Όποιος ερευνά με ταπείνωση, αναζητά τον Θεό. Ερεύνα. Σκέψου. Αναζήτησε. Ο Χριστός δεν ήρθε για να φτιάξει φανατικούς, αλλά για να ελευθερώσει συνειδήσεις.
Η αληθινή Ορθοδοξία δεν είναι φανατισμός, είναι ελευθερία εν Αγίω Πνεύματι, είναι φως, είναι προσωπική κάθαρση, ΟΧΙ ΑΠΟΣΤΗΘΙΣΗ ΔΟΓΜΑΤΟΣ.
Η πρόσκληση του Χριστού προς την έρευνα, « Ἐρευνᾶτε τὰς γραφάς ὅτι ὑμεῖς δοκεῖτε ἐν αὐταῖς ζωὴν αἰώνιον ἔχειν » ( Ἰωάν . 5,39) Καθώς όμως ερευνάς και αναζητάς βαθύτερη κατανόηση, μπορεί να αντιμετωπίσεις αντιδράσεις από εκείνους που προτιμούν την επιφάνεια . Αυτές οι αντιδράσεις συχνά πηγάζουν από φόβο , διότι πιστεύουν ότι η έρευνα μπορεί να απειλήσει τις καθιερωμένες αντιλήψεις.
Ο ίδιος ο Χριστός όμως καλεί τους ανθρώπους να ερευνήσουν. Όχι απλώς να διαβάσουν. Όχι να απομνημονεύσουν. Αλλά να εμβαθύνουν, να ψάξουν, να αναζητήσουν με καθαρή καρδιά και διάκριση.
Η πρόσκληση αυτή δεν είναι μόνο πνευματική , είναι οντολογική. Είναι μέρος του τρόπου ύπαρξης του ανθρώπου που αναζητά την Αλήθεια , και η Αλήθεια είναι ο ίδιος ο Χριστός ( Ι ω . 14,6).
Όμως κάποιοι λένε: “ Μην τ α πολυψάχνεις ” Και όμως όταν αρχίζεις να ερευνάς τις Γραφές, όταν μελετάς βαθύτερα την παράδοση, όταν διαβάζεις Πατέρες που δεν λένε απλοϊκά αυτά που έχεις ακούσει από το κατηχητικό , κάποιοι σε κοιτούν με καχυποψία.
Σου λένε: “Αυτά είναι για θεολόγους. Μην τ α ψάχνεις πολύ, αρκεί να έχεις πίστη ”. Και κάπου εκεί γεννιέται η μεγάλη παρανόηση , ότι η πίστη είναι κάτι τυφλό, χωρίς σκέψη, χωρίς κριτήριο, χωρίς διάλογο. Αλλά αυτή δεν είναι ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΟΛΗΨΙΑ.
Γιατί όμως ο φανατικός θρησκευόμενος να φοβάται την έρευνα; Διότι φοβάται ότι θα γκρεμιστεί ο κόσμος που του έδωσαν ΕΤΟΙΜΟ. Οπότε, σ ου επιτίθεται και σε απορρίπτει , γιατί τον κάνεις να νιώθεις άβολα.
Η Ορθοδοξία δεν είναι ιδεολογία, δεν είναι δογματική στείρα επανάληψη. Είναι ζωντανή εμπειρία, είναι σχέση με τον Ζώντα Θεό, είναι πορεία ελευθερίας και όχι συμμόρφωσης.
Ο Θεός δεν φοβάται τις ερωτήσεις μας, ούτε την έρευνα. Φοβούνται μόνο εκείνοι που δεν έχουν τις απαντήσεις. Η αληθινή πίστη καλεί σε συνεχή αναζήτηση.
Η Ορθοδοξία διδάσκει ότι η αληθινή θεολογία είναι ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ, βασισμένη στην προσωπική εμπειρία της θεώρησης και της σχέσης με τον Θεό: “ Η αληθής Θεολογία δεν είναι ούτε ηθικισμός ούτε σχολαστικισμός ακαδημαϊκός, αλλά εμπειρία καθαρισμού, φωτισμός και θεώσεως . ” — π. Ιωάννης Ρωμανίδης .
Η Ορθοδοξία προσκαλεί σε μια ζωντανή, εμπειρική και συνεχώς εξελισσόμενη σχέση με τον Θεό, που βασίζεται στην έρευνα, και την προσωπική εμπειρία.
Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος: Στην ομιλία του με θέμα «Ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης ένας σύγχρονος Καππαδόκης Θεολόγος και σύγχρονοι εμπειρικοί Θεολόγοι», αναφέρθηκε στην πνευματική του κληρονομιά και τη σύνδεσή του με τη σύγχρονη εμπειρική θεολογία. ΜΠΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ο π. Ο Ιωάννης Ρωμανίδης, τόλμησε να πει πράγματα που ενοχλούν , τόλμησε να επαναφέρει την ορθόδοξη παράδοση στην αυθεντική πατερική της βάση, πέρα από τον δυτικό σχολαστικισμό, την προτεσταντική κυριολεξία και τις ευσεβιστικές απλοποιήσεις. Και είπε πράγματα που ΞΕΒΟΛΕΥΟΥΝ. Ο Ρωμανίδης είναι “ επικίνδυνος ” για όσους δεν θέλουν να ξυπνήσουν . Γι’ αυτό και κάποιοι τον φοβούνται , διότι έφερε ξανά στο προσκήνιο την εμπειρία της θεώσεως , την καρδιά της Ορθοδοξίας που πολλοί “τυπικά πιστοί” αγνοούν ή απορρίπτουν.
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.
Π. Ι. ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ:
1. «Η ιδέα ότι η Γραφή μπορεί να ταυτιστεί με την αποκάλυψη είναι….καθαρή αίρεση. Η Γραφή δεν είναι αποκάλυψη, αλλά λόγος για την αποκάλυψη» (Α, 293).
2. “ Δεν μπορούμε να πάρουμε μια Αγία Γραφή, όπως κάνουν οι Προτεστάντες, και να πούμε ότι αρχίζει με το βιβλίο της Γένεσης και τελειώνει με το βιβλίο της Αποκάλυψης και όλες τις σελίδες, με όλα αυτά τα λόγια σε αυτή τη συλλογή, να πούμε «αυτή είναι η αποκάλυψη, αυτός είναι ο λόγος του Θεού».
3. “ Οι Πατέρες δεν συμφωνούν με την αντίληψη περί αποκαλύψεως, δηλαδή περί θεοπνευστίας. Δεν υπαγορεύθηκε ούτε η Παλαιά ούτε η Καινή Διαθήκη από τον Θεό, ούτε οι συγγραφείς είναι γραμματείς του Θεού, που κάθονταν και έγραφαν ό,τι έλεγε ο Θεός, ούτε οι Οικουμενικές Σύνοδοι είναι πράγμα τέτοιο”.
4. «Η Αγία Γραφή δεν κάνει επιστήμη, αφού άλλος είναι ο σκοπός της. Χρησιμοποιεί την επιστήμη της εποχής, γι’ αυτό και δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αποκάλυψη του Θεού» (Α, 297).
5. «Η Αγία Γραφή δεν είναι θεόπνευστη, με την έννοια ότι έχει γράψει ο Θεός. Δεν υπάρχει τέτοια θεοπνευστία, όπως πιστεύουν οι Μουσουλμάνοι για το Κοράνιο και οι Φράγκοι για την Αγία Γραφή στη Δύση. θεοπνευστία σε μας» (Α, 300).
6. «Η κοσμολογία της Αγίας Γραφής είναι ειλημμένη από τις γνώσεις της εποχής εκείνης. Δηλαδή, μέσα στην Αγία Γραφή, περιλαμβάνονται γεγονότα που δεν αποτελούν μέρος της πίστεως» (Β, 123).
7. «Όταν η Παλαιά Διαθήκη μιλάει για το στερέωμα, αυτή είναι βαβυλωνιακή κοσμολογία. Εκείνα τα χρόνια, οι λαοί της Ανατολής έβλεπαν να ανοίξουν ένα πηγάδι και να βρουν νερό κάτω, έβλεπαν από τον ουρανό να πέφτει βροχή και να γίνουν κατακλυσμοί πολλές φορές».
8. «Η χρονολογία που δίδει η Αγία Γραφή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ακόμα και σήμερα, απολογητές προσπαθούν να πουν ότι η Αγία Γραφή τα περιγράφει όλα κατά θαυμάσιο τρόπο, χωρίς κανένα λάθος» (Β, 123).
Όλες οι προσπάθειες του ανθρώπου να κατανοήσει με το μυαλό του τον Θεό, τον οδήγησε σε λάθος αποτέλεσμα. Όσοι τόλμησαν να κατανοήσουν τον Θεό με την λογική τους, έφτιαξαν έναν Θεό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. Τα μέτρα του ανθρώπινου λογικού είναι πολύ περιορισμένα και πολύ μικρά, για να ερμηνευτούν και να κατανοήσουν τον Θεό.
Η πίστη μας στον Χριστό, τον Θεό μας, βασίζεται στην Καινή Διαθήκη. Αυτά μου είπε πριν από κάποια χρόνια ένας φίλος θεολόγος. Αυτό με ξάφνιασε και τον ρώτησα: “Με την Παλαιά Διαθήκη, τι γίνεται;” Η απάντησή του ήταν: «Διάβασε, φίλε μου, α) την ΠΡΟΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ (Καινή Διαθήκη, έκδοση Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας Κύπρου 2002), β) έρευνα μετά από αυτά που είπε ο π. Ι. Ρωμανίδης, καθηγητής θεολογίας.
ΠΡΟΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ, Καινή Διαθήκη, έκδοση Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας Κύπρου 2002:
1 α) Εβρ. 8,7: «Αν η πρώτη εκείνη διαθήκη ήταν τέλεια, δε θα υπήρχε ανάγκη για δεύτερη».
Σχόλιο: Εδώ μας λέει καθαρά ότι η Παλαιά Διαθήκη δεν ήταν τέλεια! Διότι, αν ήταν τέλεια, δεν υπήρχε ανάγκη για δεύτερη. Το καταλάβατε, φίλοι μου;
1 β) Εβρ. 8,13: « Ἐν τῷ λέγειν καινὴν πεπαλαίωκε τὴν πρώτην · τὸ δὲ παλαιούμενον καὶ γηράσκον ἐγγὺς ἀφανισμοῦ .»
Μετάφραση: «Λέγοντας δε ο Θεός νέα διαθήκη, έκανε και εκήρυξε παλαιά την πρώτη. Εκείνο δε που παλαιώνει και γηράσκει, εγγίζει προς την εξαφάνιση».
Η διδασκαλία του Χριστού ταυτίζεται απόλυτα με την Ελληνική Φιλοσοφία και σκέψη. Ως προς αυτό, υπάρχει σωρεία παραδειγμάτων. Ενδεικτικά σας αναφέρετε τα εξής:
– ΧΕΙΛΩΝ Ο ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΣ: (600 π.Χ. ένας από τους 7 σοφούς) «Τα μεν υψηλά τ απεινούν , τα δε ταπεινά υ ψούν » .
– ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ: Ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται , και ο ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται ».
– ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ Ο ΡΟΔΙΟΣ-(500 π.Χ.) «Τον δε εχθρόν φίλον ποιείν ».
– ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ: «Αγαπάτε τους εχθρούς υμών» ( Ματθ . κεφ.5 παρ.44)
– ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ Ο ΡΟΔΙΟΣ: (600 π.Χ.) «Τον δε εχθρόν ευεργετείν »
– ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ: (580 π.Χ.) « Σέβου Όρκον »
– ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ: Ουκ επιορκήσεις ( Ματθ . Κεφ.5 παρ.33)
– ΠΛΑΤΩΝ: (427 π.Χ.) «Η Δικαιοσύνη είναι το μεγαλύτερο αγαθόν δια την ίδια την ψυχήν ».
Και ο Χρυσούς Κανών: ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ: «Όλα όσα θέλετε να σας κάνουν οι άνθρωποι, κάνετε και τα ίδια σ’ αυτούς». ( Ματθ . κεφ.7. παρ.12)
– ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ: (430 π.Χ.) «Μην κάνετε στους άλλους, εκείνα που δεν θέλετε να κάνετε».
Πόσο θα αντέξουν οι πολέμιοι να εχθρεύονται τη σοφία των Αρχαίων μας και τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού;
GEWKWN 12/04/2025
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice