Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

13:47 - 30/04/2017

Διδάσκοντας στους Έλληνες τη φιλοσοφία των Σαμουράι

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

«Η αληθινή νίκη είναι η νίκη επί του εαυτού. Το άτομο με κακά και επιβλαβή συναισθήματα, έχει νικηθεί πριν ακόμη κάνει την πρώτη κίνηση. Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης έχει ήδη κριθεί»! Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Morihei Ueshiba, ιδρυτή της τέχνης του Aikido. Ο σεβάσμιος αυτός γέροντας των πολεμικών τεχνών της Ιαπωνίας θέλησε να φτιάξει μια τέχνη η οποία θα συνέδεε πολλές μορφές και θα τις μετέτρεπε σε μια. Μια τέχνη που θα είχε τις ρίζες της στο παρελθόν και τα κλαδιά της θα απλώνονταν στο παρών και στο μέλλον…

Ρεπορτάζ: Νίκος Δεμισιώτης Φωτογραφίες / Βίντεο: Γιάννης Κέμμος

Το όνειρο του έγινε πραγματικότητα, δεδομένου πως σήμερα πλέον, το aikido θεωρείται κάτι σαν ελίτ καθώς σε αυτό τελικά καταφεύγουν οι ασκούμενοι όλων των πολεμικών τεχνών, ακόμα κι αν συνεχίζουν να ασκούν την άλλη τέχνη με την οποία ξεκίνησαν.

Διδάσκοντας στους Έλληνες τη φιλοσοφία των Σαμουράι - ΕικόναΟ Morihei Ueshiba, ιδρυτής της τέχνης του Aikido

Ο Ueshiba γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 1883, στην πόλη Τανάμπε της επαρχίας Ουακαγιάμα, της Ιαπωνίας. Από μικρός και έπειτα από την συνεχή παρότρυνση του πατέρα του ασχολήθηκε με τις πολεμικές τέχνες. Το 1927 εγκαθίσταται με την οικογένεια του, στο Τόκιο. Εκεί αρχίζει να διδάσκει τον δρόμο του Aiki, που από το 1942 ονομάζει Aikido. Είναι η τέχνη που συνέδεσε το παλιό με το σύγχρονο. Το aikido είναι στην πραγματικότητα η συνάντηση με τον εαυτό σου.

Διδάσκοντας στους Έλληνες τη φιλοσοφία των Σαμουράι - Εικόνα1

Αν προσπαθούσαμε να κάνουμε μια «μετάφραση» του ονόματος aikido, το αποτέλεσμα θα μας έδινε μέσα από λίγες λέξεις, ολόκληρη τη φιλοσοφία που το διέπει:

合 – Ai – Η ένωση, ο συνδυασμός, η ενότητα, η αρμονία.

気– Ki – Το πνεύμα, η ενέργεια, η διάθεση, το ηθικό.

道– Do – Ο τρόπος, ο δρόμος.

Διδάσκοντας στους Έλληνες τη φιλοσοφία των Σαμουράι - Εικόνα2

Πρακτικά το aikido βρίσκεται ανάμεσα στο τζούντο και στο καράτε. Γενικότερα, ενσωματώνει όλες τις (τότε) σύγχρονες τεχνικές σε έναν κώδικά παλιό, αναγνωρίσιμο σε όλον τον πλανήτη, που προκαλεί, ακόμα και σήμερα, τον σεβασμό. Τον κώδικα τον Σαμουράι. Το Μπουσίντο.

Το ξεχωριστό ένδυμα των ασκούμενων του Aikido

Διδάσκοντας στους Έλληνες τη φιλοσοφία των Σαμουράι - Εικόνα3

Αν κάποιος περάσει έξω από μια σχολή Aikido το πρώτο πράγμα που θα του κάνει εντύπωση είναι το μαύρο, φαρδύ παντελόνι που φοράνε οι ασκούμενοι. Η hakama, όπως ονομάζεται, έχει και αυτή τις ρίζες της στην Ιαπωνία των Σαμουράι.

Διδάσκοντας στους Έλληνες τη φιλοσοφία των Σαμουράι - Εικόνα4

Ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε η hakama ήταν η προστασία των ιππέων από την τριβή με τη σέλα του αλόγου τους. Οι Σαμουράι, ωστόσο, όταν υποβαθμίστηκαν κοινωνικά και τους αφαιρέθηκαν τα προνόμια που είχαν συνέχισαν να την φοράνε προκειμένου να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους.

Διδάσκοντας στους Έλληνες τη φιλοσοφία των Σαμουράι - Εικόνα5

Μοιάζει με πολύ φαρδύ παντελόνι, τόσο φαρδύ που θυμίζει… φούστα με πιέτες. Η hakama δένεται στη μέση, φτάνει ως το ύψος των αστραγάλων και διαθέτει επτά πιέτες. Πέντε μπροστά και δυο πίσω. Καθόλου τυχαίος ο αριθμός.

Διδάσκοντας στους Έλληνες τη φιλοσοφία των Σαμουράι - Εικόνα6Το δίπλωμα της hakama μετά την εξάσκηση αποτελεί μια ολόκληρη ιεροτελεστία

Σύμφωνα με το bushido, ο σαμουράι πρέπει να διαθέτει 7 αρετές. Κάθε μια από τις πιέτες της hakama αντιστοιχεί σε μια από τις αρετές αυτές:

義 – Gi -Δικαιοσύνη, ηθική, ακεραιότητα

忠 – Chugi – Πίστη, αφοσίωση

礼 – Rei – Σεβασμός, αβρότητα, καρτερικότητα, ευγένεια

誠 – Makoto ή 信 – Shin- Ειλικρίνεια, τιμιότητα

勇 – Yu -Κουράγιο, γενναιότητα, τόλμη, ανδρεία

名 – Meiyo -Αξιοπρέπεια, τιμή, φήμη, κύρος, δόξα

仁 – Jin – Καλοσύνη, συμπόνια, καλοσύνη, ανθρωπισμός, γενναιοδωρία, αγαθοεργία

Στο Aikido συνεχίζεται η χρήση αυτού του ενδύματος μέχρι και σήμερα με την ίδια σημασία και για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Τις αρετές που πρέπει να έχει ο ασκούμενος.

Διδάσκοντας στους Έλληνες τη φιλοσοφία των Σαμουράι - Εικόνα7

Η εξάσκηση γίνεται στο τατάμι. Κανείς ασκούμενος δεν μπαίνει ή δεν βγαίνει από αυτό αν πρώτα δεν υποκλιθεί στη φωτογραφία του Morihei Ueshiba, σε ένδειξη σεβασμού και όχι για κάποιον θρησκευτικό ή άλλο λόγο. Κανείς, άλλωστε, εκεί μέσα δεν είναι ανώτερος από κάποιον άλλο.

Διδάσκοντας στους Έλληνες τη φιλοσοφία των Σαμουράι - Εικόνα8

Οι πιο μεγάλοι, καλούνται να διδάξουν στους νεότερους (ακόμα και στα μικρά παιδιά) με τον ίδιο σεβασμό που θα το έκαναν σε κάποιον με την ίδια εμπειρία.

Διδάσκοντας στους Έλληνες τη φιλοσοφία των Σαμουράι

Διδάσκοντας στους Έλληνες τη φιλοσοφία των Σαμουράι - Εικόνα9

Στην Ελλάδα το Aikido δεν είναι τόσο διαδεδομένο στο ευρύ κοινό όσο οι υπόλοιπες πολεμικές τέχνες. Αυτό, ωστόσο, αρχίζει να αλλάζει καθώς ολοένα και πληθαίνουν οι οπαδοί του.

Διδάσκοντας στους Έλληνες τη φιλοσοφία των Σαμουράι - Εικόνα10Ο sensei Δημήτρης Μπισδέκης (δεξιά) και ο sensei Παντελής Δροσόπουλος (αριστερά)

Το newsbeast.gr συνάντησε τον sensei Δημήτρη Μπισδέκη ο οποίος διατηρεί τη σχολή «aikido rei dojo» στο Μαρούσι και συζήτησε μαζί του για αυτή την ξεχωριστή πολεμική τέχνη.  Στο πλευρό του ο sensei Παντελής Δροσόπουλος με τον οποίο προχώρησαν σε μια μικρή επίδειξη της τεχνικής.

– Πώς θα χαρακτήριζες σαν φιλοσοφία το Aikido;

Σκοπός του Ueshiba ήταν να δημιουργήσει μία τέχνη, την οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν οι ασκούμενοί της ώστε να προστατεύσουν όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τον αντίπαλό τους από τον τραυματισμό και τη βία.

Διδάσκοντας στους Έλληνες τη φιλοσοφία των Σαμουράι - Εικόνα11

Οι κινήσεις του Aikido εκτελούνται μέσω της εναρμόνισης με την κίνηση του επιτιθέμενου με σκοπό την εκτροπή της δύναμης της επίθεσης και όχι της ανάσχεσής της μέσω κάποιας εξίσου βίαιης αμυντικής κίνησης (μπλοκ).

Διδάσκοντας στους Έλληνες τη φιλοσοφία των Σαμουράι - Εικόνα12

Η διαδικασία αυτή απαιτεί ελάχιστη σωματική δύναμη, καθώς ο Aikidoka (Αϊκιντόκα – ο ασκούμενος στο Aikido) στην ουσία «οδηγεί» την ορμή του επιτιθέμενου με χρήση διεισδυτικών και περιστροφικών κινήσεων. Οι τεχνικές ολοκληρώνονται κατά κανόνα με διάφορους τύπους ρίψεων ή ακινητοποιήσεων.

– Ποιες είναι οι βασικές αρχές του;

Διδάσκοντας στους Έλληνες τη φιλοσοφία των Σαμουράι - Εικόνα13

Βασικό χαρακτηριστικό του αϊκίντο έναντι άλλων τεχνών της κατηγορίας τζουτζούτσου είναι η ιδεολογία του Ουεσίμπα η οποία απαγορεύει τους αγώνες και προάγει την αρμονία και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των ανθρώπων.

Διδάσκοντας στους Έλληνες τη φιλοσοφία των Σαμουράι - Εικόνα14

Το αϊκίντο σήμερα είναι χωρισμένο σε τρία μεγάλα στιλ, το ένα από τα οποία (Αϊκικάι) διοικείται από τους απογόνους του Ουεσίμπα (αυτή τη στιγμή από τον εγγονό του), κατά το παραδοσιακό ιαπωνικό σύστημα.

– Η διαφορά με τις άλλες πολεμικές τέχνες;

Διδάσκοντας στους Έλληνες τη φιλοσοφία των Σαμουράι - Εικόνα15

Οι τεχνικές του Aikido απαιτούν ελάχιστη δύναμη για να εκτελεστούν, ενώ παράλληλα μέσα από την προπόνηση ο ασκούμενος μαθαίνει να χρησιμοποιεί πιο σωστά τη δύναμη που έχει ήδη το σώμα του.

Διδάσκοντας στους Έλληνες τη φιλοσοφία των Σαμουράι - Εικόνα16

Επίσης, οι τεχνικές του Aikido με τον τρόπο που διδάσκονται στη σχολή μας προσαρμόζονται εύκολα ανάλογα με τη σωματική διάπλαση του ασκούμενου, με τρόπο προοδευτικό ώστε μαζί με την ικανότητα να αυξάνεται και η αυτοπεποίθηση του ασκούμενου στην αντιμετώπιση μεγαλύτερων και δυνατότερων αντιπάλων.

– Ποιος μπορεί να γίνει μέλος στη σχολή; Χρειάζεται ιδιαίτερη φυσική κατάσταση ή να είναι ήδη γυμνασμένος;

Διδάσκοντας στους Έλληνες τη φιλοσοφία των Σαμουράι - Εικόνα17

Πρακτικά στην ώρα της προπόνησης θα δείτε οποιονδήποτε, χωρίς εξαιρέσεις και κανόνες. Tα σωματικά προσόντα, η ταχύτητα, το φύλο ή η ηλικία δεν αποτελούν προϋπόθεση.

Διδάσκοντας στους Έλληνες τη φιλοσοφία των Σαμουράι - Εικόνα18

Βασίζεται περισσότερο στην εκμετάλλευση της αίσθησης ισορροπίας και της τεχνικής του αμυνόμενου παρά στη μυϊκή δύναμη, ενώ εκτός από σωματική αποτελεί και πνευματική άσκηση. Γι’αυτό και ονομάζεται η τέχνη της μη αντίστασης.

Διδάσκοντας στους Έλληνες τη φιλοσοφία των Σαμουράι - Εικόνα19

Συνδυάζει χτυπήματα, λαβές, και εξάσκηση με όπλα. Επειδή το Aikido δεν προβάλλεται μέσα από αγώνες, συγκεντρώνει στις τάξεις του τελικά μόνο συνειδητοποιημένους ασκούμενους. Όσους, δηλαδή, θέλουν πραγματικά να ασχοληθούν με τον εαυτό τους.

– Υπάρχουν ζώνες και εξετάσεις για τους μαθητές όπως και στις άλλες τέχνες;

Διδάσκοντας στους Έλληνες τη φιλοσοφία των Σαμουράι - Εικόνα20

Στο Aikido μετά από κάθε εξέταση ο ασκούμενος ανεβαίνει επίπεδο, που ονομάζεται kyu (κιου). Τα επίπεδα αυτά ξεκινάνε από το 8ο κιου (για τον εντελώς αρχάριο), και φτάνουν μέχρι το 1ο kyu. Μετά από το 1ο kyu δίνει κανείς εξετάσεις για τη μαύρη ζώνη (πρώτο dan ή shodan). Από εκεί και πέρα, μετά από εξετάσεις παίρνει το 2ο, 3ο dan κ.ο.κ.

Διδάσκοντας στους Έλληνες τη φιλοσοφία των Σαμουράι - Εικόνα21

Μέχρι και το 1ο kyu ο ασκούμενος φοράει την άσπρη ζώνη, ενώ από το 1ο dan και μετά ο ασκούμενος έχει πλέον το δικαίωμα να φοράει τη μαύρη ζώνη.

– Υπάρχει το κομμάτι της εκπαίδευσης που γίνεται με σπαθιά (κανονικά ή ξύλινα). Και αυτά χρησιμοποιούνται με αμυντική διάθεση;

Διδάσκοντας στους Έλληνες τη φιλοσοφία των Σαμουράι - Εικόνα22

Και επιθετική … Με την φιλοσοφία πάλι του Αikido. Επιτυγχάνεται καλύτερη κατανόηση και διατήρηση της απόστασης (ma ai) των ασκούμενων. Η συνεχής κίνηση και αποφυγή των επιθέσεων από το σπαθί, καλλιεργεί μια καλύτερη αίσθηση της απόστασης και του χρόνου, κάτι το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την κατάρτιση των ασκουμένων.

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend
Πηγή



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Chris_
Κανείς δεν είναι τέλειος και Τίποτα δεν είναι τυχαίο, γιαυτο ψάξε κάτω από την επιφάνεια.. Οτι δεν καταλαβαίνεις δεν ειναι μαλακία και μπορείς να γίνεις καλύτερος, αρκεί να προσπαθήσεις. Μην κάνεις οτι δεν θες να σου κάνουν. Μας αξίζει καλύτερη ζωή και αρκεί μόνο να την ζητήσουμε, φανταστούμε.. Το κλειδί είναι η Πίστη.!!!

Σχόλια Αναγνωστών (5)

  1. Ανώνυμος 04/30/2017 @ 4:26 ΜΜ

    ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΑ ΙΔΙΑ ΗΛΙΘΙΑ ΚΑΙ ΒΛΑΚΕΝΤΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΘΕΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ…ΑΛΛΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΚΟΝΙΑΝΕΣ!!!…

  2. Ανώνυμος 04/30/2017 @ 6:14 ΜΜ

    ΕΛΑ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΔΕΙΞΩ ΤΑ ΑΜΠΕΛΟΧΩΡΑΦΑ ΣΟΥ…ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΝ ΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΗΤΑΝ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΤΡΩΓΑΝΕ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ…ΥΓ.ΚΑΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΝΑ…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

  3. θα μπορουσε καποιος με μυικο προβλημα να ασχοληθει με το Αικιντο?

  4. Ανώνυμος 04/30/2017 @ 6:40 ΜΜ

    Είναι πολύ καλό οι κάτοικοι της χώρας των Ελλήνων να μάθουν για τον κώδικα bushido… ποιος ξέρει; Ίσως έτσι μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση, τουλάχιστον όσοι έχουν ψηφίσει μνημονιακά κόμματα, να έχουν το θάρρος να κάνουν χαρακίρι, η σεπούκου! Βεβαίως αυτός θα ήταν ένας έντιμος θάνατος που δεν αξίζει σε καθάρματα τέτοιου είδους. Αυτά.

  5. Dante Tallisker 04/30/2017 @ 9:41 ΜΜ

    όλα αυτά που πρεσβεύει αυτή η τέχνη αυτοάμυνας τα πρεσβεύει η Ορθοδοξία εκτός από την φήμη και την δόξα που είναι περιτά . κατά τα άλλα είναι μια τέχνη αυτοάμυνας

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*