Διαφημίσεις
Για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται, η Σετσουάν εξαρτάται κατά 80% από τα υδροηλεκτρικά φράγματα
Σοβαρές εξελίξεις δρομολογούνται στην Κίνα η οποία προχώρησε στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος με το δελτίο στους επαγγελματίες στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αυξάνουν τη ζήτηση, την ώρα που οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις αντιμετωπίζουν αδύναμες ροές νερού, μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Στην επαρχία Σετσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα, οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τακτικά τους 40 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες μέρες, γεγονός που προκαλεί σχεδόν συστηματική χρήση κλιματισμού στην περιοχή αυτή των 84 εκατομμυρίων κατοίκων.
Για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται, η Σετσουάν εξαρτάται κατά 80% από τα υδροηλεκτρικά φράγματα.

Ωστόσο τα υδάτινα ρεύματα στην περιοχή πλήττονται από ξηρασία, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υδάτινων Πόρων.
Για την εξοικονόμηση ενέργειας, 19 πόλεις της επαρχίας έδωσαν εντολή στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή και μεταδόθηκε από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.
Το μέτρο αυτό που θα ισχύσει ως το Σάββατο δεν αφορά τους ιδιώτες.

Ορισμένες επιχειρήσεις μπορούν ωστόσο να λειτουργούν με περιορισμένη δυναμικότητα για να καλύπτουν ειδικές ανάγκες.
Η Σετσουάν είναι μια σημαντική περιοχή στην Κίνα όσον αφορά την παρασκευή λιθίου, μέταλλο που χρησιμοποιείται στις ηλεκτρικές μπαταρίες.

Εργοστάσιο που εκμεταλλεύεται ο ταϊβανέζικος τεχνολογικός κολοσσός Foxconn, που είναι ο κύριος προμηθευτής της αμερικανικής Apple, ανέστειλε κυρίως την παραγωγή του.
Λόγω των περιορισμών η παραγωγή λιθίου αναμένεται να μειωθεί κατά τουλάχιστον 1.200 τόνους, γεγονός το οποίο οδηγεί σε άνοδο των τιμών του ανθρακικού λιθίου, δήλωσε στο AFP η αναλύτρια Σούζαν Τσου, της εξειδικευμένης εταιρείας Rystad Energy.

Οι παράκτιες επαρχίες Τζεζιάνγκ και Τζιανγκσού στην ανατολική Κίνα όπως και η Ανχούι, επίσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, επέβαλαν και αυτές την παροχή με το δελτίο ηλεκτρικού ρεύματος για τους επαγγελματίες.

Κόκκινος συναγερμός

Η Κίνα εξέδωσε εκ νέου χθες, Δευτέρα 15/8, κόκκινο συναγερμό λόγω των θερμοκρασιών καύσωνα σε αρκετές περιοχές.
Τα κύματα υψηλών θερμοκρασιών εν μέσω του καλοκαιριού δεν αποτελούν ασυνήθιστο φαινόμενο στην Κίνα, ιδιαίτερα στο δυτικό και το νότιο τμήμα της.

Ωστόσο, δείχνουν να γίνονται πιο ισχυρά τα τελευταία χρόνια με την κλιματική απορρύθμιση, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Κίνα: Διαδηλώσεις κατά Minsheng Bank – «Δεν επιτρέπει αναλήψεις» – Άγριοι ξυλοδαρμοί, έρχονται capital controls;

Την ίδια ώρα, αναβρασμός επικρατεί στο Διαδίκτυο με αναφορές που προέρχονται από την Κίνα και κάνουν λόγο για ραγδαία περιστατικά βίας που έλαβαν χώρα σε ένα υποκατάστημα της Minsheng Bank στην επικράτεια της Shenzhen καθώς διαδηλωτές καταγγέλουν εμπόδια στις αναλήψεις των καταθέσεων τους προμηνύοντας capital controls.

Με το σύνθημα «Η Minsheng Bank να επιστρέψει τα χρήματα μας» οι καταθέτες σημείωσαν πορεία διαμαρτυρίας.

Την ίδια ώρα, ορισμένοι χρήστες του Διαδικτύου έκαναν λόγο για παράνομη μεταφορά στα κεφάλαια εποπτείας, είδηση όμως που παραμένει ανεπιβεβαίωτη καθώς οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.
Την Πέμπτη (11 Αυγούστου), ένα βίντεο που ανέβηκε στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων συγκεντρωμένο μπροστά από την πύλη της τράπεζας Minsheng .
Στη συνέχεια, υπήρχε επέμβαση της αστυνομίας με αξιωματικούς που διακρίνεται να φορούν μπλε στολές και απομακρύνουν τον κόσμο.

Το βίντεο διαγράφηκε ωστόσο γρήγορα σε πλατφόρμες όπως το Weibo. 
Πάρα ταύτα, οι χρήστες του Διαδικτύου ξεκίνησαν εκστρατεία ώστε να γίνει viral, αναδημοσιεύοντας συνεχώς σχετικά βίντεο.

Η πόλη του συμβάντος πάντως δεν μπορούσε να επαληθευτεί.
Μερικοί χρήστες του Διαδικτύου είπαν ότι αυτό είναι ένα υποκατάστημα της Minsheng Bank που βρίσκεται στην περιοχή Futian, Shenzhen.
Άλλοι χρήστες ωστόσο διαψεύδουν αναφέροντας ότι δεν υπήρχε καμία ανωμαλία στην τραπεζική τους κάρτα.

Παράνομες μεταφορές δισεκατ. γουάν; 

Έντονο είναι το παρασκήνιο και από την είδηση ότι η τράπεζα μετέφερε παράνομα 3 δισεκατομμύρια γιουάν κεφαλαίων από τον λογαριασμό εποπτείας.
Τον Ιούλιο του 2022 σημειώθηκε κύμα αναστολών δανείων για ημιτελή ακίνητα στην ηπειρωτική χώρα.

Άγρια επεισόδια

Την ίδια ώρα σάλος επικρατεί από τα βίντεο που διαρρέουν στο youtube όπου φαίνονται οι άγριοι ξυλοδαρμοί διαδηλωτών – δανειοληπτών αλλά τα ΜΜΕ της χώρας φαίνεται αν σιωπούν (όπως και στην Ελλάδα βεβαία για κρίσιμα ζητήματα)…
Τα σχόλια πέφτουν «βροχή» με τους πολίτες να μιλούν για εθνική ντροπή:

Οι ιδιοκτήτες εκατοντάδων ημιτελών ακινήτων ανακοίνωσαν διαδοχικά ότι διέκοψαν συλλογικά την αποπληρωμή των χρεών τους και μήνυσαν μάλιστα τις αρμόδιες τράπεζες.

Κίνημα «δεν πληρώνω» και στην Κίνα: Σταμάτησαν να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους

Σε πρόσφατο άρθρο του για τη στεγαστική κρίση που δείχνει να ξεδιπλώνεται στην Κίνα και η οποία θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για όλο τον κόσμο, ο Economist ξεκινά με την παραβολή του γερμανού μαθηματικού Ντέιβιντ Χίλμπερτ.
Ο Χίλμπερτ φαντάστηκε ένα ξενοδοχείο με άπειρα δωμάτια. Ακόμη και αν όλα ήταν κατειλημμένα, είχε σημειώσει, το ξενοδοχείο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μια νέα άφιξη, ζητώντας απλώς από τους φιλοξενούμενους να μετακομίσουν στο διπλανό δωμάτιο.
Κάθε νέος επισκέπτης θα μετακόμιζε στο δωμάτιο ενός δεύτερου, εκείνος στο δωμάτιο ενός τρίτου και ούτω καθεξής. Από τη στιγμή που τα δωμάτια ήταν άπειρα, η διαδικασία αυτή δεν θα ολοκληρωνόταν ποτέ.
Επί σειρά ετών, παρατηρεί η οικονομική εφημερίδα, αυτό ήταν περίπου το modus operandi των κινέζων μεσιτών. Και αυτό γιατί πουλούσαν διαμερίσματα, πριν ακόμη τα χτίσουν. Τα χρήματα που συγκέντρωναν για τα διαμερίσματα αυτά, υποτίθεται ότι ήταν αφιερωμένα στην οικοδόμησή τους, ακριβώς όπως τα δωμάτια στο ξενοδοχείο του Χίλμπερτ υποτίθεται ότι ήταν αφιερωμένα σε κάποιον επισκέπτη.

Πουλώντας αέρα

Όμως οι μεσίτες χρησιμοποιούσαν αντ’ αυτού τα χρήματα για άλλους σκοπούς – όπως για παράδειγμα, για την αγορά γης. Όταν έφτανε η στιγμή να πληρώσουν τους εργολάβους, απλώς πουλούσαν κι άλλα διαμερίσματα που ακόμη δεν είχαν χτιστεί και χρησιμοποιούσαν τα χρήματα που προέκυπταν από αυτή τη συναλλαγή. Ακριβώς όπως τα δωμάτια στο ξενοδοχείο του Χίλμπερτ κατέληγαν να εξυπηρετούν… τους διπλανούς, οι κινέζοι μεσίτες έχτιζαν κάθε προπωλημένο διαμέρισμα με τα χρήματα της επόμενης προπώλησης. Και από τη στιγμή που υπήρχαν πάντοτε νέοι αγοραστές, η αλυσίδα των συναλλαγών συνέχιζε την πορεία της.
Δυστυχώς, οι κινέζοι μεσίτες πλέον ξεμένουν από δωμάτια. Οι πωλήσεις τους στους 12 μήνες μέχρι τον Ιούνιο μειώθηκαν κατά 22% σε σύγκριση με τους προηγούμενους 12 μήνες. Αυτή η επώδυνη συνειδητοποίηση του… πεπερασμένου των αγοραστών, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί μεσίτες να μην έχουν αρκετά μετρητά για να συνεχίσουν να χτίζουν τα διαμερίσματα που έχουν ήδη αγοράσει οι πελάτες τους.
Στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, οι κινέζοι μεσίτες έχουν αναλάβει τη δημιουργία περισσότερων από έξι δισεκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων ιδιοκτησίας. Έχουν ολοκληρώσει λιγότερα από τα μισά διαμερίσματα. Στο παρελθόν οι αγοραστές δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι για αυτές τις καθυστερήσεις. Στο κάτω-κάτω, είχαν ήδη δώσει τα χρήματα.

Δανειακή απεργία

Όμως αν και έχουν πληρώσει τους μεσίτες τους, εξακολουθούν να πληρώνουν τις τράπεζές τους. Και τους τελευταίους μήνες, θυμωμένοι αγοραστές απειλούν να σταματήσουν να πληρώνουν τα δάνειά τους, αν οι μεσίτες δεν συνεχίσουν να εργάζονται για τα διαμερίσματά τους.
Σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, αυτή η δανειακή «απεργία» έχει ήδη εξαπλωθεί σχεδόν σε 100 πόλεις και σε περισσότερα από 320 έργα, συμπεριλαμανομένων της Πόλης του Δράκου, της Πόλης του Παγονιού και της Πόλης του Φοίνικα. Περισσότερα από 40 από τα έργα αυτά βρίσκονται στη Ζενγκζχού, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χενάν.
Σε τι βαθμό θα μπορούσε να διαδοθεί αυτό το μποϊκοτάζ; Υπάρχουν όρια. Οι στρατηγικοί οφειλέτες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε πιστωτικές μαύρες λίστες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν νέα δάνεια. Και στην Κίνα, σύμφωνα με την S&P Global, έναν οίκο αξιολόγησης, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να κηρύξουν πτώχευση αφού «δεν θα γίνει ποτέ διαγραφή των χρεών τους».
Στο πιο σκοτεινό σενάριο, δάνεια αξίας $350 δισεκατομμυρίων θα μπορούσαν να «κοκκινίσουν», σύμφωνα με την S&P Global. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 1,3% του συνόλου των τραπεζικών δανείων, ποσοστό επαρκές για να θέσει σε κίνδυνο μικρότερου μεγέθους πιστωτικά ιδρύματα, όμως όχι αρκετό ώστε να αποτελέσει συστημική απειλή για το τραπεζικό σύστημα.

Η πραγματική σημασία του μποϊκοτάζ

Η πραγματική σημασία του μποϊκοτάζ, όμως, βρίσκεται αλλού. Δείχνει ότι τα κινεζικά νοικοκυριά δεν πιστεύουν πια ότι αν προ-αγοράσουν ένα διαμέρισμα, είναι δεδομένο και ότι θα το αποκτήσουν. Αυτή η απώλεια εμπιστοσύνης δεν αφορά μόνο τους διαδηλωτές. Εμφανίζεται επίσης και στις αποδυναμωμένες προπωλήσεις.
Η επιφυλακτικότητα των Κινέζων απέναντι στις προ-αγορές αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την κινεζική οικονομία από την άρνηση καταβολής των δόσεων των δανείων που έχουν ήδη ληφθεί. Οι αδύναμες πωλήσεις θα περιορίσουν περαιτέρω τα έσοδα των μεσιτών, επιβραδύνοντας ακόμη περισσότερο την παράδοση των ακινήτων και βαθαίνοντας την απογοήτευση των αγοραστών.
Πώς μπορεί να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος; Σύμφωνα με τον Economist, στη Χενάν δυο κρατικές εταιρείες (μια μεσιτιή και μια τράπεζα) έχουν δημιουργήσει ταμείο ανάκαμψης για τα έργα που αντιμετωπίζουν προβλήματα, προκειμένου να συμβάλλουν στην ολοκλήρωσή τους. Όμως οι τοπικές κινεζικές κυβερνήσεις δεν διαθέτουν τα αναγκαία κονδύλια για να αναζωογονήσουν την εμπιστοσύνη του πληθυσμού, σύμφωνα με τον Άντριου Μπάτσον της Gavekal Dragonomics, μιας ερευνητικής εταιρείας.

Λύσεις και κίνδυνοι

Ο Μπάτσον πιστεύει ότι ένα αξιόπιστο σχέδιο απαιτεί τη συμμετοχή της κεντρικής κυβέρνησης. Η τελευταία, διστάζει εύλογα να διοχετεύσει περισσότερους πόρους σε έναν τομέα που ήδη καταλαμβάνει υπερβολικά μεγάλο μέρος της οικονομίας. Όμως η επένδυση νέων χρημάτων σε έργα που έχουν καθυστερήσει, θα μπορούσε να έχει διπλό όφελος βοηθώντας τόσο στην ολοκλήρωση των αγορασμένων διαμερισμάτων, όσο και στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των Κινέζων στις προπωλήσεις.
Μακροπρόθεσμα, η μόνη λύση είναι ο περιορισμός της προπώλησης, προειδοποιεί ο Economist. Διαφορετικά, η εμπιστοσύνη αργά ή γρήγορα θα χαθεί και πάλι. Και η κρίση που θα προκύψει, μπορεί να σταθεί αρκετή για να κλονίσει το σύνολο της κινεζικής οικονομίας – γεγονός που θα προκαλούσε τριγμούς σε όλο τον πλανήτη.

www.bankingnews.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek