Η κινεζική οικονομία είναι έτοιμη να αναλάβει την αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή Richard Bove, ο οποίος πιστεύει επίσης ότι το αμερικανικό δολάριο βρίσκεται στα πρόθυρα μιας καταστροφικής κατάρρευσης.
Ο Bove, του οποίου οι προβλέψεις ήταν ακριβείς στο παρελθόν, είναι πεπεισμένος ότι και άλλοι αναλυτές βλέπουν τα γραπτά στον τοίχο, αλλά δεν μιλούν γι’ αυτό επειδή είναι “μοναχοί που προσεύχονται στο χρήμα” και δεν θέλουν να μιλούν για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα που αποτελούν την πηγή του βιοπορισμού τους.
Δήλωσε στους New York Times με σαφήνεια: “Το δολάριο έχει τελειώσει ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα”.
Εντόπισε την μεταφορά της αμερικανικής παραγωγής στο εξωτερικό ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για το δολάριο και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, διότι “οι άνθρωποι που παράγουν τα αγαθά αλλού αποκτούν όλο και μεγαλύτερο έλεγχο των μέσων παραγωγής και επομένως όλο και μεγαλύτερο έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας και επομένως όλο και μεγαλύτερο έλεγχο του χρήματος”.
Ο Bove είναι γνωστός για τις δραματικές προβλέψεις που κάνει μερικές φορές, και ενώ μερικές φορές αστοχεί, είχε προβλέψει με ακρίβεια την κρίση των ακινήτων το 2008 το 2005 σε μια έκθεση με τίτλο “This Powder Keg Is Going To Blow”. Ο 83χρονος έχει εργαστεί για 17 χρηματιστηριακές εταιρείες κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του και συγκαταλέγει μεταξύ των υποστηρικτών του τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase, Jamie Dimon.
Η νεότερη πρόβλεψή του ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις που γίνονται από τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με την World Economics, δείχνουν ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα είναι υπερδιπλάσιο από αυτό της Αμερικής σε κάτι περισσότερο από μια δεκαετία.
Ο Bove δεν είναι ο μόνος αναλυτής που προειδοποιεί για την πτώση του δολαρίου. Τα τελευταία χρόνια, το νόμισμα ολισθαίνει προς το τέλος της κυριαρχίας του στην παγκόσμια σκηνή. Πολλές χώρες εργάζονται σκληρά για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο ΗΠΑ για τις παγκόσμιες συναλλαγές πληρωμών, ιδίως οι αναδυόμενες αγορές.
Ο Αλεξάντερ Γουάιζ της JP Morgan δήλωσε: “Το δολάριο είναι το πιο σημαντικό νόμισμα που έχει κυκλοφορήσει ποτέ: “Ο κίνδυνος της απο-δολαριοποίησης, που είναι ένα περιοδικά επαναλαμβανόμενο θέμα σε όλη τη μεταπολεμική ιστορία, έχει επανέλθει στο επίκεντρο λόγω γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών μετατοπίσεων”.
Πολλές χώρες πιέζουν για απομάκρυνση από το δολάριο ΗΠΑ
Το αμερικανικό δολάριο ήταν επί μακρόν το κύριο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου και εξακολουθεί να είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο νόμισμα για τις διεθνείς συναλλαγές και το εμπόριο. Ωστόσο, όλο και περισσότερες χώρες αρχίζουν να απομακρύνονται από το δολάριο υπέρ νομισμάτων όπως το κινεζικό ρενμίνμπι για την πληρωμή εισαγωγών και εξαγωγών, ιδίως στη Νότια Αμερική.
Ορισμένες χώρες πιέζουν ανοιχτά για την αποδολαριοποίηση στον απόηχο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Αφού οι ΗΠΑ κατέσχεσαν περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας αξίας 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικά δολάρια και απέκοψαν τη ρωσική οικονομία από το διεθνές σύστημα χρηματικών συναλλαγών SWIFT, δεκάδες έθνη εξέφρασαν την επιθυμία να μειώσουν τον συναλλαγματικό τους κίνδυνο και να παρακάμψουν πιθανές κυρώσεις.
Οι BRICS, μια ομάδα που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για το αμερικανικό δολάριο και πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν ένα σύστημα πληρωμών με βάση το blockchain που χρησιμοποιεί ψηφιακά νομίσματα για τους διακανονισμούς.
Ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί στην απομάκρυνση από το δολάριο είναι γεγονότα που υπονομεύουν την παγκόσμια αντίληψη για τη σταθερότητα και την ασφάλεια του αμερικανικού δολαρίου, όπως η αυξανόμενη πολιτική πόλωση στις Η.Π.Α. Παράλληλα, ρόλο παίζουν και οι θετικές εξελίξεις σε άλλες χώρες που ενισχύουν την αξιοπιστία των νομισμάτων τους. Για παράδειγμα, οι πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα απομακρύνουν ορισμένους από τους δισταγμούς που είχαν ορισμένες χώρες σχετικά με τη χρήση του νομίσματός τους.
Εάν το δολάριο εκθρονιστεί, αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία. Το αυξημένο κόστος δανεισμού θα καθιστούσε δύσκολη την πρόσβαση των ανθρώπων σε κεφάλαια, εκτός του ότι θα καθιστούσε πιο ακριβή τη διεξαγωγή επιχειρήσεων. Θα έβλαπτε επίσης το αμερικανικό χρηματιστήριο και πολλοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική κατάρρευση.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ ΩΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΕΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΔΥΣΤΟΠΙΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ.