Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανήρτησε έρευνα για τις ανισότητες που συνεχίζουν να πλήττουν την Ελλάδα, αναφέροντας ότι η χώρα καταγράφει ανησυχητικά αρνητικά αποτελέσματα στους μισθούς και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ευημερία, η οποία αξιολογεί τις συνθήκες διαβίωσης σε 34 χώρες μέλη LinkHive, φέρνει στο φως τα ιδιαίτερα χαμηλά αποτελέσματα της Ελλάδας, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τις ανισότητες που συνεχίζουν να υπάρχουν σε διάφορους τομείς.
Όπως καταδεικνύει η έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά τα μισθολογικά δεδομένα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η χώρα κατέχει τη τρίτη χειρότερη θέση όσον αφορά τον μέσο μισθό, ακολουθώντας το… Μεξικό και την Κολομβία!
Η Ελλάδα σημειώνει σημαντική επιδείνωση στους μισθούς και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της. Οι πραγματικοί μισθοί παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ 2010 και 2019, ενώ η κακή εικόνα συνεχίστηκε και στην περίοδο 2019-2022, κυρίως λόγω της πανδημίας και του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, 20 από τις 35 χώρες μέλη του Οργανισμού είδαν μείωση στους πραγματικούς μισθούς το 2023, σε σύγκριση με το 2019.
Ωστόσο, η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση στην αγοραστική δύναμη, γεγονός που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση των πολιτών της. Συγκεκριμένα, πάνω από το 65% των Ελλήνων αναφέρουν σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες, κατατάσσοντας τη χώρα αυτή τη στιγμή στην τέταρτη χειρότερη θέση μετά το Μεξικό, τη Σλοβακία και την Τουρκία.
Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας, η Ελλάδα κατέγραψε αρνητικές επιδόσεις στους δείκτες του οικονομικού κεφαλαίου. Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε δραματικά από το 94% του ΑΕΠ το 2010 στο 134% το 2023. Αντίστοιχα, οι επενδύσεις μειώθηκαν σημαντικά από 97.000 δολάρια ανά κάτοικο το 2010 σε 78.000 δολάρια το 2023, σημειώνοντας σοβαρή καθυστέρηση στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση του οικονομικού δυναμικού της χώρας.
Η μοναδική θετική εξέλιξη αφορά το χρέος των νοικοκυριών, το οποίο μειώθηκε από 107% του διαθέσιμου εισοδήματος το 2010 σε 86% σήμερα.
Με τα νοικοκυριά να βρίσκονται υπό διάλυση, ο μέσος Έλληνας βλέπει κάθε χρόνο την αγοραστική του δύναμη να μειώνεται, ενώ κάθεται άπραγος. Με αυτό το ρυθμό επιδείνωσης των μισθών, των συντάξεων και του βιοτικού επιπέδου, σύντομα θα λέμε “Βουλγαρία θα γίνουμε” και… θα είναι ευχή!
Πηγή: pan-orama.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice