Το ενδεχόμενο εξόδου της Φινλανδίας από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση συζήτησε τη Δευτέρα (17/11) το Κοινοβούλιο της σκανδιναβικής χώρας, μετά τη συγκέντρωση 50.000 υπογραφών από πολίτες, όπως προβλέπεται βάσει του νόμου.
Πρόκειται για περίπτωση ανάλογη με εκείνη της Αγγλίας, στην οποία ο Ντέβιντ Κάμερον, μετά από αλλεπάλληλες ανάλογες αιτήσεις πολιτών και αντίστοιχων συζητήσεων στη Βουλή των Λόρδων, αναγκάστηκε να ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος – πιθανότατα μέσα στο 2016 ή το αργότερο το 2017 – για το αν θα παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι.
Μετά το Grexit και το Brexit, πλέον εισέρχεται στη ζωή των Ευρωπαίων και το… Fixit! Ο νέος όρος, που αποτυπώνει την πιθανότητα εξόδου της Φινλανδίας.
Η παρουσίαση των 50.000 υπογραφών υποχρέωσε το Κοινοβούλιο να μπει στη διαδικασία συζήτησης εξόδου της χώρας από το γκρουπ των 19 χωρών που απαρτίζουν την ευρωζώνη, την ίδια στιγμή που οι φωνές δυσαρέσκειας για τον τρόπο που εντάχθηκε η Φινλανδία μετά την είσοδό της στην ΕΕ και ο ευρωσκεπτικισμός, έχουν αρχίσει να αυξάνονται.
Στις πρόσφατες εκλογές, ο κόμμα «Φινλανδοί», το οποίο εκφράζει τις ευρωσκεπτικιστικές τάσεις, συγκέντρωσε ποσοστό 17,7% των ψήφων και συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα μαζί με τα υπόλοιπα κεντροδεξιά κόμματα.
fimotro
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice