Γρηγορότερα απ’ ότι φοβούνται οι επιστήμονες, υπάρχει ενδεχόμενο να επεκταθούν σε διάρκεια τα καλοκαίρια και να έχουμε πολυήμερους καύσωνες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, όπως συνέβη φέτος στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, σημειώνοντας ότι ήδη τους επιστήμονες ανησυχεί η τάση αύξησης των θερμοκρασιών.
Όπως λέει, αυτήν την στιγμή είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και ακόμα μπορεί να μην αντιμετωπίζουμε κάποιον ιδιαίτερο κίνδυνο, ωστόσο, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να επιταχυνθεί η τάση αύξησης της θερμοκρασίας και να μην μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να φτάσουμε ακόμα και στο σημείο χωρίς αναστροφή.
«Μας ανησυχούν οι καύσωνες, ιδίως στις πόλεις όπου οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν πέφτουν πολύ κατά τις βραδινές ώρες. Περιμένουμε να επεκταθούν τα καλοκαίρια. Η τάση είναι να έχουμε εντονότερους και μεγαλύτερους σε διάρκεια καύσωνες. Μάλιστα, αυτό μπορεί να γίνει νωρίτερα απ’ ό,τι φοβόμαστε. Ήδη βλέπουμε να ανεβαίνει η θερμοκρασία. Μπορεί να είναι ακόμα διαχειρίσιμη η κατάσταση αλλά το γεγονός είναι ανησυχητικό», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Λαγουβάρδος.
Η κλιματική αλλαγή πίσω από την ξηρασία στη Δυτική Ευρώπη
Κατά τον ίδιο, στην κλιματική αλλαγή οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα το φαινόμενο της έντονης ξηρασίας, των υψηλών θερμοκρασιών και των ελάχιστων βροχοπτώσεων στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι, καιρικές συνθήκες που είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που έχουν συνηθίσει οι κάτοικοι στις συγκεκριμένες περιοχές.
Στον αντίποδα, το ήπιο καλοκαίρι με τις πολλές βροχοπτώσεις και τους λιγότερους καύσωνες που είχαμε στην Ελλάδα, ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει ότι αποτελεί μάλλον τυχαίο γεγονός και δε φαίνεται να σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Όπως λέει ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είναι κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν στη χώρα μας, αν και όχι σε τέτοια εκτεταμένη μορφή.
«Στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη είχαμε αρκετές ημέρες με ξηρασία και καύσωνα, θερμοκρασίες που έσπαζαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και πολύ μεγάλη έλλειψη βροχοπτώσεων. Αυτό το φαινόμενο εκτιμώ ότι ενδεχομένως οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Στη χώρα μας ο ηπιότερος καιρός και οι περισσότερες βροχοπτώσεις αποτελούν μάλλον τυχαίο γεγονός. Συνέβη και στο παρελθόν, αν και όχι τόσο εκτεταμένα βέβαια. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παρακολουθήσουμε τα φαινόμενα», λέει στο ethnos.gr ο κ. Λαγουβάρδος.
Κίνδυνος ερημοποίησης στη Νότια Ελλάδα
Κατά τον ίδιο, η άνοδος της θερμοκρασίας προκαλεί ήδη και θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες, με τον κίνδυνο επέκτασης της ερημοποίησης στη χώρα μας να είναι υπαρκτός. Περισσότερο κινδυνεύουν η Κρήτη, η Νότια Πελοπόννησος, σημεία των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα.
«Θα μπορούσε να επεκταθεί το φαινόμενο της ερημοποίησης στη χώρα μας, αν συνεχίσει να αυξάνεται η θερμοκρασία και να μειώνονται οι βροχοπτώσεις. Ευτυχώς, δεν έχουμε κάτι τέτοιο ακόμα, ιδίως στην Κρήτη που υπάρχουν ήδη περιοχές με ερημοποίηση. Ίσως είναι τυχαίο το φαινόμενο ότι δεν έχουμε ακόμα έλλειψη νερού, ωστόσο, με μία κακή χρονιά μπορούμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα. Η έλλειψη νερού θα προκαλέσει προβλήματα και στις καλλιέργειες. Επίσης, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να φέρουν κυκλώνες και δυνατές καταιγίδες. Εξάλλου, οι δασικές πυρκαγιές δεν προκαλούνται μόνο από τον αέρα αλλά και από την ξηρασία που φέρνουν οι υψηλές θερμοκρασίες», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Λαγουβάρδος.
ethnos.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice