Διαφημίσεις

Το ερώτημα τώρα είναι το αντάλλαγμα που έδωσε ο Erdogan στην ΚίναΠρώτη φορά στην ιστορία δανείστηκε δισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα.Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μεταβίβασε στην Τουρκία 1 δισ. δολάρια τον Ιούνιο, το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης του Πεκίνου προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Μπορεί όλα τα οικονομικά δεδομένα της Τουρκίας να βρίσκονται στο “κόκκινο”, αλλά εσχάτως η τουρκική λίρα δείχνει ιδιαίτερες αντοχές, χωρίς πολλοί αναλυτές να φαντάζονταν το λόγο.

Τα κεφάλαια ενίσχυσαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας σε μια κρίσιμη στιγμή για τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας, τον Ερντογάν.


Η εισροή αυτή ήταν η πρώτη φορά (στην ιστορία) που η Τουρκία έλαβε ένα τόσο σημαντικό ποσό βάσει της συμφωνίας ανταλλαγής λιρών-γουάν με το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Όπως γράφει το Bloomberg “η εισροή των μετρητών ενίσχυσε τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των τοπικών εκλογών της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες έκαναν τους διεθνείς επενδυτές να ανησυχούν για την πολιτική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας.


“Αν και σηματοδοτεί μια επιτυχία στην προσπάθεια του Ερντογάν να επαναπροσδιορίσει τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας δημιουργώντας νέες εταιρικές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, δεν αποτελούν άμεση απειλή για τις παραδοσιακές συμμαχίες με τη Δύση” , δήλωσε ο Ozgur Unluhisarcikli, επικεφαλής γερμανικού fund στις ΗΠΑ.


“Τέτοιες βραχυπρόθεσμες πηγές χρηματοδότησης δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση για τις πιο μακροπρόθεσμες ανάγκες της Τουρκίας”, δήλωσε ο Unluhisarcikli .«Δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αντικατάσταση των μακροχρόνιων σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τη Δύση»,είπε.


Ωστόσο, τα κινεζικά χρήματα δείχνουν ότι η Τουρκία σημειώνει πρόοδο στις προσπάθειές της να διαφοροποιήσει τις πηγές ξένων επενδύσεων εν μέσω πρωτοφανών εντάσεων με τη Δύση. Ο υπουργός Οικονομικών Berat Albayrak δήλωσε ότι η ασιατική οικονομία είναι ένας ελπιδοφόρος εταίρος από τον οποίο η Τουρκία πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις.


Η Τουρκία και η Κίνα υπέγραψαν συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων πριν από επτά χρόνια και την ανανεώνουν κάθε τρία χρόνια.


Η μεταφορά μετρητών “αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να ενισχύσει τα αποθέματα μέσω ανταλλαγών”, δήλωσε ο Inan Demir, οικονομολόγος της Nomura International Plc στο Λονδίνο. “Αν και η αύξηση των αποθεματικών είναι τελικά θετική, η αγορά θα προτιμούσε πιο διαφανείς μεθόδους δημιουργίας αποθεματικών”.


Η Τουρκία προσπαθεί να υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με άλλους εταίρους και υπέγραψε συμφωνία με το Κατάρ το προηγούμενο έτος. Η συμφωνία με το Κατάρ παρείχε εισροές ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το κράτος του Κόλπου


Ο Ερντογάν με την στροφή του στην Ευρασία σώζει τη λίρα. Το ερώτημα τώρα είναι το αντάλλαγμα που έδωσε ο Ερντογάν στην Κίνα.
Με το ΝΑΤΟ να διαμαρτύρεται για την απόφαση της Τουρκίας να εγκαταστήσει ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, η «φιλική χειρονομία» από την Κίνα φαίνεται ότι δεν θα τύχει ιδιαίτερης υποδοχής από τους Δυτικούς.


Τι θέλει ο Ερντογάν και πηγαινοέρχεται στην Κίνα;


Ο Τούρκος πρόεδρος συνάντησε για τρίτη φορά σε μικρό διάστημα τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ μέσα στο καλοκαίρι.


Η ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα ενδέχεται να αποδειχτεί καθοριστική στην προσπάθειά του να βγάλει την τουρκική οικονομία από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται. Λόγω της γεωγραφικής θέσης της Τουρκίας, ο Ερντογάν επιδιώκει πλέον να επωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από τον νέο Δρόμο του Μεταξιού που έχουν ξεκινήσει ήδη να διανοίγουν οι Κινέζοι ανά την υφήλιο.


Εντός του πλαισίου της αποκαλούμενης διεθνώς Belt and Road Initiative οι δύο πλευρές έχουν προβεί ήδη σε σημαντικές συνεργασίες. Μέρος του σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας που θα συνδέει την Αγκυρα με την Κωνσταντινούπολη πρόκειται να το κατασκευάσει μια κινεζική εταιρεία ενώ ο κινεζική πολυεθνική των τηλεπικοινωνιών ZTE συμμετέχει στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης.

Ο κινέζος αναλυτής υπογραμμίζει ότι αυτό που επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος είναι απλά να αποκτήσει περισσότερες επιλογές, παίζοντας, συγχρόνως, σε πολλά ταμπλό. Πρόκειται για την προσφιλή στρατηγική του Ερντογάν, παρόλο που τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα τα αναμενόμενα.


pentapostagma.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

3 σχόλια στο “Πρώτη φορά στην ιστορία η Τουρκία δανείστηκε 1 δισ. δολάρια από την Κίνα”
  1. Η Τουρκία εχει τα κοιτάσματα και θα μπορέσει να πληρώσει ,για αυτο και τις δίνουν.Εμεις δεν θα εχουμε κοιτάσματα μια και θα τα έχουν οι Τούρκοι .Για αυτο μας δινουν τα @@τους

  2. Ποσο τροποποιηθηκε ο ερντογαν εν σχεση με τον κολλητο του στην φωτο , ξαδελφο. Το ιδιο θα γινουν και οι υπολοιποι κινεζοι της ελλαδος….Οι τσαιναταονες της ελλαδος δουλευουν εργοστασιακα…..το ιδιο φυσικα και οι νεγκροταονες της ελλαδος…. το ιδιο και βλαχοταονες οπως επισης οι σαρακατσανοταονες εν ελλαδι….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek