Στα ανοιχτά της Καλαμάτας δένει την Τρίτη 9/03 το φορτηγό Πλοίο «Elbeik» με την σημαία του Τόγκο, το οποίο μεταφέρει πάνω από 1.700 βοοειδή, ύποπτα ότι πάσχουν από καταρροϊκό πυρετό.
Το Πλοίο «φάντασμα» δεν έχει γίνει δεκτό σε κανένα λιμάνι από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν ξεκίνησε από την Ισπανία με προορισμό τη Λιβύη, λόγω του φόβου της ασθένειας των βοοειδών.
Πιο συγκεκριμένα έχει απαγορευτεί ο κατάπλους του πλοίου στη Σαρδηνία και σε λιμάνια της Λιβύης, της Αιγύπτου, της Τουρκίας και της Κύπρου. Μετά τα απανωτά απαγορευτικά, το φορτηγό έχει πάρει πορεία επιστροφής στην Ισπανία και συγκεκριμένα προς το λιμάνι της Καρθαγένης.
Έπειτα από παρέμβαση της Στέλλας Κυριακίδου, Κύπριας επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητήθηκε από την Ελλάδα η παροχή βοήθειας στο πλοίο όσον αφορά τον ανεφοδιασμό του με καύσιμα και τρόφιμα. Έτσι το Πλοίο «Elbeik» αναμένεται να προσεγγίσει την Καλαμάτα για εφόδια, τόσο για τα μέλη του πληρώματος όσο και για τα μεταφερόμενα ζώα.
Το Πλοίο «Elbeik» θα αγκυροβολήσει σε απόσταση περίπου 3 ν.μ. από την ακτή.
Λόγω της φύσης του φορτίου και των φόβων λόγω της πιθανής ασθένειας, έχει οργανωθεί μια μεγάλη επιχείρηση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας και κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες υγειονομικές διαδικασίες κατά τον ανεφοδιασμό.
Η περιπέτεια του πλοίου έχει απασχολήσει και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με το Politico να κάνει ειδική μνεία στη συμβολή της κ. Κυριακίδου στην εξεύρεση λύσης, ενώ ενέργειες έχουν γίνει και από τη διεθνή ΜΚΟ για την ευημερία των ζώων φάρμας CIWF.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Kataroikos pyretow mas eleipe twra
για να μην λέμε αυτό μας έλειπε τώρα..
λεώ να κάνουμε μια λίστα τι μας λείπει και να ξέρουμε τι να περιμένουμε και μόλις το έχουμε να βάζουμε ένα τικ στη λίστα, για να φτάσουμε και στο τέλος της.
Απότι φαίνεται μάλλον αυτό θα λέμε συνέχεια..
“Μόνο αυτό μας έλειπε τώρα”…
Φήμες ότι ανάμεσα στα 1700 βοοειδή βρίσκονται και 300 Ελληνόφωνα, ερευνώνται ως προς την εγκυρότητά τους.