Στη τέταρτη κατά σειρά συνέντευξη μας γι’ αυτό το μήνα, ταξιδεύουμε σ’ ένα ”παράλληλο σύμπαν” με οδηγό το συγγραφέα Κώστα Γροσομανίδη, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στον εκδοτικό οίκο ”Πηγή” με το ομότιτλο μυθιστόρημα. Προσδεθείτε στο κάθισμα σας γιατί η συνέντευξη ξεκινάει αμέσως τώρα!
Καλησπέρα σας, κύριε Γροσομανίδη. Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας ‘‘Παράλληλο σύμπαν’’, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ‘’Πηγή’’.
Το ‘‘Παράλληλο σύμπαν’’ είναι ένα φανταστικό μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει στη Σκωτία στη δεκαετία του 1970. Περιγράφει τις αγωνίες και τις αναζητήσεις ενός νεαρού που μεγάλωσε στην επαρχία της Σκωτίας και έχασε πολύ νωρίς τον πατέρα του, τον μοναδικό γονιό που γνώρισε. Θα ανακαλύψει ένα άγνωστο σήμα από το υπερπέραν και προτού το καταλάβει βρίσκεται να ταξιδεύει σε ένα φανταστικό κόσμο, σε ένα κόσμο που όλα είναι όμοια με τον κόσμο μας μόνο τα χρώματα είναι φανταχτερά, άλλα πορτοκαλιά, άλλα ροζ, μα και κίτρινα και μπλε. Έχει ανακαλύψει ένα φανταστικό παράλληλο κόσμο ή είναι όλα αποκυήματα της φαντασίας του. Πρόκειται για ένα υπαρξιακό οδοιπορικό μέσα από μια φανταστική ιστορία μυθοπλασίας. Η αγωνία ενός αγοριού να κατανοήσει το σύμπαν, την αγωνία του για την απώλεια, για το νόημα της ζωής πάνω στο πλανήτη μας.
Με ποια κριτήρια επιλέξατε το τίτλο και τη πλοκή του;
Ο τίτλος περιγράφει το φανταστικό ταξίδι σε ένα παράλληλο κόσμο, την αγωνία και τις αναζητήσεις της δημιουργίας της ίδιας ζωής όπως αυτή περιγράφεται από τις σύγχρονες υποθέσεις και την κοσμογονική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Μέσα από το πόνημα σας θα γνωρίσουμε τον Γκας Μπέρχαμ, έναν ιδιαίτερο νεαρό, ο οποίος αγαπάει το άγνωστο, το ανεξερεύνητο, αλλά και τους μεγάλους εξερευνητές της ανθρωπότητας. Ποια είναι τα στοιχεία του χαρακτήρα του, που θαυμάζετε έντονα;
Πρόκειται για έναν νεαρό που ζει στη Σκωτία, πέρασε αξέχαστα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια πλάι στο πατέρα του, το μοναδικό γονιό που γνώρισε, αλλά και που βίωσε μικρός την απώλεια του, ενός πατέρα που υπεραγαπούσε. Έτσι από μικρός έμαθε να είναι πειθαρχημένος, να αγαπά τη μάθηση και την έρευνα, να είναι τίμιος, να σέβεται και να αγαπά όλους τους συνανθρώπους του, τη φύση και τα ζωντανά. Η πρόωρη απώλεια του πατέρα του και η αγάπη του για την ζωή, σύντομα, θα τον οδηγήσουν στα μεγάλα ερωτήματα που απασχόλησαν τους ανθρώπους από την πρώτη μέρα της δημιουργίας και που λίγο πολύ αφορούν όλους μας, τα μεγάλα ερωτήματα και αδιέξοδα της ζωής, το μεγάλο αίνιγμα της δημιουργίας της εξέλιξης και της κατανόησης της ίδια της ύπαρξης μας.
Υπάρχει κάποια φράση, που σας άγγιξε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του μυθιστορήματος σας και θέλετε να τη θυμούνται οι αναγνώστες σας;
Πόσες μα πόσες δεν είναι οι φορές που έχω αναρωτηθεί: Τι βρίσκεται εκεί έξω; Πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν, η ίδια ζωή; Ερωτήματα που βασανίζουν τους ανθρώπους απ’ αρχής του κόσμου, από τους πρώτους ανθρώπους, ερωτήματα που έμειναν και που παραμένουν αναπάντητα στους αιώνες και μόνο μερικά βήματα στην κατανόηση της εξέλιξης μετρούμε. Τι κι αν είμαστε εμείς το πιο εξελιγμένο ον που υπάρχει στο σύμπαν; Τι και αν δεν υπάρχει υπέρτατο ον, παρά μόνο εμείς που στη φυσική μας εξέλιξη θα δαμάσουμε το σύμπαν, θα πάρουμε την αστρική ακτινοβολία και θα γίνουμε κύριοι του διαστήματος; Θα γίνουμε εμείς θεοί στη θέση του Θεού. Θα μπορούσε, αλλά πάλι πώς εξηγείται η αρχή του σύμπαντος; Ενώ αναμφίβολα όλα αναιρούνται από την αυτοκαταστροφική τάση που διέπει όλους ανεξαιρέτως του ζωντανούς οργανισμούς πάνω στον πλανήτη. Θα μπορούσε εκατοντάδες χρόνια από τώρα η εξέλιξη να είναι τέτοια που να μας επιτρέπει να ταξιδεύουμε από τη μια άκρη στην άλλη στο διάστημα με την ταχύτητα του φωτός; Σπάζοντας το φράγμα της ύλης και κατακτώντας όλες τις διαστάσεις, πράγμα αδιανόητο ίσα με σήμερα; Ίσως; Αν στον πρώτο άνθρωπο που αποίκησε τη Γη εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν, που τα εργαλεία του ήταν ακόμη από πέτρα και δεν είχε δαμάσει τη φωτιά ακόμη, αν του έλεγες πως κάποια μέρα ο άνθρωπος θα περπατούσε στο φεγγάρι, θα επικοινωνούσε με τηλέφωνα παντού στον κόσμο, θα έμπαινε ο ένας στο σπίτι του άλλου μέσα από τα κουτιά της τηλεόρασης, θα τρελαινόταν, θα έχανε τα λογικά του, θα έπεφτε χάμω στα γόνατα να προσευχηθεί για τη σωτηρία του. Κι ενώ έθετα όλα αυτά τα ερωτήματα, την ίδια στιγμή γνώριζα πως δεν θα τύχω κάποιας απάντησης.
Όπως τα περισσότερα βιβλία, έτσι κι αυτό αφήνει ανοιχτό τέλος. Υπάρχει πιθανότητα να προκύψει συνέχεια της ιστορίας;
Όχι. Σκοπός του έργου είναι να προβληματίσει και να παρακινήσει νέες ερωτήσεις, για θέματα που αφορούν όλους μας, παρά να προσφέρει έτοιμες απαντήσεις στον αναγνώστη. Όχι δεν αναμένεται θα υπάρξει συνέχεια πάνω στο έργο αυτό.
Η συγγραφή σας ενδιέφερε πάντα ή είναι μια ενασχόληση, που προέκυψε εντελώς τυχαία στη ζωή σας;
Η συγγραφή είναι κάτι το οποίο με απασχολούσε από πολύ νεαρή ηλικία. Από μικρός μου άρεσε να γράφω και να φαντάζομαι ιστορίες και πάντα θαύμαζα του μεγάλους κλασσικούς πεζογράφους του 19ου αιώνα. Όταν μεγάλωσα αποφάσισα να ασχοληθώ συστηματικά με τη συγγραφή, μυθιστορημάτων κυρίως. Αυτό είναι το δεύτερο έργο μου και το πρώτο που εκδίδεται.
Στο βιογραφικό σας αναφέρετε ότι είστε λάτρης των μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας. Έχετε σκεφτεί να γράψετε κι άλλα βιβλία, που κατατάσσονται στο συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος;
Ναι, είναι ένα είδος που αγαπώ και έχω ήδη δυο-τρεις ιστορίες με τις οποίες σκοπεύω να ασχοληθώ στο μέλλον.
Ποια βιβλία επιστημονικής φαντασίας θα προτείνατε σ’ ένα άτομο, το οποίο ξεκίνησε πρόσφατα να διαβάζει το εν λόγω λογοτεχνικό φάσμα;
Στην κατηγορία επιστημονικής φαντασίας το ”1984” του George Orwell, αλλά και ”η ζωή του Πι” του Yan Martel στην κατηγορία του φανταστικού γενικότερα.
Τέλος, τι να περιμένουμε από εσάς συγγραφικά στο προσεχές μέλλον;
Αυτή τη στιγμή προετοιμάζω ένα μυθιστόρημα αστυνομικής λογοτεχνίας. Θα είναι τύπου νουάρ, ένα είδος που αγαπώ ιδιαίτερα. Θα είναι πρωτοποριακό, θα δοκιμάσω διαφορετικές τεχνικές αφήγησης που θα απογειώσουν την αγωνία και την πλοκή.
Σας ευχαριστούμε για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μας. Ευχόμαστε να έχετε υγεία και να συνεχίσετε να παρασύρετε το αναγνωστικό κοινό σας στα έγκατα της επιστημονικής φαντασίας.
Εγώ ευχαριστώ εσάς και το site για τη τιμή που μου κάνατε και για την ευκαιρία που μου δίνεται να προβάλλω το έργο μου, ‘‘Παράλληλο σύμπαν’’. Εύχομαι το έργο αυτό να αγγίξει και να συναρπάσει του αναγνώστες σας. Είναι ένα βιβλίο που πιστεύω θα προβληματίσει τους περισσότερους, αλλά ταυτόχρονα είναι γραμμένο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να ψυχαγωγήσει και να διασκεδάσει το αναγνωστικό κοινό σας.
Κώστας Γροσομανίδης, ”Παράλληλο σύμπαν”, εκδόσεις ”Πηγή”, 2023
Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στις 19:00 στο Monk grapes & spirits επί της οδού Καρόρη 4, Αθήνα*
Facebook: Konstantinos Grosomanidis
Πηγές φωτογραφιών: Πρότυπες εκδόσεις Πηγή | Κώστας Γροσομανίδης
Εξώφυλλο: Πρότυπες εκδόσεις Πηγή
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Ο όρος “Παράλληλο Σύμπαν” είναι μια αντίφαση, καθότι Σύμπαν (δηλαδή, ολόκληρος ο Κόσμος, το διάστημα και τα ουράνια σώματα) νοείται το σύνολο του χώρου και του χρόνου και των περιεχομένων τους. Σύμφωνα με την επιστήμη το σύμπαν αφορά το χωροχρονικό συνεχές, στο οποίο περιλαμβάνεται το σύνολο της ύλης, της ενέργειας και της πληροφορίας. Συνεπώς εξ ορισμού, αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρχει παράλληλα ένα άλλο σύνολο με όλα αυτά διότι τότε κανένα από τα δύο μόνο του δεν θα ήταν το Σύμπαν.