Οι μισθολογικές διακρίσεις μεταξύ μητέρων και άτεκνων είναι μεγαλύτερες από αυτές μεταξύ ανδρών και γυναικών κι έτσι κάποιοι κάνουν λόγο για τιμωρητική συμπεριφορά απέναντί στις πρώτες.
Σύμφωνα με την μελέτη του 2021 Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΩΜΕΝΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ οι εργοδότες κάνουν διακρίσεις σε βάρος των μητέρων σε σχέση με εξίσου καταρτισμένες άτεκνες γυναίκες.
Πρόκειται για αποτελέσματα πειράματος στο οποίο υποβλήθηκαν 2.210 εικονικές αιτήσεις για θέσεις εργασίας σε έξι πόλεις των ΗΠΑ από υποτιθέμενες γυναίκες ιδίων προσόντων με την μόνη διαφορά ότι η μία περιλάμβανε σήματα μητρότητας (όπως εθελοντική εργασία στο Σύλλογο Γονέων σχολείου) ενώ η άλλη όχι (εθελοντική εργασία σε οργανισμό που δεν έχει σχέση με τη γονεϊκότητα).
Σε όλα τα επαγγέλματα, τα ποσοστά ανταπόκρισης ήταν σημαντικά χαμηλότερα για τις μητέρες από ότι για τις άτεκνες καθώς σε θέσεις εργασίας με χαμηλό μισθό έλαβε επανάκληση το 26,7% των άτεκνων γυναικών σε σύγκριση με το 21,5% των μητέρων, ενώ για επαγγελματικές και διευθυντικές θέσεις τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 22,6% και 18,4% αντιστοίχως.
Η πρόσφατη μελέτη έρχεται προς επίρρωση της παλαιότερης ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ; που είχε δύο σκέλη.
Σε εργαστηριακό πείραμα ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν ένα ζευγάρι πλασματικών αιτούντων που είχαν ίδια προσόντα, ήταν της ίδιας φυλής και διέφεραν μόνο ως προς το γονεϊκό καθεστώς και να συμπληρώσουν μια έρευνα και ένα φύλλο αξιολόγησης δύο υποψήφιων που κατασκευάστηκαν να έχουν τα ίδια προσόντα και να φαίνονται εξίσου παραγωγικοί σε προηγούμενες θέσεις εργασίας.
Σε σύγκριση με τις άτεκνες οι μητέρες έλαβαν βαθμολογίες ικανότητας κατά 10% χαμηλότερες, θεωρούντο 12,1% λιγότερο αφοσιωμένες στη δουλειά τους και ήταν 6 φορές λιγότερο πιθανό να συστηθούν για πρόσληψη και 8,2 φορές για προαγωγή.
Στο σκέλος της μελέτης που διεξήχθη σε πραγματικούς εργοδότες, οι ερευνητές έστειλαν βιογραφικά και συνοδευτικές επιστολές από πλασματικά ζευγάρια εξίσου ειδικευμένων γυναικών με τη μόνη διαφορά ότι οι μεν ήταν μητέρες κι οι δε όχι.
Το αποτέλεσμα ήταν οι άτεκνες να λάβουν 2,1 φορές περισσότερες κλήσεις και πρόταση για αρχικό μισθό υψηλότερο κατά 8% από τις μητέρες.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ επειδή καμία ειδησεογραφική δίαιτα δεν μπορεί να είναι πλήρης μόνο με ό,τι σερβίρουν τα ΜεγάλαΜΜΕ
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
μηπως εάν ολες οι γυναίκες έδιναν τα οικονομικά ινία/ευθύνη στους αντρες -και οταν λέμε ολες εννοουμε ΟΛΕΣ- οι αντρες δεν θα πληρωνοντουσαν περισσότερο;; μα τι γραφω τώρα;;ποιος θα κινουσε την οικονομία με διάφορες αγορες;; ειδικότερα τις μη αναγκαίες;;η μόδα στους άνδρες γιατι δεν αλλάζει τοσο πολυ;; ενω στις γυναίκες καθε χρόνο κάτι άλλο;; απλα μαθγηματικαπχ εργαζεται καποια για 600-800ευρώ και για να παει στην εργασία ήδη ξοδεύει τα 200-300 απο καφε στο δρομο,παπουτσια,αυτο-gas κτλ… και τα
και τα παιδιά που και απο ποιον “παιδεύονται”;; και τι τους βαζουν στον κεφαλι;;