Διαφημίσεις

Σύμφωνα με το πρακτορείο Asia Times, , από τον επόμενο Οκτώβριο, οι Ρώσοι δεν θα ειναι μόνοι τους στα βορειοδυτικά σύνορα της Συρίας, καθώς το Ιράν έχει μισθώσει τμήματα του λιμανιού της Λατάκια, κοντά στο ρωσικό ναυτικό, γεγονός που θα θέσει τέλος στην αποκλειστική παρουσία του Κρεμλίνου στην παράκτια περιοχή της Συρίας.

Σύμφωνα με τους Asia Times

“… από τον επόμενο Οκτώβριο το Ιράν έχει συμφωνήσει με την Συρία, να νοικιάσει τμήματα του λιμανιού της Λατάκιας … Η συμφωνία αυτή έρχεται μετά απο επίσημο ιρανικό αίτημα, το οποίο κατατέθηκε στη Δαμασκό τον περασμένο Φεβρουάριο.”

Συνειδητοποιώντας οι Ιρανοί ότι δεν μπόρεσαν να εδραιώσουν μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Συρία, όπως αυτή των Ρώσων ή να αρπάξουν παράνομα έδαφος όπως έκαναν οι Τούρκοι, οι Ιρανοί εγκαταστάθηκαν με μια μακροχρόνια εμπορική συμφωνία στη Συρία, προκειμένου να διατηρήσουν έδαφος σε ένα κρίσιμο τμήμα της περιοχής που βλέπει Μεσόγειο!

Το Ιράν, από την αρχή του εμφυλίου πολέμου το 2011 , έδωσε στη Συρία δάνεια συνολικού ύψους 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2017.

Ωστόσο, τους τρεις τελευταίους μήνες, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν γίνει ακόμα πιο στενές , ιδίως μετά την επίσκεψη του προέδρου πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στην Τεχεράνη τον Φεβρουάριο, για να συναντηθεί με τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ρουχάνι και τον Ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεΐ.

Οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα κοινό εμπορικό επιμελητήριο, μια κοινή τράπεζα και έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Λατάκια. Επίσης Ιρανικές κατασκευαστικές εταιρίες συμφώνησαν στην κατασκευή 200.000 κατοικιών κοντά στην πρωτεύουσα της Συρίας, την Δαμασκό.

Το Ιράν έχει επίσης υποσχεθεί βοήθεια στην ολοένα και αυξανόμενη έλλειψη καυσίμων της Συρίας, καλύπτοντας τις ανάγκες της σε πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αερίο και βενζίνη και η μεταφορά θα γίνεται δια μέσου του μισθωμένου από το Ιράν τμήμα του λιμανιού της Λατάκια, μόλις αυτό θα είναι πλήρως λειτουργικό, κάτι που υπολογίζεται να συμβεί το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η άφιξη όμως του Ιράν στη περιοχή δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για την πολιτική και την ασφάλεια της Μόσχας.

Η μίσθωση της Λατάκιας δεν θα περιορίσει μόνο την αποκλειστική παρουσία της Ρωσίας στην συριακή παράκτια περιοχή, αλλά μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο τα ρωσικά στρατεύματα και τα στρατιωτικά οχήματα.

Για παράδειγμα, η Ρωσική βάση Khmeimim δέχθηκε μια σειρά επιθέσεων από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2018, με αφορμή την παρουσία Ιρανικών στρατευμάτων στην περιοχή και μια τέτοια συγκατοίκηση στην Λατάκια της Συρίας θα δημιουργούσε σοβαρούς κινδύνους για επιθέσεις από Ισραήλ, ΗΠΑ ή άλλες χώρες που κατά το παρελθόν έχουν έρθει σε αντιπαράθεση το Ιρανικό καθεστώς.

Μια μόνιμη ιρανική παρουσία στη Λατάκια θα μπορούσε να περιορίσει και ενδεχομένως να εμποδίσει τη ρωσική επιτήρηση και συλλογή πληροφοριών, να προκαλέσει εμπλοκή στα συστήματα ράδιο-ηλεκτρονικού πολέμου Karsukha-2 και να θέσει σε κίνδυνο τα ρωσικά αντιαεροπορικα συστήματα άμυνας, τα πολεμικά αεροσκάφη αλλά και τη ζωή του στρατιωτικού προσωπικού.

Απότην άλλη πλευρά, Αμερικανός Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, Joshua Landis, μιλώντας στην Asia Times αναφορικά με την εξωτερική πολιτική του Ιράν δήλωσε ότι:

“Το Ιράν σχεδιάζει να οικοδομήσει μια ισχυρή περιφερειακή οικονομία με βάση το εμπόριο, τις εθνικές οδούς και τους αγωγούς που διασχίζουν το Ιράν μέχρι τη Μεσόγειο. Η δυνατότητα για το Ιράν να έχει πρόσβαση στη Μεσόγειο δια μέσου της Συρίας, είναι μόνο ένα στοιχείο ενός πολύ ευρύτερου οράματος ευημερίας και κοινών συμφερόντων. Το πιο σημαντικό για το Ιράν θα είναι η ημέρα που θα μπορεί να πουλήσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του στην Ευρώπη μεταφέροντας το από το Ιράκ και τη Συρία.”

Η συμφωνία του λιμανιού της Λατάκιας, δίνει στην Ισλαμική Δημοκρατία το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει ένα λιμάνι με 23 αποθήκες μόνο για οικονομικούς σκοπούς, αλλά μόλις ελέγξει τις εγκαταστάσεις, τίποτα δεν θα τους εμποδίζει να μετατρέψουν τις αποθήκες σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η εγκατάσταση στο λιμάνι της Λατάκια, εκπληρώνει ένα ιρανικό όνειρο δεκαετιών που έχει άμεση με την πρόσβαση στη Μεσόγειο, από όπου θα μπορεί να μεταφέρει αγαθά, όπλα αλλά και πολιτική επιρροή στον υπόλοιπο κόσμο.

asiatimes

zerohedge

minitrue.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

2 σχόλια στο “ΣΟΒΑΡΟ: Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Ιράν αποκτά πρόσβαση στη Μεσόγειο!”
  1. ΕΤΣΙ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ,Η ΚΑΙΡΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΜΕ 70 ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΘΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ HAARP .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek