Τον άμεσο έλεγχο κραυγαλέων περιπτώσεων φοροδιαφυγής από τους 250 “Ράμπο” του ΣΔΟΕ ζητά με έγγραφό του προς την ελληνική κυβέρνηση το ΔΝΤ, που προειδοποιεί πως η χώρα βρίσκεται πίσω στο χρονοδιάγραμμα, ενώ απαιτεί, μεταξύ άλλων, την “εδώ και τώρα” ίδρυση φορολογικών δικαστηρίων, για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων.
“Πρέπει να διασφαλιστεί η έγκαιρη άρση όλων των εμποδίων που ανακόπτουν την είσπραξη φόρων, ώστε να διασφαλιστεί το σωστό αποτέλεσμα στα έσοδα του 2011”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2010 και αφορά μόνο τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης και την υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα” (30/10), το ΔΝΤ επιπλέον ζητεί “να καταστεί δυνατή” αφενός η αυτόματη βεβαίωση φόρου, εφόσον ο φορολογούμενος παραλείπει να υποβάλει δηλώσεις και αφετέρου η αξιοποίηση εμμέσων μεθόδων ελέγχου του πραγματικού πλούτου έναντι του δηλωμένου εισοδήματος.
Πριν το τέλος του έτους το ΔΝΤ ζητά την ίδρυση φορολογικών δικαστηρίων και την άρση των εμποδίων που θέτει η Δικαιοσύνη στις φορολογικές εκκρεμότητες, ενώ ζητά και καλύτερη λειτουργία στους μηχανισμούς φορολογικού ελέγχου, που σημαίνει ειδικά φροντιστήρια στους ελεγκτές για να έχουν καλύτερη απόδοση και πειθαρχία στην είσπραξη φόρων.
Ειδικότερα όσον αφορά τα Ειδικά Φορολογικά Δικαστήρια,προφέρει και εναλλακτική λύση για την κυβέρνηση, να διορίσει, δηλαδή, “επαρκή αριθμό ειδικευμένων δικαστών στην ισχύουσα διάρθρωση των διοικητικών δικαστηρίων, ώστε να επιλαμβάνονται αποκλειστικώς φορολογικών υποθέσεων”.
“Το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής δεν θα οδηγήσει στα προσδοκώμενα πρόσθετα έσοδα του 2011 αν δεν αρθούν τα εμπόδια που ανακόπτουν τις εισπράξεις”, σημειώνεται στις πρώτες σελίδες του εγγράφου και αναλύονται ποια είναι αυτά τα εμπόδια στην είσπραξη φόρων, όπως τα βλέπει το ΔΝΤ :
* Οι αδύναμες διοικητικές διαδικασίες για τις φορολογικές προσφυγές.
* Οι χρονίζουσες δικαστικές διαδικασίες εκδίκασης προσφυγών.
* Οι αγκυλώσεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα που εμποδίζουν την αποτελεσματική διαχείριση ανθρωπίνων πόρων στις φορολογικές υπηρεσίες.
Έχουν γίνει βήματα αλλά…
Στον τομέα της φοροδιαφυγής, το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι “κάποια βήματα έγιναν, αλλά απαιτούνται πολύ περισσότερα” και διαπιστώνει ότι τα σχέδια δράσης κατά της φοροδιαφυγής που εξήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών “υστερούν έναντι του χρονοδιαγράμματος και πρέπει να επιταχυνθούν”. |