Καθώς οι υποθέσεις συγκρουσιακών διαζυγίων ολοένα και αυξάνονται στη χώρα μας, παρατηρείται έξαρση ψευδών καταμηνύσεων εις βάρος των πατέρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση των 16 μπαμπάδων, όπου εμπλέκεται γυναίκα Παιδοψυχολόγος από την Πάτρα, η οποία εξέδωσε ψευδείς γνωματεύσεις βιασμού ή/και σωματικής κακοποίησης εις βάρος τους. πως θα βγαλω ευρωπαικη καρτα υγειας Στην υπόθεση αυτή φαίνεται ότι οι μητέρες χρημάτισαν την Παιδοψυχολόγο με σκοπό να εκδώσει ψευδείς γνωματεύσεις ώστε να χρησιμοποιηθούν νομικά εναντίον τους ώστε να χάσουν κάθε δικαίωμα στην συνεπιμέλεια των παιδιών τους.
Οι ψευδείς καταγγελίες ωστόσο δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Ακόμη και σε υποθέσεις κατά τις οποίες έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις που επιτρέπουν την επικοινωνία του πατέρα με τα παιδιά του, αυτές καταπατούνται – μονόπλευρα και εκδικητικά – με αποτέλεσμα την αποξένωση του πατέρα. Το βαθιά μητριαρχικό δικαστικό σύστημα έχει απαξιώσει πλήρως την πατρική φιγούρα και το θεσμό της οικογένειας, ακόμη και μετά την νομική αναγνώριση της συνεπιμέλειας, η οποία εφαρμόζεται ισόχρονα μόνο στο 10% των περιπτώσεων! (Πηγή: Δικαστικές αποφάσεις υπό την ισχύ του Νόμου 4800/2021)
Ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στις σχέσεις παιδιών-πατέρα έρχονται να φέρουν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα του κ. Φλωρίδη. Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις αυτές, ποινικοποιούνται οι συνέπειες κακής άσκησης γονικής μέριμνας. Για παράδειγμα, η κακόβουλη μη καταβολή διατροφής παιδιών εντός του πρώτου 5μερου του μήνα. Γεγονός που είναι αδύνατον να αποδειχθεί ότι πραγματοποιήθηκε κακόβουλα και στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται πχ η οικονομική αδυναμία του πατέρα ή τυχόν χρονικό διάστημα ανεργίας, κτλ. Παρ’ όλα αυτά, με τις νέες τροποποιήσεις, ο πατέρας θα διώκεται αυτεπάγγελτα και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης.
Οι τροποποιήσεις αυτές αφορούν το Άρθρο 1532 (Συνέπειες Κακής Γονικής Μέριμνας) του Αστικού Κώδικα. Και εδώ έρχεται το εξής “παράδοξο”:
Έχουν συμπεριληφθεί όλοι οι παράγραφοι του παραπάνω άρθρου, εκτός από την (β) δεύτερη παράγραφο σχετικά με τη διάρρηξη σχέσεων παιδιών-γονέα εξ αιτίας ενεργειών του έτερου γονέα.
Εν ολίγοις, ενώ αυστηροποιούνται όλες οι περιπτώσεις άσκησης κακής μέριμνας, επιτηδευμένα εξαιρείται η διάρρηξη σχέσεων παιδιών-γονέα εξ αιτίας του άλλου γονέα. Δηλαδή, κακόβουλες ενέργειες όπως η γονεϊκή αποξένωση, οι ψευδείς καταγγελίες εις βάρος του πατέρα, κτλ.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Αν σας ενδιαφέρει να είστε στη ζωή των παιδιών σας, αν σας ενδιαφέρει η διατήρηση του θεσμού της οικογένειας, των δικαιωμάτων των παιδιών αλλά και των γονέων, τότε υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε. Την παρούσα στιγμή βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση οι παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα (Τροποποιήσεις Ν. 4619/2019). Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να γράψει σχόλιο για τις τροποποιήσεις αυτές.
Ακριβώς όπως πραγματοποιήθηκε και στη δημόσια διαβούλευση για τη συνεπιμέλεια. Τα σχόλια των χρηστών αποτέλεσαν τεράστιο παράγοντα για την απόφαση των νομοθετών να αναγνωρίσουν νομικά τον όρο “συνεπιμέλεια”. Τα σχόλιά σας έχουν δύναμη και λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν!
Μπορείτε να μπείτε στη Δημόσια Διαβούλευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης εδώ και να σχολιάσετε ο,τι θέλετε. Μπορείτε να σχολιάσετε ως τέλη Δεκεμβρίου.
Τι να προσέχετε;
Κατά το σχολιασμό σας σχετικά με την αποξένωση των γονέων -φαινόμενο που αφορά και τους δυο γονείς- θα πρέπει να προσέξετε την ορολογία που χρησιμοποιείτε. Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε τον όρο “γονεϊκή αποξένωση” καθώς δεν είναι νομικά αναγνωρισμένος. Αν επικαλεστείτε αυτό τον όρο, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ληφθεί καν υπόψιν.
Αντ’ αυτού χρησιμοποιήστε τον όρο “διάρρηξη σχέσεων παιδιών-γονέα εξ αιτίας ενεργειών του έτερου γονέα” και απαιτήστε να συμπεριληφθεί στις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα.
Ο όρος αυτός υπάρχει ήδη στο Άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα και δεν μπορεί κανένας απολύτως να τον αμφισβητήσει.
Όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος στη διάρρηξη αυτή των σχέσεων και στις ψευδείς καταγγελίες. Και να διατηρήσουμε όσο μπορούμε τον θεσμό της οικογένειας τον οποίο επιχειρεί η φεμινιστική ατζέντα να υποδαυλίσει χρόνια τώρα.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice