Ένα ρωσικό τηλεοπτικό συνεργείο που πετούσε πάνω από την σιβηρική τούνδρα, εντόπισε έναν τεράστιο κρατήρα βάθους 30 μέτρων. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως ίσως συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.
Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως βέβαιοι για το πώς σχηματίστηκε το τεράστιο αυτό κενό, παροιμιώδους συμμετρίας και μεγέθους, που είναι η ένατη που εντοπίζεται στην περιοχή από το 2013.
Οι αρχικές θεωρίες που άρχισαν να κυκλοφορούν μετά την ανακάλυψη του πρώτου κρατήρα κοντά σε μια περιοχή με κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Χερσόνησο Γιαμάλ της βορειοανατολικής Σιβηρίας, περιλάμβαναν πτώση μετεωρίτη, κατάρρευση μυστικής υπόγειας στρατιωτικής εγκατάστασης, ακόμα και προσγείωση UFO.
Παρότι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούν πως οι γιγάντιες αυτές τρύπες στο έδαφος συνδέονται με μια εκρηκτική συσσώρευση μεθανίου -κάτι που ίσως είναι ένα ανησυχητικό αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης της συγκεκριμένης περιοχής- υπάρχουν πολλά που παραμένουν άγνωστα για το φαινόμενο.
«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ούτε μία πλήρως αποδεκτή θεωρία για το πώς δημιουργήθηκε το περίπλοκο αυτό φαινόμενο» εξηγεί ο Εβγκένι Σουβιλίν, επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Σόλκοβο, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή του νεότερου κρατήρα για τη μελέτη των χαρακτηριστικών του.
«Είναι πιθανό να σχηματίζονται εδώ και χρόνια, όμως είναι δύσκολο να υπολογίσουμε πόσα. Από τη στιγμή που συνήθως οι κρατήρες εμφανίζονται σε ακατοίκητες, παρθένες περιοχές της Αρκτικής, συχνά δεν υπάρχει κανείς να τους εντοπίσει και να τους αναφέρει. Ακόμα και τώρα, οι κρατήρες εντοπίζονται τυχαία κατά τη διάρκεια μη ερευνητικών πτήσεων ρουτίνας ή από βοσκούς και κυνηγούς» προσθέτει.
«Το βασικό ζήτημα με αυτούς τους κρατήρες είναι το πόσο απίστευτα γρήγορα σχηματίζονται γεωλογικά και πόσο βραχύβιοι είναι προτού μετατραπούν σε λίμνες. Η ανακάλυψη ενός τέτοιου κρατήρα στην απέραντη, απομακρυσμένη Αρκτική είναι καθαρή τύχη για τους επιστήμονες» λέει ο Σουβιλίν.
Το μόνιμα παγωμένο έδαφος (πέρμαφροστ) που καλύπτει τα δύο τρίτα του ρωσικού εδάφους, είναι μια τεράστια φυσική δεξαμενή μεθανίου, ενός δραστικού αέριου του θερμοκηπίου. Κι όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, τα θερμά καλοκαίρια στην περιοχή -περιλαμβανομένου και του φετινού- ίσως έχουν παίξει κάποιο ρόλο στη δημιουργία αυτών των κρατήρων.
Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο, κατέδειξε πως αέρια, κυρίως μεθάνιο, συσσωρεύονται στα ανώτερα στρώματα του παγωμένου εδάφους από διάφορες πηγές.
Η συγκέντρωση αυτών των αερίων μπορεί να δημιουργήσει τόσο ισχυρές πιέσεις στο έδαφος που η απελευθέρωσή τους μπορούν να διαλύσουν τα πετρώματα, δημιουργώντας τον κρατήρα.
«Θέλουμε να τονίσουμε πως αυτές οι έρευνες επί του μυστηρίου των κρατήρων βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο και κάθε ένας από τους νέους κρατήρες οδηγεί σε νέες έρευνες και ανακαλύψεις» σημειώνει ο Σουβιλίν.
«Ο κρυοβολισμός, όπως τον αποκαλούν κάποιοι ερευνητές, έχει μελετηθεί ελάχιστα και περιγράφει τη διαδικασία στην κρυόσφαιρα, μια έκρηξη που περιλαμβάνει βράχους, πάγο, νερό και αέρια που αφήνει πίσω της έναν κρατήρα.
Αποτελεί δυνητική απειλή για την ανθρώπινη δραστηριότητα στην Αρκτική και πρέπει να να μελετήσουμε ενδελεχώς το πώς τα αέρια, ιδίως το μεθάνιο, συσσωρεύονται στα ανώτερα στρώματα του παγωμένου εδάφους και ποιες συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν μια ακραία κατάσταση.
Επιπλεον, αυτές οι εκπομπές μεθανίου συμβάλουν στην άνοδο των συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και η κλιματική αλλαγή καθ’αυτή ενδέχεται να είναι παράγοντας ενός αυξανόμενου κρυοβολισμού. Ωστόσο, αυτό παραμένει κάτι που υπολείπεται να ερευνηθεί».
pronews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice