επίσης ότι, στις περιοχές και στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων , κρίνεται άκρως απαραίτητη η διασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης, ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρησης απορριμάτων, και μείωση στο μέτρο του δυνατού των συνθηκών συγχρωτισμού.
Το ακριβώς αντίθετο, από το να χαρακτηριστεί κατάλληλος χώρος διαμονής είναι ο χώρος φιλοξενίας του Ελληνικού. Συνολικά 5.500 μετανάστες και πρόσφυγες είναι στην κυριολεξία στιβαγμένοι σε άθλιους χώρους, χωρίς αποχέτευση και κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής. Μετανάστες και πρόσφυγες καταφεύγουν στις παραλίες προκειμένου να κάνουν ένα μπάνιο με θαλασσινό νερό(!!!), ενώ στον γειτονικό αθλητικό χώρο του Αγίου Κοσμά όλες οι σωληνώσεις ποτίσματος είναι κομμένες και κατεστραμμένες αναγκάζοντας τους υπαλλήλους να κόψουν την γενική παροχή νερού σε όλα τα παρτέρια.
Επίσης, όπως τονίζουν εργαζόμενοι στο αθλητικό κέντρο ο χώρος έχει γεμίσει από ακαθαρσίες των ανθρώπων που απλά δεν έχουν που να κάνουν την ανάγκη τους και αφοδεύουν στην κυριολεξία όπου βρουν.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως, σε προγενέστερη ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής είχε προειδοποιήσει για την υγειονομική βόμβα, ιδίως στο κτίριο του δυτικού αεροδρομίου όπου βρίσκεται η αίθουσα αναμονής και είχε τονίσει ότι αυτό θα πρέπει να εκκενωθεί άμεσα.
Κίνδυνοι για τον τοπικό πληθυσμό
Το ΚΕΕΛΠΝΟ στο έγγραφό του εφιστά την προσοχή και στον τοπικό πληθυσμό (Άλιμος, Γλυφάδα, Ελληνικό-Αργυρούπολη) για τυχόν μετάδοση των επικίνδυνων ασθενιών (ελονοσία, Δάγκειος πυρετός, ιός Ζika, νόσος Chikungunya) και τους καλεί να πάρουν μέτρα αυτοπροστασίας όπως να τοποθετήσουν σίτες στα παράθυρα, να ψεκάζονται με ειδικά εντομοαπωθητικά και να κυκλοφορούν τους καλοκαιρινές μήνες με τα κατάλληλα ρούχα (παντελόνι, μακρυμάνικα μπλουζάκια κτλ.).
Μεγάλος είναι και ο κίνδυνός μετάδοσης και του ιού ΖΙΚΑ, ενός ιού που προσβάλει τις έγκυες γυναίκες. Ο ιός έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 20 χώρες της Λατινικής Αμερικής τους τελευταίους μήνες αλλά και τις Ασίας, με τον ΠΟΥ να χαρακτηρίζει την εξάπλωσή του «εκρηκτική», κάνοντας λόγο ακόμα και για 4 εκατομμύρια ανθρώπινα κρούσματα το 2016.
Όπως επισήμανε ο ΠΟΥ, ο ιός πιστεύεται ότι συνδέεται με κρούσματα μικροκεφαλίασης σε εκατοντάδες νεογνά κατά τους τελευταίους μήνες, ειδικά στη Βραζιλία, όπου η επιδημία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Η μικροκεφαλίαση, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών, τα οποία γεννώνται με αφύσικα διαμορφωμένα κρανία.
Ο ιός Chikungunya εμφανίζεται πιο συχνά στην Αφρική και την Ασία και μεταδίδεται από το τσίμπημα κουνουπιών Aedes aegypti, Ο Chikungunya προκαλεί ποικίλα πρώιμα συμπτώματα, όπως πυρετό και εξάνθημα, τα οποία συνήθως υποχωρούν μετά από αρκετές ημέρες. Ωστόσο, ο σοβαρός πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να συνεχιστεί για μερικούς μήνες και μερικές φορές για περισσότερο από ένα χρόνο
Στην Αϊτή , όπου ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του Μαΐου, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι 5.500 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία που μπορεί να θεραπεύσει τον ιό.
Άραγε με τι αμφίεση θα πρέπει να επισκέπτονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τις παραλίες των δήμων γύρω από το κέντρο φιλοξενίας στο Ελληνικό οι λουόμενοι με βάση το έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ; Μήπως με… μακρυμάνικα και φόρμες, καθώς θα υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης επικίνδυνων ασθενιών από κουνούπια που επωάστηκαν μέσα στον καταυλισμό του Ελληνικού και πιθανώς θα μεταφέρουν μεταδοτικές νόσους;
Άμεση ανάγκη για ψεκασμούς και δημιουργία αποχετεύσεων
Το ΚΕΕΛΠΝΟ καλεί τους δήμους και τις Περιφέρειες να προβούν άμεσα σε ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών και στην δημιουργία αποχετεύσεων, αφού όπως αναφέρει «θεωρείται υπαρκτός ο κίνδυνος εγχώριας μετάδοσης ελονοσίας και άλλων επικίνδυνων ασθενιών σε ευάλωτες περιοχές που υποδέχονται ή φιλοξενούν μετανάστες – πρόσφυγες από ενδημικές χώρες».
Στελέχη της αυτοδιοίκησης δηλώνουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ψεκαστούν αποτελεσματικά 6.500 στρέμματα. Επίσης επισημαίνουν ότι οι συνθήκες υγιεινής στο Ελληνικό μπορούν να βελτιωθούν και να είναι διαχειρήσιμες μόνο εάν ο αριθμός μειωθεί στα 1.000 περίπου άτομα. Παρ όλα αυτά, αυτή την στιγμή στον χώρο του Ελληνικου βρίσκονται 5.500 μετανάστες και πρόσφυγες και η κυβέρνηση ετοιμάζει άλλα τρία τολ στο ανατολικό αεροδρόμιο για την φιλοξενία τουλάχιστον 2.000 αφγανών και της φυλής Γεζίντι από Συρία και Ιράκ.
Υγειονομική βόμβα το Ελληνικό, ο Πειραιάς και η Ειδομένη
Με βάση όλα τα παραπάνω οι τρεις μεγάλοι χώροι όπου «φιλοξενούνται» συνωστιζόμενοι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες αποτελούν υγειονομικές βόμβες έτοιμες να εκραγούν.
Οι εικόνες της Ειδομένης είναι γνωστές στο Πανελλήνιο και όχι μόνο. Άνθρωποι, προσπαθώντας να υλοποιήσουν το «όνειρο» της μετάβασης σε μια ευρωπαϊκή χώρα του βορρά, ζουν κάτω από συνθήκες τραγικές, χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές, ανάμεσα σε σκουπίδια και βρωμόνερα.
Στον Πειραιά οι 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται στην Ε1 και Ε2 στο δε Ελληνικό δεν πάει πολύς καιρός που η Περιφέρεια δια στόματος αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Χρήστου Καπάνταη είχε πει ότι ο χώρος «φιλοξενίας» στην αίθουσα αναχωρήσεων του πρ. αεροδρομίου πρέπει να κλείσει γιατί αποτελεί υγειονομική βόμβα.
Μετά από το έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για να προστατέψει και τους γηγενείς εκτός από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες τους οποίου δηλώνει και εντύπως ότι αγαπά, σκέπτεται και συμμερίζεται τις κακουχίες του; Μήπως να γίνει πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, πριν η αλληλεγγύη που έχει δείξει η κοινωνία μέχρι σήμερα σ’ αυτούς τους ανθρώπους μετατραπεί σε κάτι άλλο;
Δείτε εδώ ολόκληρη την αναφορά του ΚΕΕΛΠΝΟ.
vimaonline
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice