Πώς ο σοφός στρατηγός Παλαμήδης άλλαξε τη διατροφή των στρατιωτών του για να αποκτήσουν ανοσία
Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση προληπτικής θεραπείας μέσω δύο βασικών φυσιοθεραπευτικών μεθόδων, διατροφή με ωμοφαγία και άσκηση, εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου.
Ο σοφός ήρωας και στρατηγός των Αχαιών Παλαμήδης ο Ναυπλιεύς, λόγω του λοιμού που πλησίαζε στο στρατόπεδό του, άλλαξε τη διατροφή των στρατιωτών του με αποτέλεσμα την κατάσταση ανοσίας: «Ο Παλαμήδης ήταν αυτοδίδακτος και, όταν πήγε στον Κένταυρο Χείρωνα, ήταν ήδη σοφός και γνώριζε περισσότερα από εκείνον» (παρ. 708).
Κάποια στιγμή αντιλήφθηκε, ότι κάποια επιδημία λοιμού πλησίαζε τις ακτές της Μικράς Ασίας: «Είπε στον Οδυσσέα:
“Εμείς οι Έλληνες πρέπει να φροντίσουμε μόνοι μας τους εαυτούς μας, διότι πρέπει όσοι σκοπεύουν να προφυλαχθούν από επιδημίες να τρέφονται ελαφρά και να γυμνάζονται καθημερινά. Ιατρική βέβαια δεν κατέχω, όμως με τη σοφία που διδάχθηκα όλα γίνονται κατανοητά.”.
Με τα λόγια τούτα εμπόδισε την αγορά κρεάτων και τους είπε να μη χρησιμοποιούν τις στρατιωτικές τροφές. Φρόντισε δε οι στρατιώτες του να τρέφονται με ξηρούς καρπούς, άγρια φρούτα και λαχανικά και όλοι υπάκουσαν, γιατί ό,τι έλεγε ο Παλαμήδης το θεωρούσαν θεόσταλτο και με ισχύ χρησμού.
Πράγματι η επιδημία που προέβλεψε παρουσιάσθηκε πρωτίστως στις πόλεις του Ελλησπόντου, καθώς λένε, και μετά ενέσκηψε και στο Ίλιον. Απ’ τους Έλληνες όμως δεν προσέβαλε σχεδόν κανέναν, παρ’ όλο που είχαν το στρατόπεδό τους σε μολυσμένη περιοχή.» (Φιλόστρατος, «Ηρωικά», παρ. 712.)
Βλέπουμε εδώ τις δύο βασικές αρχές της Φυσιοθεραπευτικής, την πρόληψη της επιδημίας του λοιμού και την κατάσταση ανοσίας μέσω της διατροφής με ωμές «ζωντανές» τροφές, πάντοτε σε συνδυασμό με την καθημερινή άσκηση. Ωμοφαγία και άσκηση αποτελούν δύο βασικές φυσικές μεθόδους πρόληψης της Φυσιοθεραπευτικής.
Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Πηγή: Περιοδικό «ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ», Tεύχος Νο 65-Μηχανή του χρόνου
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Χρειάζεται ο κόσμος να συνειδητοποιήσει την πραγματική σημασία της διατροφής. Εάν η υγεία προέρχεται από τη διατροφή και αν αυτή η διατροφή είναι η ωμοφαγία – η φυσική δηλαδή διατροφή που όλα τα ζώα ακολουθούν, τότε αυτόματα ο άνθρωπος ελευθερώνεται νοητικά (σε πρώτη φάση) σε τεράστιο βαθμό. Διότι 2 είναι οι μεγάλες εξαρτήσεις που έχουν οι άνθρωποι σήμερα και τους δεσμεύουν με το σύγχρονο σύστημα ζωής, η αφύσικη διατροφή που περιέχει περισσότερο επεξεργασμένα μαγειρεμένα “τρόφιμα“, και το “σύστημα υγείας“ που μόνο υγεία δεν προσφέρει.
Εκεινες τις εποχες δεν ειχαν αεροψεκασμους οπως σημερα που τα φρουτα και τα λαχανικα ειναι γεματα απο αλουμινιο και αλλα μεταλλα που κανουν κακο στην υγεια μας….Ψαξε να δεις τι περιεχουν οι αεροψεκασμοι και θα με θυμηθεις….
Αυτό δεν είναι δικαιολογία για να μην κάνει κάποιος ωμοφαγία σήμερα. Εάν πρόσεξες, αυτό που ξεχώρισε σαν διαφορά ήταν η φράση ”ελαφρύτερη διατροφή”. Που σημαίνει δεν μίλησε για βιταμίνες, μέταλλα ή οτιδήποτε άλλο σαν πλεονέκτημα, αλλά την διάρκεια – ευκολία χώνεψης! Εάν οι τότε στρατιώτες τρέφονταν ωμοφαγικά και γυμνάζονταν καθημερινά, δεν υπάρχει δικαιολογία τύπου: ”δεν διατηρείς/χτίζεις μυικότητα με φρούτα και λαχανικά” και κάτι τέτοιες μπούρδες!