Το 2019 οι ζημιές του Πρίνου, όπου απασχολούνται περί τους 280 εργαζόμενους, έφθασαν τα 70 εκατ. ευρώ
Ορατό είναι το ενδεχόμενο πολύ σύντομα η Energean Oil and Gas να προχωρήσει στη διακοπή της λειτουργίας του κοιτάσματος του Πρίνου ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που καθιστούν ζημιογόνα τη συνέχιση τόσο της άντλησης πετρελαίου από τον Πρίνο όσο και την περαιτέρω ανάπτυξη των κοιτασμάτων της περιοχής.
Η εταιρία που όπως φαίνεται συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητες της τόσο στο Ισραήλ όσο και στις άλλες περιοχές που έχει αναλάβει να ερευνήσει στην Ελλάδα, μελετά όλα τα ενδεχόμενα για τον Πρίνο, με τη διακοπή λειτουργίας να μοιάζει το επικρατέστερο σενάριο.
Ημερήσια παραγωγή 2.500-3.000 βαρελιών
Πρέπει να σημειωθεί ότι η παραγωγή του Πρίνου έχει πέσει στα 2.500-3.000 βαρέλια ημερησίως, την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρεύσει στα 20 δολ το βαρέλι, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται καν το κόστος εξόρυξης. Μάλιστα το 2019 οι ζημιές του Πρίνου, όπου απασχολούνται περί τους 280 εργαζόμενους, έφθασαν τα 70 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη το γεωτρύπανο έχει αποχωρήσει και ότι η εταιρία έδωσε εντολή να διακοπεί η κατασκευή μίας εξέδρας που προοριζόταν για την περιοχή, παρότι οι εργασίες κατασκευής του εν λόγω έργου είχαν προχωρήσει σε ποσοστό άνω του 50%.
Στη Sonatrach το μερίδιο της Edison στο κοίτασμα North Reggane
Όσον αφορά στις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της εξαγοράς το τομέα υδρογονανθράκων της Edison, πληροφορίες ανέφεραν ότι έχει αποσπαστεί από τη συμφωνία το μερίδιο 10% που είχε η Edison στο κοίτασμα North Reggane της Αλγερίας, το οποίο τελικώς θα εξαγοραστεί από την κρατική εταιρία υδρογονανθράκων της Αλγερίας, τη Sonatrach.
Πρόκειται για μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία υλοποιείται από την κρατική Sonatrach, κατόπιν σχετικής απόφασης της κυβέρνησης, η οποία έχει το δικαίωμα παρέμβασης για εξαγορές κοιτασμάτων στην Αλγερία (onshore και offshore) και έχει επιδείξει ανάλογη πολιτική και σε άλλες περιπτώσεις.
Σχετικά με την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Καρίς στο Ισραήλ, παραμένει ο στόχος για έναρξη παραγωγής εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.
Στην Κύπρο οι σωλήνες για τον αγωγό του Καρίς
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ανακοινώθηκε από την εταιρία πως στο λιμάνι της Λεμεσού στην Κύπρο βρίσκονται οι σωλήνες για τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Καρίς.
Σύμφωνα με την ανάρτηση της Energean στο Linkedin πρόκειται για σωλήνες διαμέτρου 30 και 24 ιντσών και οι οποίες μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στην Κύπρο.
Στη συνέχεια, οι σωλήνες θα φορτωθούν από το λιμάνι της Λεμεσού σε πλοία υποστήριξης και από αυτά, στο καράβι “Solitaire” που βρίσκεται στο Καρίς.
Ο αγωγός, συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων, θα αξιοποιηθεί για την μεταφορά του φυσικού αερίου από το FPSO της Energea,n σε χερσαίο σταθμό στην περιοχή Dor στο Ισραήλ.
Εξάλλου σε ό,τι αφορά την πορεία κατασκευής του FPSO παρά τις ανησυχίες που υπήρξαν για το ενδεχόμενο καθυστέρησης στην κατασκευή του κύτους στην Κίνα, λόγω του κορωνοϊού, τελικώς το κινεζικό ναυπηγείο ολοκλήρωσε το έργο.
Το κύτος με ρυμουλκό θα ταξιδέψει στη Σιγκαπούρη για την εγκατάσταση του λοιπού εξοπλισμού και όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή θα μεταφερθεί στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας, οι πρώτες παραδόσεις θα ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2021.
πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice