Μετά την εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση των ηγετών των 28 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 20-21 Ιουνίου, που κατέληξε στην απόφαση για «στοχευμένα μέτρα» στην Τουρκία, λόγω των προκλητικών ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα απάντησε με «non paper» που δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της για το μέλλον.
Την ίδια στιγμή που το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Γιαβούζ» συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία του προς την ανατολική Μεσόγειο υπό την συνοδεία τουρκικών φρεγατών, η Άγκυρα μέσω διπλωματικού «non paper» στα κράτη της ΕΕ, όχι όμως σε όλα, προειδοποιεί και κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή, σαφώς «ενοχλημένη» από τα ευρωπαϊκά μέτρα.
Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», η Άγκυρα συνεχίζει την κλιμάκωση της έντασης και προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα που θα αμφισβητούν τα κυριαρχία της Λευκωσίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στο πλαίσιο αυτό έστειλε λεγόμενο «non paper» σε 27 κράτη-μέλη (με εξαίρεση την Κυπριακή Δημοκρατία) , στο οποίο ζητά από τις Βρυξέλλες να μην εμπλακεί στην υπόθεση της κυπριακής ΑΟΖ, προειδοποιώντας με σαφή τρόπο, ότι αυτό θα έχει συνέπειες στις όποιες προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, με επιπτώσεις και στην κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Με άλλα λόγια, μια ευρωπαϊκή απόφαση κατά των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ, «θα ήταν λάθος» και θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημιά στην «αποδυναμωμένη εικόνα» που ήδη εκπέμπει η Ε.Ε. ως «προκατειλημμένος παράγοντας στη περιοχή».
Οι «απειλές» της Άγκυρας
Στη συνέχεια προσθέτει ότι θα «ήταν συνετό εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα».
Η Τουρκία με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να επιδιώξει μια λύση, η οποία αποκρυσταλλώνεται στην «εγκαθίδρυση μιας κοινής επιτροπής ενέργειας, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων«.
Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό, η Τουρκία θα συνεχίσει με «αποφασιστικότητα να προστατεύσει τα δικά της δικαιώματα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα», ενώ «απειλεί» λέγοντας πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή αποτύχει να συνεργαστεί με τους Τ/κ με σκοπό την καθιέρωση κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες» η Τουρκία είναι αποφασισμένη να «προστατεύσει τα δικαιώματα της στην περιοχή».
Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται, η Άγκυρα θεωρεί πως αυτές οι δραστηριότητες νομιμοποιούνται από δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, όπως επισημαίνει στο «non paper».
Πηγή: Philenews
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice