Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα σε περιοχές της Μέσης Ανατολής λόγω της αμμοθύελλας που έπληξε κυρίως τους καταυλισμούς των Σύρων προσφύγων.
Σύννεφα σκόνης κάλυψαν, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τον ουρανό σε μεγάλο μέρος του Λιβάνου, της Συρίας, του Ισραήλ, των Παλαιστινιακών Εδαφών και της Κύπρου.
Μέχρι στιγμής, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο φαίνεται ότι είναι η Συρία, όπου έχουν αναφερθεί έξι νεκροί, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι τέσσερις από αυτούς, μεταξύ των οποίων ένα παιδί και μια ηλικιωμένη γυναίκα, έχασαν τη ζωή τους στο Ντέιρ Εζόρ, ένα παιδί πέθανε στη Χάμα και άλλος ένας άνθρωπος στην Ντεράα, διευκρίνισε ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.
Στο Λίβανο, δύο γυναίκες άφησαν την τελευταία τους πνοή στα νοσοκομεία της Μπααλμπέκ και της Τερμίν, στην περιοχή της Μπεκάα. Ο υπουργός Υγείας Ουαέλ Μπου Φάουρ είπε ότι έχουν καταγραφεί 750 ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα λόγω της αμμοθύελλας. Οι αρχές έχουν σημάνει συναγερμό και κάλεσαν όλους τους ανθρώπους που πάσχουν από άσθμα, αλλεργίες, καρδιαγγειακά προβλήματα και χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού , καθώς επίσης τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τις εγκύους, να παραμείνουν στα σπίτια τους ή να φορούν ιατρικές μάσκες αν πρέπει να βγουν έξω. Αστυνομικοί μοίραζαν μάσκες στους δρόμους των μεγάλων πόλεων.
Η θύελλα αναμένεται ότι θα κοπάσει από το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.
Η αμμοθύελλα, που έφτασε από το βόρειο Ιράκ, θεωρείται σπάνιο φαινόμενο για αυτήν την εποχή. “Συνήθως, το χαμσίνι (ο καυτός άνεμος που συνοδεύεται από σκόνη και πνέει στην περιοχή) πλήττει τον Λίβανο δύο με τρεις φορές τον χρόνο, αλλά την άνοιξη, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο”, εξήγησε ο Μουίν Χαμζέ,ο γενικός γραμματέας του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών του Λιβάνου.
Η αμμοθύελλα έπληξε ιδιαίτερα τους Σύρους που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς, κυρίως στην περιοχή της Μπεκάα. Φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν γυναίκες να καλύπτουν το πρόσωπο με τις μαντίλες τους για να προφυλαχθούν από τη σκόνη.
Στην ίδια τη Συρία, που σπαράσσεται από τον πόλεμο, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Στη Μαγιαντίν, μια πόλη που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος, τα νοσοκομεία δεν δέχονται ασθενείς επειδή δεν διαθέτουν πλέον οξυγόνο.
Στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη λόγω της θύελλας παρατηρήθηκε αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ιερουσαλήμ, στην περιοχή της Νεγκέβ και σε άλλες τοποθεσίες. Ματαιώθηκαν επίσης ορισμένες πτήσεις εσωτερικού, κυρίως από το Τελ-Αβίβ με προορισμό το Ελιάτ, στα νότια. Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία της Δυτικής Όχθης έχουν δεχθεί δεκάδες ασθενείς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.
newsit.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
PO,PO,PO,PO AYTOS O LAOS TI ALO THA PERASEI ???
Στην Κύπρο μας έχει πνιξει..
Σκόνη παντου,ακυρωθηκαν οι πιο πολλές πτήσεις.
Αποπνικτική ατμόσφαιρα αλλά εμείς έχουμε την ασφάλεια των σπιτιών μας. Ο Θεός να λυπηθεί τους συνανθρώπους μας που ζουν την φρίκη του πολέμου, της πεινας και όλων των ειδών τις δοκιμασίες..