Η Τουρκία αναπτύσει μεθοδικά εδώ και δεκαετίες το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων τουρκικής κατασκευής. Στην πορεία των ετών έχει κάνει σημαντικά βήματα και πλέον παρουσιάζει μια σειρά από εξελιγμένα συστήματα που φροντίζει να διαφημίζει με κάθε μέσο. Όμως, σε τι βαθμό απειλούν την Ελλάδα αυτά τα συστήματα και τη μπορούμε να κάνουμε για να τα αντιμετωπίσουμε;
Εκτός από τα αμερικανικής παραγωγής συστήματα MLRS τα οποία διαθέτει και η Ελλάδα. Η Τουρκία αποφάσισε να αναπτύξει το δικό της πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων.
Yildirim 1
Οι πρώτες πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας από διαρροές στον τουρκικό τύπο από την δεκαετία του 1990 όταν αποκαλύφθηκε η ύπαρξη του μυστικού προγράμματος “Σχέδιο J” και αφορούσε την κατασκευή με την συνεργασία κινεζικών εταιρειών βαλλιστικών βλημάτων βεληνεκούς 150 χιλιομέτρων. Επρόκειτο για μια εξέλιξη του προγενέστερου κινεζικού πυραύλου Μ-9 με βελτιωμένα ηλεκτρονικά συστήματα. Ο πύραυλος είχε μήκος 6 μέτρα, διάμετρο 60 εκατ. και συνολικό βάρος 2 τόνους. Διέθετε πολεμική κεφαλή βάρους 480 κιλών. Η εμβέλεια του έφτανε τα 150 χιλιόμετρα και το κυκλικό περιθώριο λάθους από το στόχο είναι περίπου στα 150 μέτρα. Συνολικά κατασκευάστηκαν 200 μονάδες.
Yildirim 2 ή BORA
Την κατασκευή του BORA ανέλαβε η εταιρεία Roketsan η οποία πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση το 2014 ενώ άρχισε να παραδίδει πυραύλους στο τουρκικό στρατό δύο χρόνια αργότερα. Το BORA χρησιμοποιεί κινητήρα στερεών καυσίμων με μεγαλύτερη απόδοση από αυτόν του Yildirim 1. Γι’αυτό και το βάρος του φτάνει τους 2.5 τόνους. Η εμβέλεια του πυραύλου φτάνει τα 280 χιλιόμετρα με εκρηκτική κεφαλή 470 κιλών. Ενσωματώνει καθοδήγηση με χρήση GPS ή GLONASS μειώνοντας το περιθώριο λάθους σε απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων. Υπάρχει και η εξαγωγική έκδοση που ονομάζεται KHAN. Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές έχουν παραδοθεί στον τουρκικό στρατό 100 μονάδες. Ο BORA γνώρισε και πολεμική δράση εναντίον των Κούρδων του PKK στο Βόρειο Ιράκ.
Yildirim 3 ή TAYFUN
Ο TAYFUN είναι ουσιαστικά μια βελτιωμένη έκδοση του BORA. Με ενισχυμένο κινητήρα και μικρότερη πολεμική κεφαλή ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη εμβέλεια. Η πρώτη δοκιμαστική πτήση πραγματοποιήθηκε το 2022 από το πεδίο βολής της Σινώπης. Στην πρώτη αυτή πτήση το βλήμα επέτυχε βεληνεκές 561 χιλιομέτρων διπλασιάζοντας τις επίδοσης του προκατόχου του. Η αυξημένη εμβέλεια του δίνει την δυνατότητα να πλήξει στόχους σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Yildirim 4
Το επόμενο βήμα στους τουρκικής κατασκευής πυραύλους βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού. Η επιδίωξη είναι ένας πύραυλος μέσου βεληνεκούς με δυνατότητα να φτάνει τα 2.500 χιλιόμετρα. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί εύκολα με κινητήρες στερεών καυσίμων και πιθανότερο είναι να χρειαστεί η ανάπτυξη ενός πυραύλου με κινητήρα υγρών καυσίμων. Σαφώς πιο περίπλοκη κατασκευή από αυτούς των στερεών καυσίμων. Δεν μπορεί δηλαδή να αποτελέσει μια ακόμα βελτίωση των ήδη υπαρχόντων σχεδιάσεων. Απαιτείται μια ανάπτυξη από μηδενική βάση, κάτι που θα χρειαστεί χρόνο και μεγαλύτερή χρηματοδότηση.
Η ελληνική πλευρά μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές ενισχύοντας την αντιβαλλιστική της άμυνα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων συστημάτων PATRIOT καθώς και με την αγορά επιπλέον συστοιχιών για την καλύτερη κάλυψη του ελλαδικού χώρου. Είτε ακόμη και με την προμήθεια νέων όπλων όπως είναι το Ισραηλινό σύστημα IRON DOME.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Και λιγα λες, αναβαθμιζουν ασταματητα την τεχνολογια τους με εμεσο στοχο την πυρινικη.
Ακομα και χωρις πυρινικους πυραυλους η απειλη ειναι τεραστια, ιδιαιτερα αν καταλαβει κανεις το ρυθμο παραγωγης που μπορουν να εχουν, αυτο το υπολογιζεις βλεποντας τα ατελειωτα UAV baieraktar που μπορει και παραγει η τουρκια.
Οι χαζο ιθυνοντες στην ελλαδα φυσικα δε χαμπαριαζουν το μονο που τους ενδιαφεει ειναι να μην εμπλακουν και χασουν την πιτα και την μασα.