Χρυσό, αργυρό, χάλκινο. Τα μετάλλια για τα οποία αγωνίζονται, όπως σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι αθλητές στο Ρίο. Ομως, κατά πόσο το χρυσό είναι χρυσό και πόσο μπορεί να αξίζει σε χρήματα;
Όχι, αν πιστεύατε ότι το χρυσό μετάλλιο είναι κατασκευασμένο από χρυσό πλανάσθε. Η τελευταία φορά που απονεμήθηκαν χρυσά μετάλλια από ατόφιο χρυσάφι στους αθλητές ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912.
Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1916 η κατασκευή των εξολοκλήρου χρυσών μεταλλίων σταμάτησε και τα χρυσά που δίνονται στους πρώτους Ολυμπιονίκες περιέχουν μόνο 1,2% χρυσό. Το υπόλοιπο 99%, περίπου, αποτελείται από ανακυκλωμένο ασήμι. Πρόκειται δηλαδή για επίχρυσα μετάλλια.
Για παράδειγμα τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου ήταν κατασκευασμένα από μόλις 1% χρυσό και κατά 92,5% από ασήμι.
Ετσι, η αξία ενός χρυσού μεταλλίου σε μετρητά σήμερα ανέρχεται σε 587 δολάρια, αν λάβουμε υπόψη μας την σημερινή αξία του χρυσού.
Τα αργυρά μεταλλία κατασκευάζονται από ανακυκλωμένο ασήμι κατά 30%. Προέρχεται δηλαδή, όπως σημειώνει το από καθρέφτες και πλάκες ακτίνων Χ.
Τα χάλκινα μετάλλια, πάλι κατασκευάζονται από τα υπολείμματα χαλκού που υπάρχουν στα εθνικά νομισματοκοπεία.
Και η ανακύκλωση δεν σταματά εκεί, αφού ακόμη και οι κορδέλες με τις οποίες κρεμούν τα μετάλλια στους λαιμούς των αθλητών προέρχεται από ύφασμα που έχει κατασκευαστεί από ανακυκλωμένο πλαστικό από παλιά μπουκάλια.
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες η διαφορά στα μετάλλια είναι ότι περιέχουν χαλύβδινες σφαίρες έτσι ώστε και οι αθλητές με τη μειωμένη όραση να προσδιορίζουν τον τύπο του μεταλλίου τους από τον θόρυβο που κάνουν όταν τα κουνούν.
Σημειώνεται ότι κάθε μετάλλιο ζυγίζει περίπου 500 γραμμάρια.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
ΤΑ ΕΝΕΧΥΡΟΔΑΝΕΙΣΤΗΡΙΑ ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΣΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΟΤΙ ΠΑΛΙΟ ΧΡΥΣΑΦΙΚΟ ΕΧΕΤΕ…
ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ