Η πρόσφατη δήλωση του Γερμανού υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, που υποδηλώνει την ανάγκη η Ευρώπη να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός πολέμου, έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση σχετικά με το τι σημαίνει να γίνει κανείς “πολεμική ετοιμότητα”. Ο Πιστόριους, μέλος του SPD, προκάλεσε το ενδιαφέρον με τα σχόλιά του, τα οποία έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή “Berlin direkt” του ZDF.
Ο Πιστόριους υποστήριξε: “Πρέπει να συνηθίσουμε ξανά στην ιδέα ότι ο κίνδυνος πολέμου μπορεί να ελλοχεύει στην Ευρώπη. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε έτοιμοι για πόλεμο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για άμυνα, και πρέπει να δημιουργήσουμε την Bundeswehr(οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας) και την κοινωνία γι’ αυτό”.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε εντύπωση, με ορισμένους να κατηγορούν τον υπουργό Άμυνας για κινδυνολογία. Ωστόσο, ο Πιστόριους διευκρίνισε τη θέση του, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για κινδυνολογία. Επισήμανε τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία ως μια νέα πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Γερμανοί, τονίζοντας την πιθανή απειλή πολέμου στην Ευρώπη από έναν επιτιθέμενο.
Ο Πιστόριους υποστηρίζει ότι η ψυχική ετοιμότητα είναι απαραίτητη, δηλώνοντας: “Πρέπει να είμαστε σε θέση να διεξάγουμε έναν αμυντικό πόλεμο, ώστε να μην χρειαστεί στο τέλος”. Παρόλο που επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας σε εταίρο του ΝΑΤΟ, ο Πιστόριους πιστεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας να προετοιμαστούμε εκ των προτέρων.
Για τον Πιστόριους, η προετοιμασία περιλαμβάνει την προσαρμογή του προφίλ της Bundeswehr για την αντιμετώπιση αυτού του δυνητικού επιτιθέμενου, μετατοπίζοντας το επίκεντρο από τις ξένες αποστολές και την παρέμβαση σε κρίσεις που κυριαρχούσαν τα τελευταία 30 χρόνια. Οικονομικές εκτιμήσεις μπαίνουν στο παιχνίδι, καθώς η πρόσφατη ομιλία του καγκελάριου Σολτς εισήγαγε ένα “ειδικό ταμείο” 100 δισεκατομμυρίων ευρώ ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Πιστόριους έχει επίσης δρομολογήσει διαρθρωτικές αλλαγές στο εσωτερικό της Bundeswehr.
Η έννοια της “πολεμικής καταλληλότητας” επεκτείνεται πέρα από τον στρατό. Περιλαμβάνει επίσης την κοινωνική ετοιμότητα να υποστηρίξει την αποστολή της Bundeswehr, ιδίως όσον αφορά αμφιλεγόμενα ζητήματα όπως τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο Pistorius υποστηρίζει ότι αυτή η ετοιμότητα είναι απαραίτητη, διότι η αποτυχία αναγνώρισης και αντίληψης μιας απειλής αφήνει ένα έθνος ευάλωτο.
Η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι αυτή η ετοιμότητα δεν συνεπάγεται την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ή την ενθάρρυνση των πολιτών να αποθηκεύουν προμήθειες. Σηματοδοτεί μια ευρύτερη αλλαγή νοοτροπίας, δίνοντας έμφαση στην ετοιμότητα για πιθανές συγκρούσεις.
Είναι ενδιαφέρον ότι η έννοια της “πολεμικής ετοιμότητας” δεν είναι νέα και έχει ιστορικές ρίζες. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προπαγάνδα του παρελθόντος σε καιρό πολέμου και τώρα επανεμφανίζεται ως έκκληση για ετοιμότητα για ένα διαφορετικό είδος σύγκρουσης. Ο στρατηγός Carsten Breuer, ο Γενικός Επιθεωρητής των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, μίλησε στο παρελθόν για “πολεμική ετοιμότητα” και τάχθηκε υπέρ μιας κοινωνικής “αλλαγής νοοτροπίας” που υπερβαίνει τον απλό στρατιωτικό εξοπλισμό και την εκπαίδευση, περιλαμβάνοντας ευρύτερη κοινωνική ενσωμάτωση.
br.de
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Απλώς θυμήθηκε το ένδοξο παρελθόν της Γερμανίας στο Β Παγκόσμιο πόλεμο.. Και βλέπει την εμφάνιση της σήμερα μέσω μιας Μπερμπογκ, ποτε εδώ και πότε κει απαρατήρητη. Τέτοια χώρα στο Αδιάφορο; Δε πάει…