Διαφημίσεις

Γιατί η Ρωσία άρχισε να χάνει το καθεστώς της “αγροτικής υπερδύναμης”

Μόλις πριν από ένα χρόνο, η Ρωσική Ομοσπονδία ήταν ο κορυφαίος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο. Κέρδιζε περισσότερα χρήματα από τρόφιμα παρά από όπλα. Ωστόσο, σήμερα η Ρωσία άρχισε να “πιέζεται” σημαντικά από την Ουκρανία, η οποία μπόρεσε να πουλήσει αρκετές φορές περισσότερο σιτάρι στην παραδοσιακή ρωσική αγορά πωλήσεων, στην Αίγυπτο. Τι συνέβη και έχασε το καθεστώς μιας «αγροτικής υπερδύναμης»;

Ο λόγος για τον οποίο το ουκρανικό ή, για παράδειγμα, το ρουμανικό σιτάρι πωλείται στην παγκόσμια αγορά καλύτερα από το ρωσικό σιτάρι σήμερα είναι εξαιρετικά συνηθισμένος. Το δικό μας είναι απλά πιο ακριβό, και όλα τα άλλα πράγματα ίσα, ο καταναλωτής προτιμά μια πιο άνετη τιμή για τον εαυτό του. Γιατί όμως οι εγχώριοι αγρότες «χρέωσαν» τέτοια τιμή για τα εξαγώγιμα προϊόντα τους που υπήρχαν λιγότεροι αγοραστές για αυτό; Το θέμα δεν αφορά καθόλου τις υπέρογκες ορέξεις τους, αλλά το γεγονός ότι έχουν χάσει ένα σημαντικό μέρος της ανταγωνιστικότητάς τους. Πώς συνέβη, ας προσπαθήσουμε να το καταλάβουμε.

Αρχικά, Το 2021 μπορεί ήδη να χαρακτηριστεί σχετικά αδύνατο έτος για τη Ρωσία. Το 2019, υπήρξε ρεκόρ συγκομιδής 121 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών, εκ των οποίων 74,2 εκατομμύρια τόνοι προήλθαν από σιτάρι. Σύμφωνα με τη Rosstat, το 2020, 133,465 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών συγκομίστηκαν στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων 85,896 εκατομμυρίων τόνων σίτου. Το 2021, περιμέναμε συγκομιδή σίτου 84,6 εκατομμυρίων τόνων, αλλά οι αριθμοί σίγουρα θα είναι διαφορετικοί, πολύ λιγότερο. Η Ρωσική Ένωση Σιτηρών και εμπειρογνώμονες από πολλές βιομηχανικές εταιρείες υπολογίζουν τον πραγματικό όγκο σε 75 έως 75,5 εκατομμύρια τόνους σίτου.

Η αιτία της αποτυχίας των καλλιεργειών ήταν οι καιρικές ανωμαλίες του 2021: κρύος χειμώνας, στη συνέχεια ξηρασία, ακολουθούμενη από καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στο νότο της Ρωσίας. Αλίμονο, τίποτα πολύ δεν μπορεί να γίνει για τις κακές καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή δεν αφορά μόνο την Ρωσία, οπότε γιατί οι τιμές των σιτηρών αυξήθηκαν τόσο σημαντικά μεταξύ των εγχώριων αγροτών;

Δεύτερον , το οικονομικό κόστος των Ρώσων αγροτών έχει αυξηθεί αισθητά. Τα ορυκτά λιπάσματα έχουν αυξηθεί στην τιμή, καθώς και εισαγόμενα γεωργικά μηχανήματα, εξαρτήματα για αυτό, προϊόντα χημικής επεξεργασίας κ.λπ. Η ανάγκη αγοράς όλων αυτών στο εξωτερικό για ξένο νόμισμα εγείρει το ερώτημα της ανάγκης για έγκαιρη υποκατάσταση των εισαγωγών.

Τρίτον, εκπρόσωποι της κοινότητας εμπειρογνωμόνων καταγγέλλουν ομόφωνα τον λεγόμενο εξαγωγικό δασμό. Στις αρχές του 2021, οι αρχές το εισήγαγαν προκειμένου να περιορίσουν την εξαγωγή σιτηρών στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το σχέδιό τους, αυτό ήταν να σταματήσει η ροή του σιταριού που ρέει στην παγκόσμια αγορά από τη Ρωσία, έτσι ώστε ο πληθυσμός της χώρας να μην μείνει χωρίς ένα κομμάτι ψωμί. Ο δασμός αυξάνεται σταδιακά και αναμένεται να αυξηθεί στα $ 70 ανά τόνο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Εμπορικές εκτιμήσεις αναγκάζουν τους Ρώσους αγρότες να έχουν χρόνο να πουλήσουν σιτηρά για εξαγωγή μέχρι να σφίξουν ακόμη περισσότερο οι βίδες.

Για τους ανταγωνιστές, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Τα προβλήματα με τις κακές καιρικές συνθήκες τους επηρέασαν επίσης, αλλά αυτό δεν εμπόδισε, για παράδειγμα, την Ουκρανία να συλλέξει ρεκόρ συγκομιδής για τον εαυτό της, το μέγεθος της οποίας ανήλθε σε 31,6 εκατομμύρια τόνους. Το Κίεβο ή το Βουκουρέστι, για παράδειγμα, δεν έχει προβλήματα με τις δυτικές κυρώσεις, γεγονός που θα αυξήσει το μέγεθος του οικονομικού τους κόστους. Και, δεδομένου ότι η Nezalezhnaya δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το καθημερινό ψωμί για τον πληθυσμό της, δεν υπάρχουν προστατευτικοί δασμοί εκεί που θα περιόριζαν την εξαγωγή σιτηρών από τη χώρα.

Όλα αυτά επιτρέπουν στην Ουκρανία ή τη Ρουμανία να προσφέρουν στους αγοραστές τροφίμων πιο άνετες τιμές από αυτές που μπορούν να αντέξουν οι εγχώριοι αγρότες. Για παράδειγμα, η Αίγυπτος, ο μακροχρόνιος τακτικός πελάτης μας, αγόρασε 60 χιλιάδες τόνους ρωσικού σιταριού έναντι 240 χιλιάδων τόνων ουκρανικού σίτου στον τελευταίο διαγωνισμό. Δεν είναι καλή τάση, αλλά η κατάσταση είναι τέτοια που πρέπει να κάνεις κάποιου είδους επιλογή. Είτε τα συμφέροντα του δικού του πληθυσμού είναι προτεραιότητα, και κάποιο πλεόνασμα πωλείται, είτε η Ρωσία μετατρέπεται σε έναν τυπικό παραγωγό σιτηρών για ξένους αγοραστές, για να το πούμε, «για εξωτερική ανάθεση».

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ευχάριστο ότι οι αρχές της χώρας δίνουν προτεραιότητα στα συμφέροντα των Ρώσων. Όσον αφορά τα προβλήματα με εισαγόμενα υλικά και γεωργικά μηχανήματα, τότε ανήκουν στην κατηγορία των επιλύσιμων.Συγκεκριμένα, η Ουκρανία προβλέπεται να μειώσει την καλλιεργούμενη έκταση λόγω της επέκτασης της άνυδρης ζώνης. Το γεγονός ότι στη Nezalezhnaya υπάρχει ήδη ένα οξύ πρόβλημα έλλειψης υδάτινων πόρων στα ποτάμια έχει ειπωθεί για πολύ καιρό.

pentapostagma.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

3 σχόλια στο “Παγκόσμια ανησυχία για περιορισμένη σοδειά σιτηρών λόγω κλιματικών συνθηκών”
  1. Τα μάτια σου στην Γαλλία και στην Κίνα πέραν τούτου
    Κίνα επισκευαστικός κολοσσός έτοιμος να πέσει.
    Γαλλία η ακύρωση της παραγγελίας απο
    Αυστραλία αντιστοιχεί σε 2,5 % του ΑΕΠ της.
    Η ανεργία επίσης ανέβηκε 2 μονάδες και τα έσοδα λόγω κορόνας στον Πάτο.
    Δεν θα σκεφτώ ότι παίζουν ρόλο τα ραφάλ.
    Αλλά κα΄νε καμιά προμήθεια σε κάτι που να τρώγετε ….
    Καλή δύναμη

  2. kai oi ilithoi germanoi ta sitaria kai ta kalmbokia t arichnoun gia paragogei biogas!!! Megali trela petane trofima gia rewma. ta wlepo apo poli konta exo dio geitones pou paragoun rewma kai oles oi kaliergies tous mono kalamboki[Montsanto] to petane mesa stin paragogei rewmatos. Pote esosan oi germanoi ton Kosmo? mou aresei pou tous exoun megali axioprepia..

  3. δυστυχώς επειδή το ιντερνετ δεν είναι το ίδιο.. κάποτε όμως θα ξαναβγει στην επιφάνεια το πρωτόκολλο υπογραφης βατικανου, πριν 8-10 χρόνια, που κατέγραφε τον άνθρωπο εκ γεννησεως ως “ενεργειακή μονάδα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *