Ο Elon Musk δεν είναι ο μόνος που θέλει να αναπτύξει τσιπ που θα εμφυτεύονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο, καθώς ένα ελβετικό πανεπιστήμιο παρουσίασε σχέδια για την κατασκευή ενός ακόμα μικρότερου τσιπ από αυτό του ιδρυτή της Neuralink.
Αυτή την εβδομάδα ερευνητές από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Λωζάννης, γνωστό και ως Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL), αποκάλυψαν ότι ανέπτυξαν μια «μικροσκοπική διεπαφή εγκεφάλου-μηχανής επόμενης γενιάς».
Τι θα κάνει το τσιπ και σε ποιους απευθύνεται
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτή η BMI (Brain Machine Interface) θα είναι πλήρως ικανή για επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και των εξόδων κειμένου σε έναν υπολογιστή μέσω των μίνι τσιπ εγκεφάλου πυριτίου.
Θα απευθύνεται ειδικά σε άτομα με σοβαρές κινητικές διαταραχές, δίνοντάς τους και πάλι τη δυνατότητα και τον έλεγχο για επικοινωνία μέσω κειμένου.
Για παράδειγμα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι το τσιπ θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά όσους πάσχουν από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ή τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού.
Συγκεκριμένα, το εν λόγω τσιπ επεξεργάζεται νευρικά σήματα που παράγονται όταν κάποιος σκέφτεται να γράψει γράμματα, λέξεις ή προτάσεις.
Χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια που εμφυτεύονται στον εγκέφαλο, η νευρική δραστηριότητα καταγράφεται και στη συνέχεια το τσιπ την επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο.
Miniaturized Brain-Machine Interface (MiBMI) – 2024 EPFL / Lundi13 – CC-BY-SA 4.0
Αυτό στη συνέχεια παράγει μια έξοδο ψηφιακού κειμένου σε μια συνδεδεμένη οθόνη. Με διαστάσεις μόλις 8 τετραγωνικά χιλιοστά, ολόκληρη η διεπαφή αποτελείται από δύο τσιπ που καταγράφουν και επεξεργάζονται κάθε αίτημα.
Σε αυτό το μέγεθος, είναι δραστικά μικρότερο από αυτό που αναπτύχθηκε από τη Neuralink του Elon Musk – το οποίο έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού νομίσματος.
Το BMI αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Ολοκληρωμένων Νευροτεχνολογιών του Mahsa Shoaran στα ινστιτούτα IEM και Neuro X της EPFL.
Ο Shoaran έχει επαινέσει την ανάπτυξη των τσιπ εγκεφάλου, λέγοντας ότι μπορεί να μετατρέψει τη νευρική δραστηριότητα από τον εγκέφαλο κάποιου «σε αναγνώσιμο κείμενο με υψηλή ακρίβεια και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας».
«Αυτή η πρόοδος μας φέρνει πιο κοντά σε πρακτικές, εμφυτεύσιμες λύσεις που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις ικανότητες επικοινωνίας για άτομα με σοβαρές κινητικές διαταραχές», ανέφερε ο Shoaran σε δήλωσή του.
Καθώς το τσιπ αναπτύσσεται επί του παρόντος, μπορεί να αποκωδικοποιήσει μόνο μέχρι περίπου 31 διαφορετικούς χαρακτήρες – ωστόσο οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι βέβαιοι ότι αυτό θα πρέπει να αυξηθεί σε 100 χαρακτήρες.
Προς το παρόν επιδιώκουν να δοκιμάσουν το τσιπ με διάφορες εφαρμογές, όπως η αναγνώριση χειρογράφου, η αποκωδικοποίηση ομιλίας και ο έλεγχος της κίνησης.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά ευέλικτο τσιπ εγκεφάλου που θα μπορεί να προσαρμοστεί σε άτομα που αντιμετωπίζουν διαφορετικές νευρολογικές διαταραχές.
Αυτή τη στιγμή το αναπτυσσόμενο τσιπ διαθέτει ένα σύστημα νευρωνικής καταγραφής 192 καναλιών που χρησιμοποιεί έναν νευρωνικό αποκωδικοποιητή 512 καναλιών.
Το τσιπ δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί σε ένα πλήρως λειτουργικό BMI, δήλωσαν οι ερευνητές, ωστόσο έχουν διαπιστώσει ακρίβεια 91% για τη μετατροπή της δραστηριότητας γραφής σε κείμενο.
Το τσιπ του Έλον Μασκ
Η ανάπτυξη του μικροσκοπικού τσιπ εγκεφάλου έρχεται περίπου οκτώ μήνες μετά την ανακοίνωση του Μασκ ότι στον πρώτο ανθρώπινο εγκέφαλο εμφυτεύθηκε ένα τσιπ που κατασκευάστηκε από τη Neuralink.
Ομοίως, το τσιπ αυτό -που ονομάζεται Telepathy- σχεδιάστηκε κυρίως για να «αποκαταστήσει την αυτονομία» σε άτομα με ασθένειες κινητικότητας όπως η ALS (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), δήλωσε η εταιρεία.
Ο Noland Arbaugh έλαβε το τσιπ τον Ιανουάριο και αργότερα ανακοινώθηκε ως το πρώτο άτομο στο οποίο εμφυτεύθηκε, τον Μάρτιο.
Το τσιπ έχει σχεδιαστεί για άτομα με κινητικές αναπηρίες όπως η ALS / Φωτογραφία: Neuralink
Αργότερα επέδειξε τις δυνατότητές του σε ένα βίντεο που μοιράστηκε στο Διαδίκτυο, στο οποίο ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει το τσιπ για να μετακινήσει έναν κέρσορα ποντικιού με τον εγκέφαλό του.
Στις αρχές Αυγούστου ο Μασκ ανακοίνωσε ότι σε ένα δεύτερο άτομο είχε εμφυτευτεί το τσιπ του εγκεφάλου.
«Δεν θέλω να το γρουσουζέψω, αλλά φαίνεται ότι πήγε εξαιρετικά καλά με το δεύτερο εμφύτευμα, λειτουργεί πολύ καλά», δήλωσε στον οικοδεσπότη του podcast Lex Fridman, ενώ αποκάλυψε ότι η Neuralink σχεδιάζει να εμφυτεύσει τσιπ σε τουλάχιστον άλλους οκτώ ασθενείς φέτος.
Πηγή:iefimerida.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice