Του Μάνου Χατζηγιάννη
«Κανείς δεν γλίτωνε ποτέ από την παρακολούθηση, και δεν υπήρχε κανείς που να μην ομολογούσε στο τέλος.” Μια φράση από το προφητικό αριστούργημα του Όργουελ «1984” η οποία γίνεται σήμερα ανατριχιαστικά επίκαιρη…
Η Κίνα είναι μακράν ο παγκόσμιος ηγέτης, όταν πρόκειται για την ανάπτυξη της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου για τη διατήρηση του νόμου και της τάξης.
Ωστόσο, φαίνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προχωράει με γοργά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με το BBC, καθένας που πορεύεται μέσα από το κεντρικό Λονδίνο αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να υποστεί σάρωση του προσώπου του από το μητροπολιτικό Αστυνομικό Τμήμα ως μέρος μιας διαδικασίας που διερευνά την αποτελεσματικότητα της χρήσης αυτής της τεχνολογίας για σκοπούς επιβολής του νόμου. Για να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τη «διαφάνεια» και τα…προσχήματα οι αρχές δήλωσαν ότι θα ζητήσουν άδεια από περαστικούς πριν από τη σάρωση. Και όποιος αρνείται «δεν θα αντιμετωπιστεί ως ύποπτος” κάτι που ακούγεται τόσο … καθησυχαστικό…!!! Λες και αν δεν τους πάρουν την άδεια θα δώσουν λόγο πουθενά…
Οι δοκιμές πραγματοποιούνται κοντά στο Soho, το Piccadilly Circus και το Leicester Square από χθες και θα συνεχιστούν σήμερα Τρίτη.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ομάδες υπέρ της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι ενθουσιασμένες για τα σχέδια της αστυνομίας και δηλώνουν πως κάτι τέτοιο είναι: «αυταρχικό, επικίνδυνο και παράνομο». Μια ομάδα που ονομάζεται «Big Brother Watch” έχει επικρίνει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου ως «παρακολούθηση αθώων ανθρώπων στο δημόσιο βίο που αποτελεί παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ιδιωτική ζωή και την ελευθερία του λόγου και του συνέρχεσαι».
Η αστυνομία ελπίζει ότι η τεχνολογία μπορεί να εντοπίσει υπόπτους του ποινικού δικαίου.
Ένστολοι αξιωματικοί θα διανέμουν ενημερωτικά φυλλάδια για την «εκπαιδεύσουν» το κοινό για τη διαδικασία.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου άρχισαν να διερευνούν τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου από τις αστυνομικές δυνάμεις, τον Νοέμβριο, και η μελέτη σε μερικές από τις πιο εμπορικές περιοχές του Λονδίνου είναι το επόμενο βήμα προς την εφαρμογή της. Η Επίτροπος Πληροφοριών Elizabeth Denham δήλωσε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να αποφέρει «σημαντικά οφέλη για τη δημόσια ασφάλεια”. Αν και παραδέχθηκε ότι θα μπορούσε να είναι «ιδιαίτερα ενοχλητική» και θα αποτελούσε ένα «πραγματικό βήμα προς την αλλαγή στον τρόπο που οι νομοταγείς πολίτες παρακολουθούνται.»
Ο Μεγάλος Αδελφός σε παρακολουθεί….
pentapostagma
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice