Κατά την ψηφοφορία επί του σχεδίου ψηφίσματος «Καταπολέμηση της εξύμνησης του ναζισμού, του νεοναζισμού και άλλων πρακτικών που ενθαρρύνουν σύγχρονες μορφές ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας», το οποίο η Ρωσία υπέβαλε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όλα τα βαλκανικά κράτη εκτός της Σερβίας ψήφισαν εναντίον του, όπως, επίσης, και η Κύπρος. Μόνο η Τουρκία, από τη ‘γειτονιά μας’ απείχε της ψηφοφορίας.
Μέσα στη διεθνή πόλωση που υπάρχει δεν μπορεί να κρίνει κανείς το βαθμό ειλικρίνειας της στάσης αυτών των κρατών που τίθενται ενάντια στην ‘καταπολέμηση της εξύμνησης του ναζισμού’, αφού τα περισσότερα από αυτά έχουν δεινοπαθήσει από τη ναζιστική ιδεολογία και τα ναζιστικά εγκλήματα. Αυτό το “ενάντια” δηλώνει “υπέρ της εξύμνησης του ναζισμού;”
Ακόμη και σήμερα, η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες, ζητούν αποζημιώσεις από την Γερμανία για την εγκληματική πρακτική των ναζιστών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Βέβαια, εάν έναν τέτοιο ψήφισμα το είχαν καταθέσει προς ψήφιση οι ΗΠΑ ή άλλες δυτικές δυνάμεις δεν θα υπήρχε η σημερινή αντίδραση.
Αλλά, το κατέθεσε η Ρωσία που εδώ και χρόνια κατηγορεί την Ουκρανία ότι υποθάλπει το ναζισμό. Και η Ρωσία είναι η επιτιθέμενη χώρα και η έννοια της καταπολέμησης του ναζισμού έχει εκτραπεί από αυτήν που είχε στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα.
Συγκεκριμένα ψήφισαν εναντίον του ψηφίσματος για την ‘καταπολέμηση της εξύμνησης του ναζισμού’ τα κράτη: Αλβανία, Βουλγαρία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σλοβενία, Ρουμανία, Κύπρος, Ελλάδα.
Η Τουρκία απείχε της ψηφοφορίας.
Υπέρ της ρωσικής πρότασης ψήφισε η Σερβία και από την ανατολική Μεσόγειο ψήφισαν υπέρ: Ισραήλ, Αίγυπτος, Λιβύη, Λίβανος, Συρία, επίσης η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε στις 11 Νοεμβρίου με 116 ψήφους υπέρ, 54 ψήφους εναντίον και 11 αποχές.
Γ.Ε.
ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice