Στην επαναφορά της απόφασης των Ταλιμπάν να απαγορεύσει τις πολυέξοδες γαμήλιες τελετές προσανατολίζεται η κυβέρνηση του Αφγανιστάν με τη διαφορά ότι εκείνοι το έκαναν επειδή τις θεωρούσαν αντιισλαμικές, ενώ τώρα γίνεται για να προστατευθούν οι γαμπροί από την οικονομική καταστροφή.
Από τότε που η διεθνής συμμαχία με τη στήριξη των ΗΠΑ ανέτρεψε το αυστηρό ισλαμικό καθεστώς των Ταλιμπάν, οι Αφγανοί αναβίωσαν την παράδοση των μεγάλων γαμήλιων τελετών, οι οποίες κοστίζουν χιλιάδες δολάρια σε μία χώρα που το μέσο ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τα 400 δολάρια.
Οι γάμοι στο Αφγανιστάν γιορτάζονται με εκατοντάδες καλεσμένους σε πολυτελείς αίθουσες με το γαμπρό και την οικογένεια του να πληρώνουν το λογαριασμό και να πρέπει να συναινούν σε κάθε απαίτηση της νύφης και της οικογένειας της.
«Οι γαμήλιες τελετές είναι περίπου σαν ανταγωνισμός μεταξύ ανθρώπων και κανένας δεν θέλει να χάσει, οι άνθρωποι αρέσκονται να επιδεικνύουν τον πλούτο τους, ταΐζοντας εκατοντάδες καλεσμένους σε ακριβές αίθουσες γαμήλιων δεξιώσεων» λέει ο Αφγανός υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπιμπουλά Γκαλέμπ, ο οποίος προσθέτει ότι «οι οικογένειες είναι τα θύματα αυτής της λανθασμένης παράδοσης και πρέπει να αποδεχτούν αυτό το βαρύ φορτίο».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης είπε ότι οι λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης απαγόρευσης των ακριβών γάμων είναι υπό εξέταση και παραδέχτηκε ότι θα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν επειδή οι πολυτελείς γάμοι είναι εγγενές στοιχείο της αφγανικής κουλτούρας.
Κρατικοί θεσμοί έχουν διαλυθεί κατά τη διάρκεια των πολυετών συγκρούσεων, με τις περιφερειακές, εθνικές και φυλετικές διαφορές να καθιστούν επίσης αδύνατη την επιβολή των νόμων. Η βία είναι στην χειρότερη της περίοδο από την ανατροπή των Ταλιμπάν, κάνοντας την ασφάλεια, προτεραιότητα ακόμη και τη στιγμή που οι αρχές προσπαθούν να ανοικοδομήσουν μία οικονομία που στηρίζεται στη ξένη βοήθεια.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο 24χρονος οδηγός ταξί Ραφί Καζιμί, η οικογένεια του οποίου ξόδεψε 10.000 δολάρια για το γάμο του με την 20χρονη Φατιμά, τον Οκτώβριο και τώρα αποπληρώνει τραπεζικά δάνεια ύψους 6.000 δολαρίων.
Όμως πρόσφατα ο Καζιμί έχασε τη δουλειά του και τώρα η οικογένεια του. Δηλαδή η σύζυγος του, ο πατέρας του, η μητέρα του, η γιαγιά του, οι δύο αδελφές του, οι τρεις αδελφοί του και η σύζυγος του ενός από αυτές, πρέπει να ζήσουν με τα 410 δολάρια του μισθού του μεγαλύτερου αδελφού του, τα 300 από τα οποία πάνε στο δάνειο.
«Ήταν υπερβολικό», είπε ο Καζιμί στον ξάδελφο του για τα λεφτά που ξοδεύτηκαν, προσθέτοντας ότι ανησυχούσε πολύ για το που θα βρει τα λεφτά καθώς οι γονείς της νύφης δεν νοιάζονταν εάν είχε ή δεν είχε τα λεφτά, απλά είπαν ότι ο γάμος έπρεπε να είναι μεγάλος. Μαζί με τους γαμήλιους εορτασμούς, ο γαμπρός και την οικογένεια του πρέπει να πληρώσουν για ειδικές περίκομψες στολές για το ζευγάρι.
Ο Καζιμί σκέφτεται ότι η απαγόρευση των ακριβών γάμων είναι καλή ιδέα αλλά αμφιβάλλει αν θα γίνει αποδεκτή.
Των κυβερνητικών προθέσεων να ρυθμιστούν τα θέματα των γάμων είχαν προηγηθεί κινήσεις από κάποιους γέροντες ηγέτες φυλών και περιφερειακούς αξιωματούχους.
Τον τελευταίο μήνα, κάποιοι από τους ηγέτες των φυλών στην επαρχία Τζαουτζιάν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, απαγόρευσαν τους ακριβούς γάμους και τις προίκες σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνουν νέους ανθρώπους να παντρευτούν αντί να αναβάλλουν την τελετή επειδή δεν έχουν λεφτά να την κάνουν.
Με βάση του κανόνες, το κόστος του γάμου, πρέπει να είναι σύμφωνο με την οικονομική κατάσταση του γαμπρού και εάν κάποιος παραβιάζει την απαγόρευση δεν θα προσκαλείται σε κανένα άλλο γάμο στο χωριό του.
Πολλές περίτεχνες αίθουσες για γαμήλιες τελετές έχουν ξεπηδήσει στην Καμπούλ τα τελευταία εννέα χρόνια, ενώ υπήρχαν πολύ λίγες όταν οι Ταλιμπάν ήταν στην εξουσία από το 1996 έως το 2001.
Οι καλεσμένοι στους γάμους στο City Star Hall στην Καμπούλ περνούν με το αυτοκίνητο τους μέσα από ένα αναμμένο φεγγάρι για να φτάσουν στην είσοδο, ενώ ένα μεγάλο ασημένιο αστέρι στολίζει την οροφή. Όπως λέει ο διευθυντής του, άνοιξε πριν από τρεις μήνες και κόστισε 5 εκατομμύρια δολάρια.
Έχει τέσσερις αίθουσες γαμήλιων δεξιώσεων, φιλοξενεί περίπου 70 γάμους το μήνα με μέσο όρο καλεσμένων από 800 έως 1.000. Η τιμή του φαγητού για κάθε καλεσμένο είναι από 12-23 δολάρια, ενώ η μουσική, η τούρτα, ο στολισμός και ο φωτογράφος πληρώνονται επιπλέον.
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice