Για καθυστερήσεις ακόμη και διακοπές στην παραγωγή προειδοποιούν οι παγκόσμιες βιομηχανίες λόγω των περιορισμών της Κίνας στις σπάνιες γαίες. Η χώρα ελέγχει περίπου το 90% της παγκόσμιας προσφοράς αυτών των στοιχείων που είναι απαραίτητα για μία σειρά προϊόντων από αυτοκίνητα και smartphones μέχρι τα μαχητικά αεροσκάφη F-35
Εντείνεται η ανησυχία για τον ασφυκτικό έλεγχο της Κίνας στα κρίσιμα ορυκτά καθώς οι παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες ενώθηκαν με τους Αμερικανούς ομολόγους τους για να παραπονεθούν ότι οι περιορισμοί της Κίνας στις εξαγωγές κραμάτων, μειγμάτων και μαγνητών σπάνιων γαιών θα μπορούσαν να προκαλέσουν καθυστερήσεις στην παραγωγή και διακοπές χωρίς γρήγορη λύση.
Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ήταν οι τελευταίες που προειδοποίησαν ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές της Κίνας απειλούν να διακόψουν την παραγωγή και να διαταράξουν τις τοπικές οικονομίες τους, μετά από παρόμοια καταγγελία από έναν Ινδό κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων την περασμένη εβδομάδα.
Η απόφαση της Κίνας τον Απρίλιο να αναστείλει τις εξαγωγές ενός ευρέος φάσματος κρίσιμων ορυκτών και μαγνητών έχει ανατρέψει αλυσίδες εφοδιασμού που θεωρούνται κομβικές για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τους κατασκευαστές αεροδιαστημικής, τις εταιρείες ημιαγωγών και τους στρατιωτικούς εργολάβους σε όλο τον κόσμο. Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει την κυριαρχία της Κίνας στη βιομηχανία κρίσιμων ορυκτών και θεωρείται ως μοχλός πίεσης από την Κίνα στον συνεχιζόμενο εμπορικό της πόλεμο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ προσπάθησε να επαναπροσδιορίσει την εμπορική σχέση με τον κορυφαίο οικονομικό αντίπαλο των ΗΠΑ, την Κίνα, επιβάλλοντας υψηλούς δασμούς σε δισεκατομμύρια δολάρια εισαγόμενων αγαθών με την ελπίδα να μειώσει ένα ευρύ εμπορικό έλλειμμα και να αποκαταστήσει την απώλεια παραγωγής. Επέβαλε δασμούς έως και 145% στο Πεκίνο, μόνο και μόνο για να τους μειώσει μετά τις αναταράξεις στις αγορές μετοχών, ομολόγων και συναλλάγματος.
Η Κίνα απάντησε με τους δικούς της δασμούς, ενώ εκμεταλλεύεται την κυριαρχία της σε βασικές αλυσίδες εφοδιασμού για να πιέσει τον Τραμπ να υποχωρήσει. Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να συνομιλήσουν αυτή την εβδομάδα, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιλ Λίβιτ και η απαγόρευση των εξαγωγών είναι βέβαιο ότι θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί ενεργά τη συμμόρφωση της Κίνας με τη συμφωνία της Γενεύης», είπε.
Ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο αργός ρυθμός της Κίνας στην χαλάρωση της κρίσιμης απαγόρευσης εξαγωγής ορυκτών συνιστά παραβίαση της συμφωνίας. Οι αποστολές μαγνητών, που είναι απαραίτητοι για τη συναρμολόγηση των πάντων, από αυτοκίνητα και drones μέχρι ρομπότ και πυραύλους, έχουν σταματήσει σε πολλά κινεζικά λιμάνια, ενώ οι αιτήσεις αδειοδότησης διεκπεραιώνονται μέσω του κινεζικού ρυθμιστικού συστήματος.
Η αναστολή έχει προκαλέσει ανησυχία στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών και στις πρωτεύουσες των χωρών – από το Τόκιο μέχρι την Ουάσινγκτον – καθώς οι αξιωματούχοι εξετάζουν τις περιορισμένες εναλλακτικές τους εν μέσω φόβων ότι η παραγωγή νέων αυτοκινήτων και άλλων ειδών θα μπορούσε να σταματήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
«Εάν η κατάσταση δεν αλλάξει γρήγορα, οι καθυστερήσεις στην παραγωγή, ακόμη και οι διακοπές παραγωγής, δεν μπορούν πλέον να αποκλειστούν», δήλωσε την Τρίτη στο Reuters η Χίλντεγκαρντ Μιούλερ, επικεφαλής του γερμανικού λόμπι αυτοκινήτων.
Oι δασμοί Τραμπ προκάλεσαν αναστάτωση στις αγορές και το παγκόσμιο εμπόριο
Διπλωμάτες, αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλα στελέχη από την Ινδία, την Ιαπωνία και την Ευρώπη αναζητούσαν επειγόντως συναντήσεις με αξιωματούχους του Πεκίνου με στόχο να πιέσουν για ταχύτερη έγκριση των εξαγωγών μαγνητών σπάνιων γαιών, δήλωσαν πηγές στο Reuters, καθώς οι ελλείψεις απειλούν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Μια επιχειρηματική αντιπροσωπεία από την Ιαπωνία θα επισκεφθεί το Πεκίνο στις αρχές Ιουνίου για να συναντηθεί με στελέχη από το Υπουργείο Εμπορίου σχετικά με τους περιορισμούς και Ευρωπαίοι διπλωμάτες από χώρες με μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν επίσης ζητήσει «έκτακτες» συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε το Reuters.
Η Ινδία, όπου εδρεύει η Bajaj Auto και προειδοποίησε ότι τυχόν περαιτέρω καθυστερήσεις στην εξασφάλιση της προμήθειας μαγνητών σπάνιων γαιών από την Κίνα θα μπορούσαν να «επηρεάσουν σοβαρά» την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, διοργανώνει ένα ταξίδι για στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας τις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες.
Τον Μάιο, ο επικεφαλής της εμπορικής ομάδας που εκπροσωπεί την General Motors, Toyota, Volkswagen, Hyundai και άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες εξέφρασαν παρόμοιες ανησυχίες σε επιστολή τους προς την κυβέρνηση Τραμπ. «Χωρίς αξιόπιστη πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία και τους μαγνήτες, οι προμηθευτές αυτοκινήτων δεν θα είναι σε θέση να παράξουν κρίσιμα εξαρτήματα αυτοκινήτων, όπως αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων, συμπλέκτες, κινητήρες, ζώνες ασφαλείας, ηχεία, φώτα, υδραυλικά τιμόνια και κάμερες», έγραψε στην επιστολή η Συμμαχία για την Καινοτομία στην Αυτοκινητοβιομηχανία.
Σκέψεις για τη μεταφορά της παραγωγής στην Κίνα
Τέσσερις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες ειδικότερα, αγωνίζονται να βρουν λύσεις για να αντιμετωπίσουν τον ασφυκτικό έλεγχο της Κίνας στους μαγνήτες σπάνιων γαιών, κάτι που φοβούνται ότι θα μπορούσε να τους αναγκάσει να σταματήσουν μέρος της παραγωγής αυτοκινήτων μέσα σε λίγες εβδομάδες, γράφει η Wall Street Journal.
Στο πλαίσιο αυτό κατασκευαστές παραδοσιακών και ηλεκτρικών οχημάτων -και οι προμηθευτές τους- εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής ανταλλακτικών αυτοκινήτων στην Κίνα για να αποφύγουν το επικείμενο κλείσιμο εργοστασίων.
Οι ιδέες που εξετάζονται περιλαμβάνουν την παραγωγή ηλεκτρικών κινητήρων σε κινεζικά εργοστάσια ή την αποστολή κινητήρων κατασκευασμένων στην Αμερική στην Κίνα για την εγκατάσταση μαγνητών. Αν οι αυτοκινητοβιομηχανίες καταλήξουν να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους στην Κίνα, αυτό θα ήταν ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα για έναν εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε ο πρόεδρος Τραμπ με σκοπό την επιστροφή της παραγωγής στις ΗΠΑ. «Αν θέλετε να εξάγετε έναν μαγνήτη [από την Κίνα], δεν θα σας αφήσουν να το κάνετε αυτό. Αν μπορείτε να αποδείξετε ότι ο μαγνήτης βρίσκεται σε έναν κινητήρα στην Κίνα, μπορείτε να το κάνετε», δήλωσε ένας διευθυντής εφοδιαστικής αλυσίδας σε μια από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.
Η Κίνα άρχισε τον Απρίλιο να απαιτεί από τις εταιρείες να υποβάλουν αίτηση για άδεια εξαγωγής μαγνητών κατασκευασμένων από μέταλλα σπάνιων γαιών, συμπεριλαμβανομένου του δυσπροσίου και του τερβίου. Η χώρα ελέγχει περίπου το 90% της παγκόσμιας προσφοράς αυτών των στοιχείων, τα οποία βοηθούν τους μαγνήτες να λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες. Μεγάλο μέρος της σύγχρονης τεχνολογίας στον κόσμο, από τα smartphones μέχρι τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, βασίζονται σε αυτούς τους μαγνήτες.
Στην αυτοκινητοβιομηχανία, οι σπάνιες γαίες είναι αυτές που επιτρέπουν στους κινητήρες ηλεκτρικών οχημάτων να λειτουργούν με υψηλή ταχύτητα. Χρησιμοποιούνται επίσης σε λιγότερο εξωτικές, αν και όχι λιγότερο κρίσιμες, λειτουργίες από υαλοκαθαριστήρες έως προβολείς. Στις ΗΠΑ, η Ford Motor διέκοψε την παραγωγή του Ford Explorer στο εργοστάσιό της στο Σικάγο για μια εβδομάδα τον Μάιο λόγω έλλειψης σπάνιων γαιών, δήλωσε εκπρόσωπος.
Η Κίνα υποτίθεται ότι θα είχε χαλαρώσει τους ελέγχους εξαγωγών μαγνητών σπάνιων γαιών στο πλαίσιο μιας 90ήμερης συμφωνίας δασμολογικής ανακωχής με τον Λευκό Οίκο, αλλά η χώρα έχει αργούς ρυθμούς στις εγκρίσεις αδειών για μαγνήτες. Ο Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι παραβίασε τη συμφωνία της με τις ΗΠΑ. Η Κίνα έχει αντικρούσει την ιδέα ότι φέρει την ευθύνη, ισχυριζόμενη «μεροληπτικά και περιοριστικά μέτρα» από την Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των εξαγωγών τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και της ανάκλησης θεωρήσεων για Κινέζους φοιτητές.
Καθώς οι εξαγωγές μαγνητών σπάνιων γαιών έχουν ουσιαστικά σταματήσει, οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το αν μπορούν να συνεχίσουν να διατηρούν ορισμένα εργοστάσια σε λειτουργία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τον σχεδιασμό. Τον Μάιο, βιομηχανικές ομάδες που εκπροσωπούν τις περισσότερες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες και προμηθευτές ανταλλακτικών δήλωσαν στην κυβέρνηση Τραμπ ότι η παραγωγή οχημάτων θα μπορούσε να μειωθεί ή να κλείσει άμεσα χωρίς περισσότερα εξαρτήματα σπάνιων γαιών από την Κίνα.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν επίσης εναλλακτικές πηγές για μαγνήτες στην Ευρώπη και την Ασία, αντί να τους αγοράζουν απευθείας από κινεζικά εργοστάσια όπως κάνουν σήμερα. Η έλλειψη μαγνητών πλήττει τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά οχήματα περισσότερο από τα συμβατικά αυτοκίνητα και φορτηγά. Ένα τυπικό ηλεκτρικό όχημα περιέχει πολύ περισσότερες σπάνιες γαίες από ένα βενζινοκίνητο μοντέλο, αλλά μαγνήτες σπάνιων γαιών βρίσκονται σε κάθε σύγχρονο όχημα.
newsbomb.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice