Πολλές φορές έχουμε μιλήσει από αυτή την ιστοσελίδα αλλά και περί φθορίου στις οδοντόκρεμες. Όπως είναι πλέον γνωστό το φθόριο προκαλεί ζημιές στην υγεία και όχι μόνο. Το θέμα οδοντόκρεμα είναι από τα κύρια θέματα συζήτησης. Τελικά όμως πως έπλεναν τα δόντια τους οι άνθρωποι πριν την εμφάνιση των προϊόντων στοματικής υγιεινής;
https://en.wikipedia.org/wiki/Miswak
Το Miswak υπήρχε και υπάρχει ακόμα και σήμερα. Υπάρχει και στην Ελλάδα στην Αθήνα στα μαγαζιά με προϊόντα για Πακιστανούς στην Αθήνα. Είναι ένα κλαδί από το δέντρο που ονομάζεται Salvadora Persica ή Αράκ στα αραβικά και είναι η εναλλακτική λύση για τη σύγχρονη οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα. Γιατί είναι τέσσερα σε ένα οδοντόκρεμα οδοντόβουρτσα οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα μαζί.
Είναι πολύ φθηνό και η τιμή του είναι γύρω στο ένα ευρώ ή ένα δολάριο το κάθε μπαστουνάκι είτε το αγοράσει κάποιος από το ίντερνετ είτε από την αγορά της Αθήνας. Έχει μεγάλη διάρκεια χρήσης το κάθε κλαδί. Χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια στο Πακιστάν στη Μαλαισία σ όλη την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Μελέτες που έγιναν από το 2003 και μετά συνέκριναν την αποτελεσματικότητα του miswak στην αντιμετώπιση της τερηδόνας της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας και των συμβατικών μέσων και κατέληξαν υπέρ της χρήσης του miswak το οποίο αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς στη Δύση. Βέβαια τα δείγματα των μελετών ήταν πολύ μικρά για τους γνωστούς λόγους. Πάντως είναι αποτελεσματικό για την ουλίτιδα περιοδοντίτιδα και την κακή αναπνοή.
Στο Κοράνι υπάρχουν αναφορές στο miswak και αποτελεί μέρος της θρησκευτικής τελετουργίας και ιδιαίτερα την περίοδο του ραμαζανιού. Διότι το miswak είναι το μόνο που επιτρέπεται να βάλει στο στόμα του ο πιστός κατά τη διάρκεια της νηστείας δεδομένου ότι κάνει “στεγνό καθάρισμα” στα δόντια και στα ούλα. Επιπροσθέτως εξαλείφει τη δυσάρεστη αναπνοή που μοιραία εμφανίζεται μετά από ώρες αποχής από φαγητό και νερό.
Πως χρησιμοποιείται:
Καθαρίζουμε το κλαδί από τη μία άκρη σαν φρούτο να βγει ο φλοιός περίπου 1cm μασάμε το κλαδί όπως μασούσαμε τα μολύβια στο δημοτικό. Μετά από λίγο μάσημα σχηματίζεται ένα βουρτσάκι όπως στο βίντεο που ακολουθεί.
Ας δούμε τα οφέλη από τη χρήση αυτού του κλαδιού σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα:
- Σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν παθήσεις των ούλων.
- Καταπολεμά αποτελεσματικά την οδοντική πλάκα.
- Καταπολεμά την τερηδόνα.
- Εξαλείφει τη δυσάρεστη αναπνοή και δίνει αίσθηση φρεσκάδας στο στόμα
- Καταπολεμά την ξηροστομία ρυθμίζοντας την παραγωγή σάλιου.
- Βοηθά στη διακοπή ή ελάττωση του καπνίσματος.
Όπως κάθε φυσικό προϊόν που ανακαλύπτει ο σύγχρονος άνθρωπος έτσι και αυτό μπήκε στη διαδικασία της βιομηχανοποίησης για να γίνει ευκολότερη η χρήση του ή για να πουληθεί ακριβότερα.
Έτσι κυκλοφόρησε με γεύση φράουλα.
Η πρόσθεσαν κανονική λαβή οδοντόβουρτσας.
Επίσης προστέθηκε σαν συστατικό σε οδοντόκρεμες.
Κυκλοφόρησαν θήκες φύλαξης του κλαδιού για το γραφείο.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
κυκλοφορούν και εξαιρετικές ελληνικές βιολογικές οδοντόκρεμες με βάση τον άργιλο και πρόσθετα βότανα…
όσον αφορά το οδοντικό νήμα, ούτε οι οδοντίατροι δεν έχουν καταλήξει, αν κάνει καλό ή κακό τελικά…