ισραήλ, και άλλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Πρόκειται κυρίως για αέριους υδρογονάνθρακες και αργό πετρέλαιο σε μεγαλύτερα βάθη και στα ιζήματα του Ολιγοκαίνου, του Ηωκαίνου, Παλαιοκαίνου, και σε όλα τα ιζήματα στον Μεσοζωϊκό Αιών (εικόνα 5).
Αν στην ΑΟΖ του Ισραήλ πιστεύουν ότι στα ιζήματα του Μεσοζωϊκού έχουν 26 δισ βαρέλια αργού πετρελαίου τότε κατ’ αναλογία, διότι είμαστε στην ίδια λεκάνη, πρέπει κάτω από την Κρήτη να υπάρχουν ίσως και 75 δισ. βαρέλια. Αυτή η πιθανότητα θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο νέων γεωφυσικών ερευνών από την ΕΔΕΥ.
Εάν, λοιπόν, επιβεβαιωθεί από τις γεωτρήσεις ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κρήτη είναι της τάξεως των 27 τρισ Μ3, δηλαδή 963,505 τρισ κυβικά πόδια, τότε η αξία των κοιτασμάτων -με βάση τις τρέχουσες τιμές- θα είναι της τάξεως των 7,628 τρισ δολ. πάνω από 6 τρισ ευρώ.
Με βάση το νόμο Μανιάτη (4001/2011) το 20% της αξίας των κοιτασμάτων τα παίρνει το δημόσιο, δηλαδή πάνω από 1,2 τρισ ευρώ και 5% της αξίας, παίρνει η περιφέρεια Κρήτης, δηλαδή 305 δισ ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι το ελληνικό χρέος είναι της τάξεως των 330 δισ ευρώ και ο ετήσιος Προϋπολογισμός 52 δισ ευρώ.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Τελικα γιατι ΔΕΝ θελουμε ολους τους ξενους στα ”’οικοπεδα” μας ? ΑΦΟΥ Ορκιστικαν να μας δινουν πενηντα βαρελια πετρελαιο και δεκα βαρελια βενσινη και πεντε βαρελια πισα…τον χρονο . ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΡΑΜΠΑΚΟΥΛΕΣ ?
Η ΚΎΠΡΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΑΟΥΔΙΚΉ ΑΡΑΒΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΑΦΗΣΟΥΝ (αυτοι που σχεδιασαν την διχοτομηση ειναι ακόμη και σημερα τα αφεντικα).ΑΛΛΑ
ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟΣ ΚΌΜΒΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΆΔΑ .ΤΊΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΞΊΑ ΟΤΑΝ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΆΤΟ ΤΗΣ ΘΆΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΈΔΑΦΟΣ. ΑΥΤΟΊ ΠΟΥ ΤΟ ΒΓΆΖΟΥΝ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΎΟΝΤΑΙ .ΟΧΙ ΑΥΤΟΊ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΎΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΑΝΉΚΕΙ..
Είναι δικό σου ότι μπορείς να κρατήσεις έχοντας την δύναμη και το θάρρος να αμυνθεις εναντίον του εχθρού για να το υπερασπιστείς ..Αλλιώς @@
Σχετικα με τον ορυκτο πλουτο (τους υδρογονανθρακες και τις σπανιες γαιες εν προκειμενω) στην Ελλαδα θα πρεπει χαριν της αληθειας και του ορθολογισμου να κανουμε μερικες παραδοχες κοντρα στις ευκολες και ανεξοδες παρολες του λαικισμου:….1)Συμφωνα με τις κατα καιρους ανακοινωσεις ειδικων επιστημονων αλλα και επισημων φορεων(Φωσκολος,Ζελιμιδης,Κονοφαγος,ΙΓΜΕ κλπ) φαινεται οτι το υπεδαφος μαζι με την υφαλοκρηπιδα ειναι προικισμενο με αξιολογα κατ αξια και ποσοτητα αποθεματα ορυκτου πλουτου (υδρογονανθρακων,σπανιων γαιων κλπ)….2)Η σχεση κοστους εξορυξης-αντλησης και προοπτικης τιμης του προιοντος στην διεθνη αγορα ειναι η ΠΡΩΤΗ προυποθεση για την αποφαση εξορυξης.Ειναι απιστευτη ανοησια να μιλανε ολοι για εσοδα απο τις δραστηριοτητε αυτες χωρις να υπολογιζουν το τεραστιο κοστος ερευνας-εξορυξης-αντλησης-διοικησης……3)Εφοσον το Ελληνικο τραπεζικο και χρηματοδοτικο συστημα δεν ειναι αναλογο των εκτελεστικων αποφασεων μιας τετοιας κυβερνητικης στασης(με την εννοια οτι δεν μπορει να διαταχθει η χρηματοδοτηση) θα πρεπει η απαρχη του εγχειρηματος να ειναι το ΔΗΜΟΣΙΟ.Και αυτο διοτι ειναι βασιμος ο κινδυνος ΑΡΝΗΣΗΣ χρηματοδοτησης απο τον διεθνη παραγοντα οταν διαπιστωσει εθνικη διαπραγματευτικη στιβαροτητα.Η γεωπολιτικη παιζει τον πρωτο ρολο σε αυτου του ειδους τις επιχειρησεις παρολα τα λεγομενα.Στην εξελιξη του το εγχειρημα θα πρεπει να αποκτησει ανταγωνιστικα, ιδιωτικοοικονομικα χαρακτηριστικα με το κρατος να εχει παντα τον ελεγχο και την εποπτεια χωρις να εμπλεκεται στην παραγωγη.Θα ηταν διαφορετικα τα πραγματα αν η χωρα διεθετε εθνικο νομισμα και αν ηλεγχε κατα απολυτη κυριαρχια την εκδοση του και την κυκλοφορια του.Η αν η χωρα ειχε εδραιωμενο φιλελευθερο και ανταγωνιστικο οικονομικο συστημα με ισχυρες κεφαλαιουχικα εταιρειες.Το εγχειρημα κοντολογις θα χρειαστει ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ.ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ αν δεν εξυπηρετηθει ο διεθνης παραγων.Αυτο λεω.4)Η εμπλοκη ξενων εταιρειων στο εγχειρημα της εξορυξης-αντλησης-εκμεταλευσης των αποθεματων ΔΕΝ θα πρεπει να ειναι μονοδρομος.Η Ελλας ΜΠΟΡΕΙ να κινητοποιησει Ελληνες επιχειρηματιες και Ελληνικο επιστημονικο-στελεχιακο δυναμικο απο το δυναμικο της και ιδιως απο την διασπορα με αποκλειστικο στοχο την ιδρυση κρατικων- μικτων-η και αμιγως ιδιωτικων Ελληνικων εταιρειων(το ευκταιο) ανα κλαδο ως διαπραγματευτικο αντιβαρο στην αδηφαγια των ξενων ολιγοπωλιακων κολοσσων αλλα και για την αναπτυξη Ελληνικων εθνικων χαρακτηριστικων στο εγχειρημα με καθε κοστος.Αλλιως υπαρχει ο κινδυνος το οποιο οφελος να μετακυλιστει στους κολοσσους και η χωρα να εισπρατει ψιχουλα η να εχει και ζημια……5)Η εκκινηση του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ αυτου εγχειρηματος θα πρεπει να αποκτησει πανεθνικη καλυψη και πιστοποιηση και θα πρεπει να ξεκινησει συμβολικα αλλα και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ απο τον οποιο ΠΡΟΕΔΡΟ της δημοκρατιας και απο ενα μεγαλυτερο φασμα πολιτικων δυναμεων περαν της κυβερνησης.Αλλιως αν το θεμα εμπλακει στα κοματικα τετριμμενα του Ελληνικου πολιτικου βορβορου ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ. Μια τετοιας μορφης ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ισως να μπορεσει να εξοβελισει την αντιδραση του διεθνους κατεστημενου και ιδιως των εχθρων της χωρας(εσωτερικων,εξωτερικων,φανερων και ιδιως κρυφων).Ολοι αυτοι ειναι βεβαιο οτι θα ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ στην χωρα με καθε τροπο(πολιτικα,οικονομικα,διπλωματικα,ακομα και στρατιωτικα)και μονο η ΟΜΟΘΥΜΙΑ και η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ των Ελληνων μπορει ισως να τους σταματησει.Δεν εχουμε τωρα τελευταια τετοια χαρακτηριστικα και η χωρα ειναι γεματη ενσυνειδητους και μη προδοτες.Ομως πρεπει να το τολμησουμε και ας εξαερωθουμε!!