Στην «κλιματική αλλαγή» τα «έριξε» στην έναρξη της συνέντευξής του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ότι αφορά τις καταστροφές από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αρχικά ως «πρωτοφανές» το καιρικό φαινόμενο, υποστήριξε ότι το «112» λειτούργησε καλά, παρά τις καταγγελίες κατοίκων, ενώ παράλληλα ισχυρίστηκε ότι… κανείς και κανένα κράτος δεν θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει.
«Το καιρικό φαινόμενο ήταν πρωτοφανές, έξω από μοντέλα που κρίνουν προηγούμενα αντίστοιχα περιστατικά. Ο πίνακας από το meteo δείχνει τους όγκους νερού, σε σχέση με τον Ιανό. Ήταν ένα καιρικό φαινόμενο πολύ πιο έντονο.
Πράγματι, οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο, αλλά κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που συνέβη», είπε αρχικά ο Κ.Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο 112 και στην ανάμιξη του Στρατού, υποστηρίζοντας ότι «προειδοποιητικά 112 είχαν σταλεί στη Θεσσαλία. Το πρωτόκολλο στην πλημμύρα είναι διαφορετικό από αυτό της πυρκαγιάς. Στην πλημμύρα πρέπει να ανέβεις σε υψηλό σημείο. Αυτό έγινε σε μεγάλο βαθμό, για αυτό δεν θρηνήσαμε μεγάλο αριθμό νεκρών.
Στην ανάμιξη του Στρατού έχει διακινηθεί ένα ψέμα ότι άργησε να παρέμβει. Ήμουν στο κέντρο επιχειρήσεων την Πέμπτη όταν τα φαινόμενα ήταν σε ένταση. Σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και την ηγεσία του Στρατεύματος, αποφασίσαμε να πετάξουν τα ελικόπτερα αμέσως μόλις θα είναι ασφαλές. Και αυτό έγινε».
«Δεν χάθηκε καμία ζωή γιατί δεν φτάσαμε σε κάποιον συμπολίτη μας που κινδύνευε», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί 17 νεκρούς από τις πλημμύρες.
Όσον αφορά το επιτελικό κράτος ο Κ.Μητσοτάκης είπε:
«Το επιτελικό κράτος δεν υποκαθιστά την αρμοδιότητα κάθε υπουργού να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιό του. Το επιτελικό κράτος είναι τρόπος προσέγγισης για να υλοποιούν τα στελέχη την πολιτική που αποφασίζεται κεντρικά. Είναι ένας τρόπος διοίκησης.
Λειτούργησε το επιτελικό κράτος. Δημιουργήθηκε ένα συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα, όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί ήταν εκεί. Ο κάθε ένας είχε την αρμοδιότητά του. Γίνονταν συσκέψεις δύο φορές την ημέρα. Αυτό σημαίνει επιτελικό κράτος και συντονισμός».
Ο Κ.Μητσοτάκης ωστόσο δεν «είδε» καμία ευθύνη, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αν κάποιος νομίζει ότι μπορούσε να το αντιμετωπίσει (σσ. το φαινόμενο), είναι βαθιά νυχτωμένος».
«Θα το ξαναπώ. Το νερό που έπεσε ήταν πρωτοφανές. Αν κάποιος νομίζει ότι μπορούσε να το αντιμετωπίσει, είναι βαθιά νυχτωμένος. Ήταν κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί, δεν μπορώ να καταλάβω που φταίει το επιτελικό κράτος σε αυτό.
Δεν μπορώ να καταλάβω πιο είναι το εναλλακτικό σενάριο στο επιτελικό κράτος. Να μην υπάρχει συντονισμός; Να ενεργεί ο κάθε υπουργός μόνος του; Να μην υπάρχει Συντονιστικό; Στον δημόσιο διάλογο είναι εύκολο, και δουλειά της αντιπολίτευσης, να στοχοποιεί την κυβέρνηση. Αλλά η κριτική να είναι τεκμηριωμένη και συγκεκριμένη.
Το επιτελικό κράτος έχει ζητήματα ως προς τη λειτουργία του. Δεν λέω κάτι καινούριο. Δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θα θέλαμε. Είναι ζήτημα που θα μας απασχολήσει. Ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις πριν τις καταστροφές.
Αλλά μην πετροβολούμε έναν τρόπο λειτουργίας της κεντρικής κυβέρνησης, εγώ θα τον υποστηρίζω γιατί δεν μπορώ να δω μία άλλη εναλλακτική», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα ο Κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα περί ανασχηματισμού, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει κανέναν σκοπό να προβεί σε έναν ανασχηματισμό, ενώ ζήτησε να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνησή του. «Δεν ξέρω αν θα κάναμε την ίδια συζήτηση αν υπήρχαν οι πλημμύρες και οι φωτιές» και αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στην «καραμέλα» της επενδυτικής βαθμίδας.
Σε ερώτηση για τις επιδόσεις των υπουργών και την εναλλαγή τους σε διαφορετικά χαρτοφυλάκια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Είμαι περίεργος τις ερώτηση θα μου κάνατε αν δεν έκανα καμία αλλαγή στο υπουργικό συμβούλιο και έμεναν όλοι οι υπουργοί στη θέση τους. Δεν είναι rotation (σσ αναφέρεται στην εναλλαγή των υπουργών) που έγινε στην τύχη. Δεν σημαίνει ότι έκανα πάντα τις σωστές επιλογές. Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί, αμετακίνητες πολιτικές μπορεί να υπάρχουν».
Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Οι υπουργοί δεν είναι πιόνια για να κάνουν αυτό που τους λέμε κεντρικά. Συζητάμε μαζί τους, έτσι καταλήγουμε στην υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών. Αποφεύγω τους συχνούς ανασχηματισμούς για να δίνω έναν χρόνο στους υπουργούς να αποδεικνύουν τις ικανοτητες τους. Αν κρίνω ότι μια συμπεριφορά είναι τέτοια που να δικαιολογεί την απομακρυνση ενός υπουργού δεν θα διστάσω να το κάνω. Δώστε μας λίγο χρόνο».
Ο Κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε μεταξύ άλλων για τα βυθισμένα ελικόπτερα στο «Στεφανοβικείο» και πώς αυτά, παρόλο που είχαν χαρακτηριστεί ως «άχρηστα» από το ΓΕΣ τα είδαμε εν τέλει να πετάνε και να συμμετέχουν κανονικά στις διασώσεις.
makeleio.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Το παιδί είναι ΒΛΑΜΜΕΝΟ..έχει πρόβλημα σοβαρό