Την «βόμβα» που απειλεί την παγκόσμια οικονομία, έρχεται για να υπενθυμίσει δημοσίευμα των Financial Times.
Σύμφωνα με την Σαρλίν Τσου, μιας από τις σημαντικότερες αναλύτριες που μίλησε στους Financial Times, η πηγή του κινδύνου είναι το χρέος της Κίνας: «Ολοι γνωρίζουν το πρόβλημα με το ογκώδες χρέος στην Κίνα, αλλά πολλές φορές διαπιστώνω πως ξεχνούν το μέγεθός του», θα πει η ίδια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σαρλίν Τσου έγινε γνωστή το 2011, όντας στέλεχος του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch, όπου παρέμεινε έως το 2014. Τότε ήταν από τους πρώτους ανθρώπους στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους που είχαν ανοικτά επισημάνει τους κινδύνους που απορρέουν από τη διόγκωση του κινεζικού χρέους.
Σήμερα πλέον την άποψή της συμμερίζονται πολλοί αξιωματούχοι, αλλά και διεθνείς οργανισμοί και ινστιτούτα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, έως τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς θα έχουν σωρευθεί 7,6 τρισ. δολάρια σε «κόκκινα» δάνεια στην Κίνα. Συνήθως, αυτά τα επισφαλή δάνεια φέρουν επιτόκιο το οποίο δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί, οπότε οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες και διατρέχουν τον κίνδυνο να χρεοκοπήσουν. Τα 7,6 τρισ. δολάρια είναι πενταπλάσια από την αξία των δανείων που καταχωρίζουν ως μη εξυπηρετούμενα οι τράπεζες.
Κατά τον Γκαμπριέλ Γουιλντάου, έναν από τους πιο έγκριτους αναλυτές του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κίνας, αυτή τη στιγμή τα επισφαλή δάνεια στη χώρα ξεπερνούν κατά 6,8 τρισ. δολάρια τα επίσημα στοιχεία.
Στις αρχές της εβδομάδας, εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην ετήσια έκθεσή του για την οικονομία της Κίνας, προειδοποίησε εντόνως το Πεκίνο ότι είναι τόση η μόχλευση στην Κίνα, ώστε υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει την επόμενη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Επικαλούμενη την εμπειρία άλλων χωρών, οι οποίες χρηματοδότησαν με πολύ επιθετικό δανεισμό την ανάπτυξη της οικονομίας τους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η πορεία της Κίνας είναι «επικίνδυνη». Η Σαρλίν Τσου, τέλος, παρατηρεί πόσο αλληλένδετη είναι η μόχλευση με την οικονομία, εφόσον τα «κόκκινα» δάνεια διογκώνονται όταν η οικονομία επιβραδύνεται.
ΠΗΓΗ:news247.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Το χρέος αυτό είναι σε ένα νόμισμα το οποίο δεν διαπραγματεύεται εκτός Κίνας. Με άλλα λόγια η Κίνα προκειμένου να πετύχει την ανάπτυξη που ήθελε δάνεισε τους πάντες (Κινέζους) με φρεσκοτυπωμένο χρήμα, η ανάπτυξη ήρθε με την δημιουργία εργοστασίων που παράγουν όλα τα προϊόντα του κόσμου και τεράστια ποσά συναλλάγματος εισρέουν κάθε χρόνο στην Κίνα για την αγορά των κινεζικών προϊόντων. Μακάρι να είχαμε και εμείς δραχμές για να δανείσουμε Έλληνες επιχειρηματίες για την δημιουργία εργοστασίων (εκεί τους απατεώνες και τους επίορκους τους εκτελούν στις πλατείες) και ας είχαν κάποιοι επιχειρηματίες κόκκινα δάνεια. Το ΑΕΠ της Κίνας είναι 11,5 τρις, το να έχεις το μισό σου ΑΕΠ σε κόκκινα δάνεια δεν είναι και το τέλος της λογικής.
Όχι Μόνο αυτό,αλλά να θυμίσω επίσης οτι αυτοί οι μαλακες ασχολούνται με τα των άλλων μονίμως…δεν κοιταν τα 15+τρις έλλειμμα που έχουν αυτοί που δεν παράγουν τπτ,ασχολούνται και με των κινέζων….
ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΙΟ ΜΑΓΚΕΣ…ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΚΑΙ ΦΕΡΑΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΜΕΣΩ ΔΑΝΕΙΩΝ….ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΕΤΟΥΣ…ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑΑΑΑ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΓΝΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΣΑΙ, ΣΕ ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ….