Πρόσθεσε μάλιστα ότι αποκλείει την αναδιάρθρωση (με την έννοια του haircut του χρέους) λόγω των ζημιών που αυτή θα προκαλούσε στην ευρωζώνη.
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε στη συνέντευξή του στην WSJ η οποία σε επανειλημμένα άρθρα συνεργατών της έχει επιμείνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους της.
Ο κ. Παπακωσταντίνου διευκρινίζοντας ακόμα περισσότερο την θέση του για το υψηλό κόστος δανεισμού και το υψηλό επίπεδο χρέους σημείωσε ότι “Ξεκάθαρα αυτή δεν είναι μία διατηρήσιμη κατάσταση”…
Οι δηλώσεις αυτές τροφοδότησαν για άλλη μια φορά τις υποθέσεις ότι τόσο το ελληνικό δημόσιο όσο και η τρόικα έχουν ήδη έτοιμο “συμπληρωματικό” σχέδιο για την κάλυψη της “τρύπας” μεταξύ του δανείου και των πραγματικών αναγκών αναχρηματοδότησης του χρέους.
Ο υπουργός Οικονομικών δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, αλλά στελέχη της Κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα συνεχισθεί για όσο ακόμα χρειασθεί “χωρίς να υποχρεωθεί σε haircut της τιμής των ελληνικών ομολόγων (αναδιάρθρωση χρέους)”.
Ο προβληματισμός για το χρέος έχει αυξηθεί το τελευταίο δεκαήμερο για δύο βασικούς λόγους.
Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι το “τέλος” του Μνημονίου όπως το περιέγραψε ο Γ. Παπανδρέου στην Θεσσαλονίκη θα βρει την Ελλάδα σε συνθήκες μακράς ύφεσης (4 – 5 χρόνια) και με το δημόσιο χρέος να έχει ξεπεράσει το 145% του ΑΕΠ γεγονός που ισοδυναμεί με πολύ ψηλές υποχρεώσεις εξυπηρέτησης τόκων και χρεολυσίων (πολύ υψηλότερων από τις τρέχουσες).
Ο δεύτερος λόγος αφορά τη διαφαινόμενη επιδείνωση της κατάστασης του χρέους στην ευρωζώνη και το ενδεχόμενο να χρειασθεί να ενεργοποιηθεί και το πακέτο των 750 δισ. ευρώ που αποφασίσθηκε τον Ιούνιο για κάποιες από τις άλλες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης, μετά τα προβλήματα που εκδηλώθηκαν στο ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα.
Ήδη τα επιτόκια δανεισμού των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας έχουν επανέλθει σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα που ήταν στο αποκορύφωμα της κρίσης στο τέλος της άνοιξης, δηλαδή πριν από την ενεργοποίηση του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας και το Mega-πακέτο των 750 δισ. ευρώ.
Για την Αθήνα οι επισημάνσεις του υπουργού Οικονομικών στη συνέντευξή του στην WSJ αποτυπώθηκαν και στα αποτελέσματα της έκδοσης των εξάμηνης διάρκειας εντόκων γραμματίων στα οποία το επιτόκιο ήταν υψηλότερο από εκείνο της αντίστοιχης έκδοσης του Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι στο μεταξύ έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση του μνημονίου και έχουν ήδη δοθεί δύο δόσεις από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice