Διαφημίσεις

Περισσότερα από 70 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους, κομμάτια ξύλου από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο, ηλικίας 5.000 ετών, ανακαλύφθηκαν τυχαία σε ένα κουτί πούρων στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκοτία, ανακοίνωσε σήμερα το πανεπιστήμιο.

Τo κομμάτι του ξύλου από κέδρο είναι ένα από τα τρία αντικείμενα που βρέθηκαν στο εσωτερικό της πυραμίδας το 1872 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Ουέιμαν Ντίξον. Δύο από αυτά, μια σφαίρα και ένα μπρούτζινο άγκιστρο που χρησιμοποιείτο προφανώς για την κατασκευή της, βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά το ίχνος του κομματιού από ξύλο είχε χαθεί.

Το 2001 εμφανίστηκε μία υπόθεση: το κομμάτι ξύλου μπορεί να είχε δοθεί στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν (Σκωτία), αλλά δεν μπορούσε να ξαναβρεθεί.

Στα τέλη του περασμένου έτους, μια Αιγύπτια βοηθός συντήρησης αρχαιοτήτων που εξέταζε την ασιατική συλλογή, η Αμπίρ Ελαντάνι, έπεσε σε ένα κουτί πούρων, που έφερε τη σημαία της αρχαίας Αιγύπτου, προτού συνειδητοποιήσει ότι το κομμάτι ξύλου που περιείχε ήταν το χαμένο τεχνούργημα, το οποίο είχε πλέον σπάσει σε πολλά κομμάτια.

«Όταν είδα τους αριθμούς στο αρχείο Αίγυπτος, ήξερα αμέσως περί τίνος επρόκειτο», δήλωσε η αρχαιολόγος.

«Έχω εργαστεί σε ανασκαφές στην Αίγυπτο, αλλά δεν είχα ποτέ φανταστεί ότι θα ήταν εδώ, στη βορειοανατολική Σκοτία, που θα έβρισκα κάτι τόσο σημαντικό για την κληρονομιά της χώρας μου», πρόσθεσε η Αμπίρ Ελαντάνι.

Όταν έκανε τις ανακαλύψεις του τον 19ο αιώνα, ο Ντίξον έκανε παρέα με τον δρα Τζέιμς Γκραντ, που είχε πάει στην Αίγυπτο για να καταπολεμήσει τη χολέρα, με τον οποίο ανέπτυξε φιλία. Με τον θάνατο του δρα Γκραντ το 1895, η συλλογή του κληροδοτήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, όπου είχε σπουδάσει. Το 1946, η κόρη του είχε δωρίσει το κομμάτι κέδρου στο πανεπιστήμιο, όμως εκείνο δεν το είχε καταχωρήσει και δεν είχε μπορέσει να το ξαναβρεί παρά τις εντατικές έρευνες.

Πρόσφατες αναλύσεις επέτρεψαν να χρονολογηθεί το κομμάτι του ξύλου ανάμεσα στο 3341 π.Χ. και 3094 π.Χ., δηλαδή περίπου 500 χρόνια πριν από την κατασκευή της πυραμίδας.

Δείχνουν πως ενδεχομένως τα αντικείμενα που ανακάλυψε ο Ντίξον, τα επονομαζόμενα «κειμήλια του Ντίξον», μπορεί να αφέθηκαν εκεί από τους κατασκευαστές.

Σύμφωνα με τον Νιλ Κέρτις, υπεύθυνο των μουσείων και των ειδικών συλλογών του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν, τα αποτελέσματα αυτής της χρονολόγησης με άνθρακα είναι μια «αποκάλυψη» που «θα αναζωογονήσει οπωσδήποτε το ενδιαφέρον για τα κειμήλια του Ντίξον και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ρίξουν ένα φως για τη Μεγάλη Πυραμίδα».

protothema.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *