Ο χειμώνας αρχίζει και τυπικά το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν ο Ήλιος θα βρεθεί στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Στις 21 Δεκεμβρίου η «δραστηριότητα» στο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα έντονη εξαιτίας της σπάνιας συνόδου Δία και Κρόνου αλλά και της βροχής αστεριών, Αρκτίδες.
Το χειμερινό ηλιοστάσιο τη Δευτέρα συμπίπτει την κορύφωση της τελευταίας βροχής διαττόντων του έτους, των Αρκτίδων και μάλιστα την ώρα που οι γίγαντες του ηλιακού μας συστήματος, Δίας και Κρόνος έρχονται τόσο κοντά που η Σύνοδός τους θεωρείται σπάνια.
Το βράδυ του ηλιοστασίου, το πρώτο του χειμώνα, καθώς και τα αμέσως επόμενα θα είναι τα μεγαλύτερα του έτους σε διάρκεια. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της μέρας να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.
Όταν ο Ήλιος περάσει το χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο «έδαφος», έως την εαρινή ισημερία οπότε το φως και το σκοτάδι έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.
Ο Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν θεός και σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί καθιέρωσαν προς τιμή του διάφορες γιορτές, από τους Σκανδιναβούς και Ιρανούς έως τους Μάγια και τους Ίνκας. Σχεδόν παντού, οι μεγαλύτερες γιορτές γίνονταν κατά την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου, που εθεωρείτο η γιορτή της γέννησης του Ήλιου, που σηματοδοτούσε και την έναρξη του νέου έτους. Προϊστορικά μνημεία όπως το Στόουνχετζ στη Βρετανία πιστεύεται ότι σχετίζονταν με την καταγραφή των κινήσεων του Ήλιου στον ουρανό.
Κεντρική σημασία για τους Ρωμαίους είχε η γιορτή του «αήττητου Ηλίου» στις 25 Δεκεμβρίου, όταν εορταζόταν ότι ο Ήλιος άρχιζε και πάλι να ανεβαίνει στον ουρανό και έτσι να μεγαλώνουν οι ημέρες. Οι πρώτοι χριστιανοί στη Ρώμη, οι οποίοι κατέφευγαν κρυφά στις κατακόμβες τους, αποφάσισαν να γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού την ίδια ημερομηνία, στις 25 Δεκεμβρίου, όταν οι Ρωμαίοι ασχολούνταν με τις δικές τους γιορτές των Σατουρναλίων.
Βροχή από πεφταστέρια
Το ίδιο βράδυ, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, θα κορυφωθεί η σχετικά μικρή βροχή διαττόντων αστέρων Αρκτίδες, τα τελευταία «πεφταστέρια» του έτους. Οι Αρκτίδες, που συμβαίνουν μεταξύ 17-25 Δεκεμβρίου και παράγουν πέντε έως δέκα μετέωρα την ώρα, προέρχονται από τη σκόνη που άφησε πίσω του ο κομήτης Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1790.
Οι διάττοντες φαίνεται να έρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού της Μικρής Άρκτου, εξ ου και το όνομα τους. Ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός για παρατήρηση, καθώς η επόμενη πανσέληνος θα συμβεί στις 30 Δεκεμβρίου.
Η σπάνια σύνοδος των γιγάντων
Το βράδυ της Δευτέρας, όμως, επιφυλάσσει ακόμα μία διαστημική «δραστηριότητα», εξαιρετικά σπάνια, καθώς οι μεγάλοι πλανήτες Δίας και Κρόνος, θα πλησιάσουν τόσο πολύ ο ένας τον άλλο, που φαίνονται σχεδόν να αγγίζονται και να «φιλιούνται», μοιάζοντας με διπλό πλανήτη, σύμφωνα με τη NASA.
Το θεαματικό αυτό αστρονομικό φαινόμενο, που ονομάσθηκε και «Μεγάλη Σύζευξη», είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί στο γήινο νυχτερινό ουρανό εδώ και αιώνες. Στην πραγματικότητα βέβαια ο Κρόνος θα βρίσκεται τουλάχιστον 730 εκατομμύρια χιλιόμετρα πίσω από τον Δία, ο οποίος θα απέχει 890 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.
sputniknews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
εβρο.. επεκταση δωδεκαμιλια οι εφοπλιστες την εδρα στην ελλαδα και λειτουργια απο αυτους τα ναυπηγεια..ο στρατός θα κατασκευαζει τα παντα ελλαδα με βαρητητα στα νρονε ποιο φθηνα.. οι ομογενεις θα εχουν μηδεν φορο σε επενδησει δωδεκαετια μονο εργαυες απο ελλαδα..καθως και θα προτιμουνται στι δημοσσια διηκηση. η ομογενεια θα μετραει πρώτα αυτη στο λογοτης.. ορθοδοξο τοξο με ρωσια βαλκανια.. και συμαχια με ισραηλ αιγυπτο ρωσια η”αν μεσογειο δρομος”του μεταξιου pax byzantine. oxi mRNA killbill.