Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες πιάστηκαν με τη “γίδα στην πλάτη”, ενώ μετέφεραν βαρύ οπλισμό σε ομάδες τζιχαντιστών της Συρίας. Σε μία προσπάθεια να απενοχοποιηθεί η Άγκυρα και να μην κατηγορηθεί προσωπικά ο Ερντογάν για διασυνδέσεις με ακραίους ισλαμιστές, ενεπλάκη ένας γνωστός υπόδικος με σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα στην Τουρκία.
Για τον σκοπό αυτόν, μάλιστα, δέχτηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης. Δεν πήρε, όμως, εξ ολοκλήρου την ευθύνη. Για την ακρίβεια, σκηνοθετήθηκε μια ολόκληρη υπόθεση, η οποία είχε ως επιπλέον αποτέλεσμα να χάσουν τη θέση τους και να πάνε στις φυλακές εισαγγελείς και ανακριτές, οι οποίοι ερευνούσαν σχετικές υποθέσεις και είχαν καταντήσει εμπόδιο για τις επιχειρήσεις της ΜΙΤ στη Συρία. Για την ακρίβεια, παρά τις άνωθεν συστάσεις, είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν υποθέσεις που αφορούσαν τις σχέσεις με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ.
Ο Ταμπέρ Μπαρίς Τερκεσλί, ένας υπόδικος και φυγάς που είχε εκτίσει ποινή στις φυλακές για εκβιασμό, σεξουαλική παρενόχληση και άλλα εγκλήματα του ποινικού κώδικα, καταγράφηκε ως μυστικός μάρτυρας υπέρ του τουρκικού κράτους. Για την ακρίβεια, “θυσιάστηκε”, καθώς η μαρτυρία του χρησιμοποιήθηκε ως το κύριο αποδεικτικό στοιχείο για την αθώωση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και ταυτόχρονα για τη δίωξη ενοχλητικών για το καθεστώς στελεχών του δικαστικού σώματος και των αρχών ασφαλείας.
Με την κίνηση αυτή, όμως, το βαθύ τουρκικό κράτος όχι μόνο βγήκε από τη δύσκολη θέση και “αυτο-αθωώθηκε”, αλλά και συγχρόνως εξουδετέρωσε τους ελάχιστους πια ανεξάρτητους δικαστικούς που έχουν απομείνει σε θέσεις-κλειδιά. Εν τέλει, κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν για σχέσεις και συνεργασία με τρομοκράτες! Το τέλειο πρόσχημα για απόλυση και φυλάκιση εισαγγελέων και ανώτερων αστυνομικών, οι οποίοι ειδικεύονταν στην αντιτρομοκρατία και βρίσκονταν σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, επειδή ακριβώς ερευνούσαν υποθέσεις έμπρακτης στήριξης τζιχαντιστών, στις οποίες αυτή εμπλέκεται.
Η μυστική κατάθεση μαρτύρων, όπως ο προαναφερθείς γνωστός κακοποιός, βοήθησε επίσης τον Ερντογάν και τους συνεργάτες του να θάψουν σημαντικές έρευνες για διαφθορά στην κυβέρνηση. Κυρίως, όμως, εξαφάνισαν τις παράνομες δραστηριότητες της “Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς” στην Τουρκία. Η κυβέρνηση, μάλιστα, έκρυψε την ταυτότητα του Τερκεσλί, υιοθετώντας απλά το κωδικό όνομα “Bulut”, που στα τουρκικά σημαίνει σύννεφο.
Πέρασαν μήνες ώστε να αποδειχθεί ότι ο έγκριτος μάρτυρας ήταν ένας κοινός κακοποιός, ο οποίος όχι μόνο έπεσε στα μαλακά, αλλά και είδε να εξαφανίζονται όλες οι προηγούμενες νομικές του περιπέτειες. Τα αμαρτήματα του παρελθόντος του τον είχαν καταστήσει ευάλωτο στον εκβιασμό-υπόσχεση της ΜΙΤ, με αποτέλεσμα να γίνει όργανό της. Νομικά αρχεία αποδεικνύουν ότι ο Τερκεσλί έχει σοβαρές νομικές εκκρεμότητες. Μεταξύ άλλων, αναμενόταν να κάτσει στο σκαμνί με την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης. Φέρεται να είχε δελεάσει μια νεαρή γυναίκα που εργαζόταν στο γραφείο του. Είχε τραβήξει γυμνές φωτογραφίες και αργότερα τις είχε χρησιμοποιήσει για να την εκβιάσει.
Εγκλωβισμένος σε ανυπέρβλητες κατηγορίες, όπως οικονομικές απάτες, σωματικές επιθέσεις και εκβιασμούς και με την προοπτική μιας μακράς ποινής φυλάκισης, δέχτηκε να ξελασπώσει το καθεστώς, για να ξελασπώσει και ο ίδιος, πέφτοντας “στα μαλακά”. Προσέφερε τη βοήθειά του, δηλώνοντας ότι αυτός μετέφερε τον οπλισμό για ίδιον κέρδος, κατονομάζοντας επιπλέον ως συνεργούς, κυρίως άτομα που συνδέονται με το κίνημα του Γκιουλέν.
Με την οδηγία να έρχεται από το γραφείο του Ερντογάν, η MIT δημιούργησε μια μυστική ειδική ομάδα για να χτίσει μια πειστική νομικά υπόθεση εναντίον των εισαγγελέων, των ανώτερων αστυνομικών και στρατιωτικών που είχαν εμποδίσει μία παράνομη μεταφορά όπλων στους τζιχαντιστές τον Ιανουάριο του 2014. Η δική τους παρέμβαση, όμως, δυσκόλευε τους τζιχαντιστές να διασχίζουν τα τουρκοσυριακά σύνορα, με αποτέλεσμα η MIT να αντιμετωπίζει εμπόδια.
Στόχος του Ερντογάν ήταν να εξαλείψει αυτά τα εμπόδια, έτσι ώστε οι παράνομες δραστηριότητες για την ενίσχυση ομάδων ισλαμικής τρομοκρατίας να διεξάγονται ανεμπόδιστα. Ως αποτέλεσμα, ο Τερκεσλί μυήθηκε στις μυστικές υπηρεσίες, δομώντας αβάσιμες κατηγορίες εναντίον ανθρώπων που αποτελούσαν “πονοκέφαλο” για την κυβέρνηση Ερντογάν.
Η απολογία του καταλαμβάνει 35 σελίδες και δόθηκε στον εισαγγελέα Κοσκούν στην Άγκυρα. Περιλαμβάνει τόσα πολλά ονόματα, ιδρύματα και λεπτομέρειες, που υποδηλώνουν ότι όλα είχαν επιλεγεί με προσοχή εκ των προτέρων στο πλαίσιο της ειδικής ομάδας που δημιουργήθηκε από την ΜΙΤ γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
Παρ’ ότι η ταυτότητά του κρατήθηκε μυστική, ο Τερκεσλί εμφανιζόταν σε φιλοκυβερνητικά τηλεοπτικά δίκτυα, διαδίδοντας παρόμοια ψέματα και προωθούσε θεωρίες συνωμοσίας για να πυροδοτήσει την αντιδυτική υστερία. Σε μία συνέντευξή του στο δίκτυο ειδήσεων A-Haber, το οποίο ανήκει στην οικογένεια του Ερντογάν, ο Τερκεσλί παραδέχτηκε ακούσια ότι ήταν μέλος μιας ειδικής ομάδας που ιδρύθηκε στο αστυνομικό τμήμα στα Άδανα. Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια αποδοχή του ότι αυτός και άλλοι είχαν λειτουργήσει εκτός του νομικού συστήματος για κατάχρηση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης στην Τουρκία.
protothema.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice