Διαφημίσεις

Όλο και περισσότερο εισβάλλουν οι διάφοροι νέοι έξυπνοι ρομποτικοί μηχανισμοί στις ζωές μας.

του Νεκτάριου Αρχοντίου

Έχουμε δει ρομπότ-μάγειρα, ρομπότ-ζωγράφο, ρομπότ βοηθό δικαστή, παρουσιαστή ειδήσεων και τώρα ήρθε η ώρα να δούμε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να κάνει τη δουλειά του δημοσιογράφου.

Δείτε την είδηση που μας έρχεται από το Journalism:

Αν και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να εκπαιδευτεί για να αναγνωρίσει πρόσωπα και αντικείμενα, να κατανοήσει τις γλώσσες, να λύσει προβλήματα και να παράγει χιλιάδες άρθρα από διαφορετικά σύνολα δεδομένων, μπορούν τα ρομπότ πραγματικά να κάνουν τη δουλειά ενός δημοσιογράφου;

Η Λίζα Γκίμπς, συντάκτης για το The Associated Press, λέει «πειραματιζόμαστε με την αυτοματοποίηση και την AI για την εξάλειψη των τυπικών εργασιών όπως η μεταγραφή βίντεο, έτσι ώστε οι δημοσιογράφοι μας να μπορούν να επικεντρωθούν στο δημιουργικό τους έργου».

Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, το The Associated Press σκοπεύει να έχει δημιουργήσει 40.000 άρθρα και θέματα προς παρουσίαση χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένα πρότυπα, κυρίως σε νέα που αφορούν τις επιχειρήσεις και στον αθλητικό τομέα. Τώρα εξετάζει τις δυνατότητες λογισμικού αναγνώρισης εικόνων για το newsroom.

Πράγματι, οι δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας είναι τεράστιες και άλλοι οργανισμοί ειδήσεων έχουν επίσης πειραματιστεί σε αυτό το διάστημα.

Για παράδειγμα, ο εθνικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Ιαπωνίας, NHK, δημιούργησε ενημερωτικά δελτία anime για άτομα με προβλήματα ακοής. Το φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων STT μεταφράζει ειδήσεις στα αγγλικά και τα σουηδικά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

«Όλο και περισσότερο, οι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν αλγόριθμους για να βρίσκουν και να προετοιμάζουν ειδήσεις πιο γρήγορα. οι ερευνητές που εργάζονται σε κλάδο της δημοσιογραφίας μπορούν να φιλτράρουν τα δεδομένα ταχύτητα. Επίσης λένε, τα συστήματα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη μας βοηθούν να φιλτράρουμε χιλιάδες tweets και δημοσιεύσεις στα κοινωνικά μέσα άμεσα».

«Αυτές οι τεχνολογίες είναι ισχυρές, αλλά απαιτούν νέες δεξιότητες, ροές εργασίας και νέους τρόπους σκέψης στα newsroom μας. Ένα τέτοιο σύστημα είναι τόσο δυνατό, όσο τα δεδομένα που μπαίνουν σε αυτό».

Για παράδειγμα, το QuakeBot από το LA Times δημοσίευσε ένα σπάνιο ειδησεογραφικό άρθρο και tweet το 2017 σχετικά με σεισμό που είχε συμβεί το 1925. Ο αλγόριθμος της τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί δεδομένα από την Γεωλογική Έρευνα για τη δημοσίευση άρθρων σχετικά με τους σεισμούς σε πραγματικό χρόνο συνδυάζεται με ενημερώσεις στη βάση δεδομένων των σεισμών.

Χρησιμοποιείτε επίσης επί του παρόντος μια δυνατότητα μέσω της Google με σκοπό την επιβεβαίωση. Αυτό το εργαλείο συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη με την τεχνογνωσία σύνταξης για την προέλευση και την επαλήθευση του περιεχομένου που παράγει ο χρήστης.

«Η χρήση αυτού του εργαλείου θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε την παραπληροφόρηση πολύ πιο γρήγορα, καθώς και να διασφαλίσουμε ότι διαδίδουμε αξιόπιστο και επαληθευμένο περιεχόμενο«, εξηγεί ο Gibbs.

Τα ρομπότ δεν είναι οι δημοσιογράφοι του μέλλοντος – είναι απλά βοηθός δημοσιογράφου, πολύ καλός», είπε, σημειώνοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει και ποτέ δεν θα αντικαταστήσει, το έργο των δημοσιογράφων του κόσμου.

Όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, κλείνουν την είδηση λέγοντας ότι ποτέ δεν θα υπάρξει αντικατάσταση των ανθρώπων από τους ρομποτικούς μηχανισμούς, αλλά απλά θα τους βοηθούν.

Για σκεφτείτε όμως, ότι λίγο παραπάνω, η είδηση λέει πως

Ένα τέτοιο σύστημα είναι τόσο δυνατό, όσο τα δεδομένα που μπαίνουν σε αυτό.

Αυτό σημαίνει ότι απλώς ακόμη δεν έχει προγραμματιστεί για να είναι τόσο ισχυρό και ικανό, ώστε να μπορέσει να κάνει ότι και ένας άνθρωπος στην αρχή και μετά φυσικά να τον ξεπεράσει, αφού όλα είναι θέμα προγραμματισμού.

Λένε για να καθησυχάσουν όσους ανησυχούν για το ενδεχόμενο αντικατάστασης των ανθρώπων, πως η τεχνητή νοημοσύνη, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ανθρώπινες ικανότητες όπως η δημιουργικότητα, το χιούμορ ή η κριτική σκέψη, οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες για τον επαγγελματία των μέσων ενημέρωσης.

Ωστόσο ποιος μας λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλγόριθμος, κώδικας, που να δίνει την δυνατότητα για τα παραπάνω;

Στην αρχή, όταν πρωτοεμφανίστηκε η τεχνητή νοημοσύνη, κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι ένα ολόκληρο εργοστάσιο στην Κίνα, θα λειτουργούσε χωρίς εργάτες, μόνο με ρομποτικούς μηχανισμούς. Όσο εξελίσσεται το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα όπως είναι αυτονόητο.

Μάλιστα εταιρείες AI, όπως η Automated Insights, ή η Yseop, αναπτύσσουν ήδη και προσφέρουν αλγορίθμους, chatbots και αυτοματοποιημένα συστήματα report σε newsrooms ανά τον κόσμο. Αυτά τα ρομπότ μπορούν να παράγουν μια ιστορία, ώστε να παρουσιαστεί σε άρθρο ή σε δελτίο ενημέρωσης μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα.

Παγκόσμια, πολλοί δημοσιογράφοι λένε πως, επειδή υπάρχει ραγδαία αύξηση ψεύτικων ειδήσεων, πρέπει να οπλιστούν με την νέα καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης για να καταπολεμήσουν αυτό το φαινόμενο.

Δεν χρειάζονται μισθό, δεν κάνουν ορθογραφικά λάθη, δεν κουράζονται, δεν παραπονιούνται και δεν γράφουν ή λένε ότι εκείνα θέλουν υποστηρίζουν πολλοί από τους υπέρμαχους της τεχνητής νοημοσύνης. Πιο πάνω διαβάσαμε αναφορά σε δυνατότητα επιβεβαίωσης για το αν μια είδηση είναι αληθινή ή ψεύτικη (fake news). Με τι κριτήρια θα γίνεται αυτό το φιλτράρισμα; Μήπως μια είδηση που μιλάει για τσιπάκια στους ανθρώπους ή chemtrails για παράδειγμα θα φιλτράρεται αυτομάτως ως ψεύτικη όπως ήδη γίνεται τώρα; Ρητορική η ερώτηση!

Λένε μάλιστα πως το τέλειο σύστημα δημοσιογραφίας του μέλλοντος θα είναι ένας ρομποτικός μηχανισμός εξελιγμένης τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι συνδεδεμένος με ένα αξιόπιστο σύστημα φιλτραρίσματος hoax και fake news, με σκοπό την έγκυρη και επιβεβαιωμένη είδηση, ΠΑΝΤΑ για το καλό μας.

Έτσι ονειρεύονται κάποιοι την κοινωνία του μέλλοντος. Ρομπότ δικαστές, ρομπότ δημοσιογράφοι, ολόκληρα εργοστάσια να δουλεύουν μόνο με ρομποτικούς εργάτες. Ρομπότ δάσκαλοι, ρομπότ πιλότοι, στρατιώτες. Και οι άνθρωποι; Υποτίθεται λίγοι θα ελέγχουν το όλο σύστημα για να λειτουργεί σωστά. Θα χρειάζονται όμως και αυτοί; Αφού ένα σύστημα ελέγχου των υπολοίπων ρομποτικών μηχανισμών θα κάνει πολύ καλύτερα τη δουλειά αυτή.

Επομένως οι άνθρωποι θα είναι στο περιθώριο, χωρίς εργασία, λαμβάνοντας όπως είχε πει ο Elon Musk, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Όλα αυτά τα έχει γράψει πριν χρόνια ο Δημοσθένης Λιακόπουλος στα βιβλία του για το τέλος της κυριαρχίας των ανθρώπων, που όπως φαίνεται πλησιάζει.

el.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Μια σκέψη στο “Ρομπότ-δημοσιογράφοι; Κι όμως υπάρχουν και εξελίσσονται- Θα προτιμηθούν έναντι των ανθρώπων;”
  1. ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ, ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΕΣ ΕΙΝΑΙ.
    ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΦΟΡΕΣ-ΦΟΡΕΣ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ.
    ΕΝΩ ΜΕ ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΝΕΚΦΡΑΣΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ, ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑΝ ΣΤΙΓΜΗΝ, ΟΤΙ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΜΕΝΕΣ.
    ΙΣΩΣ ΕΤΣΙ, ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΛΑΙΚΕΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΟΞΥΝΘΕΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΤΟΥ ΟΡΓΟΥΕΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek