Με κομμένη την ανάσα η ΕΕ πρωτίστως και δευτερευόντως ο υπόλοιπος κόσμος θα αναμένουν αργά τη νύχτα αύριο τα πρώτα αποτελέσματα από το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit.
Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, οι συνέπειές του θα είναι σημαντικές. Αν το Brexit συμβεί, οι συνέπειες θα είναι σοβαρότατες και κανείς δεν μπορεί να τις υπολογίσει με ακρίβεια. Από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, μέχρι τις πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ και την πολιτική σταθερότητα στην Ενωση, όλα θα επηρεαστούν.
Το Politico, τονίζοντας ότι πολιτικοί και διπλωμάτες από άκρη σε άκρη της Ευρώπης υποστηρίζουν ότι εξετάζουν κάθε πιθανό σενάριο, από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στις χώρες τους, τις εμπορικές ζημιές και πλήθος άλλων συνεπειών που θα έχει η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, παρουσιάζει ανά χώρα τις συνέπειες ενός Βrexit.
Μεγαλύτερη ανησυχία στην Ελλάδα: Οι οικονομικές συνέπειες
Η συζήτηση για το Brexit είχε ένα έμμεσο όφελος για την καταχρεωμένη Ελλάδα, η οποία πήρε μια ταχεία πρώτη έγκριση από τους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένων και μελών του ευρώ, για την επέκταση αποπληρωμής των δανείων της, έτσι ώστε να μην γίνει η ίδια η χώρα ένα ακόμη οικονομικό δεινό για την ΕΕ. Αλλά μετά το Brexit, διπλωμάτες προειδοποιούν ότι τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης μπορεί να μην είναι πρόθυμα να δείξουν μεγάλη ευελιξία για τα θέματα του ελληνικού χρέους.
Μεγαλύτερη ανησυχία στην Ιρλανδία: Οικονομικές συνέπειες
Η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει χερσαία σύνορα με την Μεγάλη Βρετανία. Και οι συνέπειες ενός Brexit θα είναι τεράστιες για εκείνη. Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών (ύψους 1,2 δις την εβδομάδα) στηρίζουν 40.000 θέσεις εργασίας και η επαναφορά των συνόρων θα είχε σίγουρα άμεσο και μεγάλο αντίκτυπο. Σε κάθε περίπτωση οι δύο χώρες θα πρέπει να χτίσουν μεταξύ τους ένα νέο πλαίσιο σχέσεων. Από την άλλη ένα Brexit μπορεί να δώσει νέα δυναμική στο Δουβλίνο καθώς πολλές επιχειρήσεις μπορούν να μετεγκατασταθούν εκεί από τη Βρετανία, για να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της ελεύθερης αγοράς της ΕΕ.
Μεγαλύτερη ανησυχία στη Γαλλία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού
Η Γαλλία με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να είναι ένα από τα ισχυρότερα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της ΕΕ, σίγουρα θα επηρεαστεί πολιτικά από ένα Brexit. Είναι χαρακτηριστικό ότι δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Γάλλοι έχουν χειρότερη άποψη για την ΕΕ ακόμη και από τους Βρετανούς. Αν συμβεί το Brexit σίγουρα θα πρέπει να δράσουν γρήγορα για να μην ανέβει περαιτέρω ο ευρωσκεπτικισμός. Αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία θα πιέσει για ένα γρήγορο διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ. Πέραν αυτού θα πρέπει να λυθούν μια σειρά άλλων προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από τη στιγμή που 160.000 Γάλλοι ζουν στη Βρετανία και 400.000 Βρετανοί στη Γαλλία. Οι τελευταίοι είναι πιθανό να χάσουν τα ευρωπαϊκά τους δικαιώματα και σίγουρα θα πρέπει να αναζητηθεί λύση για αυτούς. Επίσης μαζί με τη Γερμανία και με γρήγορες κινήσεις θα πρέπει να περάσουν στη μετά Brexit εποχή. Τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτή; Περισσότερη Ευρώπη σε ότι αφορά στην ασφάλεια και λιγότερη Ευρώπη σε ότι αφορά στους κανόνες που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή.
Μεγαλύτερη ανησυχία στο Βέλγιο: Οικονομικό αντίκτυπο
Από τις πιο ευάλωτες χώρες στο Βrexit καθώς πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Βρετανίας.
Μεγαλύτερη ανησυχία στο Λουξεμβούργο: Ηθικό πλήγμα
Αν και ένα Brexit μπορεί να είναι καλό για τις επιχειρήσεις του Λουξεμβούργου (είναι πιθανό βρετανικές επιχειρήσεις να μετακινηθούν εκεί), το ηθικό πλήγμα για την ιδρύτρια χώρα της ΕΕ θα είναι μεγάλο.
Μεγαλύτερη ανησυχία στην Ολλανδία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού
Ενα Brexit θα ωθήσει σε άνοδο το ευρωσκεπτικιστικό κίνημα.
Μεγαλύτερη ανησυχία στη Γερμανία: Ηθικό πλήγμα
Ενα Brexit θα φέρει στη Γερμανία ένα ισχυρό πλήγμα στο ηθικό και ίσως στην πίστη στο ευρωπαϊκό όνειρο. Ωστόσο, διπλωμάτες τονίζουν ότι από εκεί και πέρα η Γερμανία θα επιδιώξει να διατηρήσει τους οικονομικούς δεσμούς της με τη Μεγάλη Βρετανία. Και αν και ένα Brexit δεν αναμένεται να μην φέρει άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στη Γερμανία, θα έχει, όμως, μεγάλες επιπτώσεις στον ηγετικό ρόλο του Βερολίνου στην ΕΕ. Το μεγάλο αντίβαρο της Βρετανίας ανάμεσα στη Γερμανία και στη Γαλλία δεν θα υπάρχει πια. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, αντιθέτως, ένα Brexit μπορεί να ενισχύσει την ήδη ισχυρή φωνή του Βερολίνου στο ευρωπαϊκό τραπέζι. Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι κάτι τέτοιο μπορεί να μην αρέσει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Μεγαλύτερη ανησυχία στην Τσεχία: Οικονομικός αντίκτυπος
Και εκεί ο ευρωσκεπτικισμός σαρώνει και υπάρχει πίεση για τη διεξαγωγή αντίστοιχου δημοψηφίσματος. Η Πράγα φαίνεται διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για ένα πιο βελούδινο διαζύγιο ΕΕ-Βρετανίας. Στέλνουν, όμως, το μήνυμα ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο θελήσει να μείνει στην Ενιαία αγορά θα πρέπει να σεβαστεί την ελεύθερη κίνηση των εργαζομένων, κάτι, όμως, που οι υποστηρικτές του Brexit απορρίπτουν.
Μεγαλύτερη ανησυχία στην Πολωνία: Οι πολίτες της που ζουν στη Βρετανία
Ενα Βrexit θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομική ζωή της Πολωνίας και αυτό γιατί ένα εκατ. Πολωνοί ζουν στη Βρετανία. Μετά από ένα Brexit υπάρχει ο φόβος ότι όλοι αυτοί θα χρειαστεί να επιστρέψουν και να αναζητήσουν δουλειά στη χώρα τους. Και για αυτό το λόγο ήδη σιγοψιθυρίζουν ότι αν η Βρετανία φύγει θα πιέσουν για μια ειδική εμπορική σχέση με το ΗΒ με αντάλλαγμα τα εργασιακά δικαιώματα των Πολωνών στη Βρετανία.
Μεγαλύτερη ανησυχία στη Σλοβακία: Οι πολίτες της που ζουν στη Βρετανία
Στη Σλοβακία υπάρχουν ανάλογοι φόβοι με αυτούς στην Πολωνία. 90.000 Σλοβάκοι ζουν στη Μεγάλη Βρετανία και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί με αυτούς σε περίπτωση Brexit. Πάντως, στη Σλοβακία ελπίζουν ότι τα δικαιώματά τους θα διατηρηθούν.
Μεγαλύτερη ανησυχία στην Ουγγαρία: Απώλεια ενός συμμάχου
Ενα Brexit είναι πιθανό να αποθρασύνει τον Βίκτορ Ορμπάν ο οποίος έχει επικρίνει πολλές φορές την ΕΕ ειδικά για τη στάση του στο προσφυγικό. Μια αποχώρηση της Βρετανίας μπορεί να αποτελέσει για την Ουγγαρία την ευκαιρία για προωθήσει ένα δικό του δημοψήφισμα για να μην δεχτεί πρόσφυγες. Ωστόσο, ένα Brexit θα είναι σημαντικό πλήγμα για τον Ορμπάν ο οποίος πολλές φορές έχει βρει στον Κάμερον ένα στήριγμα για να πιέσει κατά διαφόρων πολιτικών. Για αυτό άλλωστε έχει στείλει το μήνυμά του κατά του Brexit, ενώ ο ΥΠΕΞ του έχει προειδοποιήσει για πολιτικές και οικονομικές συνέπειες στη χώρα του.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Απλά θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι να βρεθεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας προς το αμοιβαίο συμφέρον και των δύο πλευρών. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε τώρα είναι ότι αναγκαστικά πρέπει να φοράμε όλοι το ίδιο Γερμανικό κουστούμι και από ότι φαίνεται μόνο στους Γερμανούς ταιριάζει. Τι θα πει ότι έχει πρόβλημα η Αγγλία με την Ιρλανδία. Μα πριν από 20 χρόνια πάλι είχαν σύνορα και δεν είχαν στρατό να τα φυλάει. Ακόμα και πριν από 30 χρόνια όταν πέρναγες από την Γαλλία στην Ελβετία νόμιζες ότι απλά περνούσες μια πύλη. Πότε πότε υπήρχαν έλεγχοι αλλά όλα, ακόμα και τότε, ήταν χαλαρά όπως θα παραμείνουν και τώρα. Όταν όμως η Αγγλία θελήσει να κόψει το ρεύμα των μεταναστών δεν θα είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί την βλακώδη Γερμανική πολιτική (που βέβαια είναι συμφέρουσα για την Γερμανία).