Παρά τις προτροπές της Ουκρανίας, η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μία θέση που αναλαμβάνει κάθε μέλος για έναν μήνα εκ περιτροπής. Η προηγούμενη φορά που η Ρωσία είχε αναλάβει αυτήν τη θέση ήταν τον Φεβρουάριο του 2022, κατά τη διάρκεια μιας εισβολής στην Ουκρανία. Η Ουκρανία επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας είναι υπόδικος σε διεθνές ένταλμα σύλληψης για φερόμενα εγκλήματα πολέμου, και η προεδρία αυτής της χώρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας δημιουργεί ανησυχίες.
Παρόλα αυτά, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να εμποδίσουν τη Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου, να αναλάβει την προεδρία, ενώ τα άλλα μόνιμα μέλη του συμβουλίου είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Κίνα.
Η Ρωσία έχει αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ένα μήνα, αν και η Ουκρανία προέτρεψε τα μέλη του συμβουλίου να εμποδίσουν αυτήν την κίνηση. Ο ρόλος του προέδρου είναι κυρίως διαδικαστικός, αλλά ο ρωσικός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε ότι σχεδιάζει να επιβλέπει αρκετές συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας για τον έλεγχο των όπλων. Επιπλέον, δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει μια «νέα παγκόσμια τάξη» που θα αντικαταστήσει τη μονοπολική.
Οι αντιδράσεις από την Ουκρανία δεν άργησαν να έρθουν, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να αναφέρει ότι η ρωσική προεδρία είναι ένα «κακό αστείο για την Πρωταπριλιά» και μια υπενθύμιση ότι κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο λειτουργίας της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Επιπλέον, ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας, Mykhaylo Podolyak, καταδίκασε την κίνηση χαρακτηρίζοντάς την ως αντίδραση στην κίνηση της Ρωσίας. Η Ουκρανία ζήτησε από τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αποτρέψουν την προεδρία της Ρωσίας, καθώς η χώρα αυτή είναι υπό κατηγορίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου και παραβίαση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Επιπλέον, οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας αναφέρονται σε πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στην Ουκρανία και την παράνομη απόκτηση της Κριμαίας το 2014.
Η κίνηση της Ρωσίας να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολλές χώρες, καθώς η χώρα αυτή είναι υπό κατηγορίες για πολλά παραβάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου και παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η κίνηση αυτή αναμένεται να εντείνει τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ επιφέρει επίσης αβεβαιότητα για το μέλλον του ΟΗΕ και της παγκόσμιας ασφάλειας.
Πηγή: Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice