Ήδη έχει ξεκινήσει και είναι σε προχωρημένο στάδιο η κατάρτιση μίας μελέτης από το υπουργείο Οικονομικών, με όλες τις μισθολογικές και επιδοματικές ανισότητες που ισχύουν στα υπουργεία και τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δημοσίου. Τα ευρήματα αυτής της έρευνας και οι προτεινόμενες λύσεις θα περιλαμβάνονται σε ειδικό φάκελο που θα δοθεί στην τρόικα στα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει η απαραίτητη διαβούλευση με την ΑΔΕΔΥ και να ψηφιστεί το τελικό νομοσχέδιο εντός του πρώτου εξαμήνου.
Οι αδυναμίες και οι αρρυθμίες του σημερινού συστήματος εφαρμογής της εισοδηματικής πολιτικής στο Δημόσιο, είναι, λίγο – πολύ, γνωστές. Πανσπερμία επιδομάτων, απίστευτες μισθολογικές ανισότητες ανάλογα με το εάν κάποιος υπάλληλος εργάζεται σε «προνομιούχο» ή «μη προνομιούχο» υπουργείο, απίστευτη δυσκαμψία στις μετακινήσεις υπαλλήλων και απαρχαιωμένοι κανονισμοί προσωπικού. Σε κάθε υπουργείο, ο εκάστοτε υπουργός είχε την ευχέρεια να γίνεται αρεστός ασκώντας τη δική του εισοδηματική πολιτική αλλά με τα λεφτά του κράτους. Η μισθολογική δαπάνη αποτελεί περίπου το 32% των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού και ενδεικτικό της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικράτησε την προηγούμενη δεκαετία είναι το γεγονός ότι από το 2001 μέχρι σήμερα οι δαπάνες για μισθούς έχουν αυξηθεί κατά περίπου 80%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ετήσια μισθολογική δαπάνη για το Δημόσιο έφτασε το 2009 το 11,7% του ΑΕΠ. Υπολογίζεται πάντως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ότι πέρυσι υποχώρησε στο 10,7% του ΑΕΠ τόσο εξαιτίας των περικοπών, όσο και εξαιτίας της μείωσης της απασχόλησης στο Δημόσιο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί περαιτέρω αυτό το κόστος και να κυμανθεί κοντά στο 10% του ΑΕΠ. Πρόκειται δηλαδή για μία εξοικονόμηση περίπου 1,5 – 1,8 δισ. ευρώ.
Στο νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο θα προβλέπεται κατάργηση ορισμένων «προκλητικών» επιδομάτων και ενσωμάτωση των υπόλοιπων στις τακτικές αποδοχές, οι οποίες στο εξής θα συνδέονται με:
– την αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων.
– την υπηρεσιακή εξέλιξη του υπαλλήλου.
– την κατοχή θέσεων ευθύνης.
– το παραγόμενο αποτέλεσμα.
– τις γενικότερες συνθήκες εργασίας.
Ερώτημα παραμένει εάν οι αλλαγές αυτές θα αφορούν όλους τους εργαζόμενους ή μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους, αν και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα εξαιρεθεί κανείς. Παράλληλα με τα μισθολογικά, η κυβέρνηση προωθεί γενικότερες αλλαγές στους κανονισμούς εργασίας στο Δημόσιο με βασικότερη τομή τη θέσπιση ευκολότερων διαδικασιών για τη μετάταξη ενός υπαλλήλου σε μία υπηρεσία που έχει μεγαλύτερες ανάγκες.
Πηγή:www.capital.gr
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice