Διαφημίσεις

Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει την είδηση, ο πρώτος διαστημικός σταθμός   της Κίνας, Τιανγκονγκ-1 (Ουράνιο Παλάτι-1) , βάρους 8.5 τόνων, αναμένεται να πέσει στη Γη μέσα στις επόμενες ημέρες. Τον Σεπτέμβριο του 2016, η Κίνα είχε παραδεχτεί ότι έχασε τον έλεγχο του Τιανγκονγκ-1, ο οποίος είχε τεθεί σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας και τελικά δεν θα μπορούσε να εκτελέσει ελεγχόμενη επανείσοδο, οπότε όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, είναι αδύνατο να προβλεφθεί το σημείο και ο χρόνος επανεισόδου του διαστημικού σταθμού στην ατμόσφαιρα της Γης.

Ο Δρ. Τζανλούκα Μάσι, αστρονόμος και διευθυντής του Αστρονομικού  Παρατηρητηρίου Bellatrix , με άρθρο του στην ιστοσελίδα του Virtual Telescope Project 2.0, δημοσιοποίησε στις 28/03/2018, εικόνα του Κινέζικου Διαστημικού Σταθμού Τιανγκονγκ-1.

Όπως αναφέρει:

[…] Καταφέραμε να κάνουμε κάτι ειλικρινά υπέροχο: απεικόνιση του Κινέζικου Διαστημικού Σταθμού Τιανγκονγκ-1 κατά τη διάρκεια ενός από τα τελευταία του περάσματα στα αστέρια, προτού καεί στην ατμόσφαιρα της Γης. Θα μπορούσαμε να το δείξουμε αυτό σε χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως και εδώ είναι μια εικόνα την οποία θεωρούμε ιστορική […]

Το Πρόγραμμα Εικονικού Τηλεσκοπίου ( Virtual Telescope Project 2.0 ) είναι μια προηγμένη υπηρεσία που παρέχεται από το Αστρονομικό Παρατηρητήριο Bellatrix στην Ιταλία.  Αποτελείται από πολλά ρομποτικά τηλεσκόπια, με  δυνατότητα πρόσβασης εξ αποστάσεως σε πραγματικό χρόνο μέσω Διαδικτύου, διαθέσιμη σε όλους , τόσο για έρευνα όσο και για ψυχαγωγία.

Η παραπάνω εικόνα προέρχεται από μονή έκθεση  2 δευτερολέπτων εξ αποστάσεως, η οποία τραβήχτηκε με τη 16 “-f / 3.75 Tenagra III (” Pearl “) –   ρομποτική μονάδα στην Αριζόνα, διαθέσιμη στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του προγράμματος Virtual Telescope (Ιταλία) και των παρατηρητηρίων Tenagra (Αριζόνα, ΗΠΑ). Η κλίμακα της εικόνας είναι 3,6 “/ pixel.

Κατά την απεικόνιση, ο διαστημικός σταθμός Τιανγκονγκ-1 βρισκόταν  περίπου στα 220 χλμ. υψόμετρο, περίπου το ήμισυ του υψομέτρου του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), κινούμενος με ταχύτητα περίπου 28.000 χλμ. / Ώρα.

Όπως αναφέρει στο άρθρο ο του, ο Τζανλούκα Μάσι

[…]Ειλικρινά, ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο. Ζητώντας από το τηλεσκόπιο να στοχεύσει και να εντοπίσει ένα τόσο εξαιρετικά γρήγορα κινούμενο αντικείμενο (ο ρυθμός κίνησης του ήταν 18 μοίρες / λεπτό κατά το χρόνο απεικόνισης), είναι κάτι που πολύ λίγα παρατηρητήρια μπορούν να κάνουν και τα τηλεσκόπια που είναι διαθέσιμα σε αμφότερες τις εγκαταστάσεις του Προγράμματος Εικονικού Τηλεσκοπίου και των παρατηρητηρίων Tenagra μπορούν. Τα τηλεσκόπια Paramount ME και MEII που έχουν εγκατασταθεί εκεί,  προσφέρουν μια τέτοια δυνατότητα και οι δύο εγκαταστάσεις ξεχωρίζουν για τη χρήση ενός τέτοιου προηγμένου χαρακτηριστικού … αυτή η επιτυχία επιβραβεύει τόσο την εκπληκτική τεχνολογία όσο και την εργασία που γίνεται στις εμπλεκόμενες εγκαταστάσεις […]

Ένα εγχείρημα δύσκολο στο προγραμματισμό του, όπως επισημαίνει ο Τζανλούκα Μάσι, καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα δοκιμών και έπρεπε να κάνουν πολλούς θεωρητικούς υπολογισμούς προκειμένου να υποθέσουν  πότε και πού να στρέψουν  το τηλεσκόπιο, όντας σίγουροι  πως θα μπορούσαν  να εντοπίσουν για λίγο το σταθμό, μιας και η φαινομενική ταχύτητα του σταθμού – κατά το μέγιστό του, ήταν πολύ μεγαλύτερη από τις αναφερόμενες 18 μοίρες/λεπτό, οπότε έπρεπε να τον στοχεύσουν μέχρι να βρεθεί εντός των «εκπληκτικών» – όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος – δυνατοτήτων εντοπισμού της ρομποτικής βάσης.

Τελευταία ενημέρωση  (28/3/2018) ως προς την επανείσοδο του Διαστημικού Σταθμού:

Σύμφωνα με τον  Δρ. Τζανλούκα Μάσι , αναμένεται την 1η Απριλίου.

Η Αμερικανική Aerospace Corporation υπολογίζει περίπου την 1η Απριλίου 2018 07:15 UTC ± 20 ώρες.

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος εκτιμά, από το πρωί της 31ης Μαρτίου έως το απόγευμα της 1ης Απριλίου (ώρα UTC) – νέα ενημέρωση κάθε 2 ημέρες.

 

 

Μπορείτε να παρακολουθείτε σε πραγματικό χρόνο την πορεία του Διαστημικού σταθμού μέσω του N2YO.com

Βίντεο γραφιστικής απεικόνισης  της επανεισόδου του Τιανγκονγκ-1 όπως δημοσιεύτηκε στις 21/3/2018 από την Aerospace Corporation.

Βίντεο: Λήψη εικόνων ραντάρ του Tiangong-1. Μέσω του  Tracking & Imaging Radar system – σύστημα Ραντάρ Εντοπισμού και Απεικόνισης ( TIRA )  – Βόννη , Γερμανία.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από filarianna1

«Η αλήθεια είναι πιο παράξενη από τη φαντασία και αυτό γιατί η φαντασία είναι αναγκασμένη να λαμβάνει υπόψη της τις πιθανότητες. Η αλήθεια όχι.» Tο έκφρασε ο Μπάιρον, μα εγώ προτιμώ τον Μαρκ Τουαίην και το ταξίδι του στον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek