Κάθε χρόνο, τα μέλη της Ένωσης Βρετανικής Φαρμακοβιομηχανίας («ABPI») υποχρεούνται να αποκαλύπτουν τα χρήματα που έχουν καταβληθεί σε οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης. Τα δεδομένα συγκεντρώνονται και δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Disclosure UK.
Οι γνωστοποιήσεις αποκαλύπτουν ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν καταβάλει σε οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου 404 εκατομμύρια λίρες την τριετία 2020-2022 – 150 εκατομμύρια λίρες, ή 37%, καταβλήθηκαν από πέντε φαρμακευτικές εταιρείες: GlaxoSmithKline, Sanofi Aventis, Novartis, Pfizer και AstraZeneca.
Υπάρχουν λίγες λεπτομέρειες σχετικά με το τι αφορούν αυτές οι πληρωμές, εκτός από το ότι δεν αφορούν δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης.
Σε προηγούμενο άρθρο, αποκαλύψαμε ότι η AstraZeneca πλήρωνε τηλεοπτικούς γιατρούς για να προωθήσουν τα εμβόλια και να υποβαθμίσουν τους τραυματισμούς από τα εμβόλια – που ονομάστηκε ITVGate. Πιθανώς με παρόμοιο τρόπο, η GlaxoSmithKline πλήρωσε δημοσιογράφους για την «ευαισθητοποίηση σε θέματα ασθενειών».
Χρησιμοποιώντας την ίδια βάση που χρησιμοποιήσαμε στο προηγούμενο άρθρο μας για τους επαγγελματίες υγείας («HCPs»), συγκεντρώσαμε τα δεδομένα της βάσης δεδομένων Disclosure UK για τα έτη 2020 έως 2022 για τη μεταφορά αξιών («ToVs») από φαρμακευτικές εταιρείες σε οργανισμούς υγείας («HCOs»). Οι ToVs περιλαμβάνουν οικονομικές πληρωμές και πληρωμές σε είδος.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Πρακτικής της ABPI:
«οργανισμός υγειονομικής περίθαλψης» σημαίνει είτε μια υγειονομική, ιατρική ή επιστημονική ένωση ή οργανισμό, όπως νοσοκομείο, κλινική, ίδρυμα, πανεπιστήμιο ή άλλο διδακτικό ίδρυμα ή επιστημονική εταιρεία της οποίας η επαγγελματική διεύθυνση, ο τόπος σύστασης ή ο κύριος τόπος λειτουργίας βρίσκεται στην Ευρώπη, είτε έναν οργανισμό μέσω του οποίου ένας ή περισσότεροι επαγγελματίες υγείας ή άλλοι σχετικοί υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων παρέχουν υπηρεσίες.
Κώδικας ορθής πρακτικής της ABPI, ρήτρα 1.8
Παρόλο που οι μέθοδοι δημοσιοποίησης μπορεί να διαφέρουν σε ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες, η συντριπτική πλειοψηφία ακολουθεί τον ορισμό του HCO της ABPI, σύμφωνα με τις οδηγίες της ABPI για τα δεδομένα του 2022 Disclosure UK.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων ενός ατόμου μπορεί να τύχει προστασίας από τον νόμο περί προστασίας δεδομένων και τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων («GDPR») και, επομένως, η πλήρης έκταση των πληρωμών προς τους HCP μπορεί να μην δημοσιοποιείται.
Ωστόσο, οι πληροφορίες σχετικά με τους HCO δεν θεωρούνται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, επομένως δεν απαιτείται νόμιμη βάση για τη δημοσίευση των ονομάτων και των διευθύνσεων των οργανισμών στο Disclosure UK. «Αναμένουμε το 100% των αξιών που καταβάλλονται στους HCOs να δημοσιεύονται μεμονωμένα στο Disclosure UK», αναφέρει η ABPI σε ένα φυλλάδιο.
Συνολικά, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν καταβάλει 403,7 εκατομμύρια λίρες σε οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης κατά την τριετία 2020 έως 2022, με σχεδόν 338,5 εκατομμύρια λίρες να προέρχονται από μόλις 20 φαρμακευτικές εταιρείες. Παρακάτω έχουμε επισυνάψει ένα pdf με τον πλήρη κατάλογο ταξινομημένο από τις μεγαλύτερες προς τις μικρότερες τιμές, ακολουθούμενο από έναν κατάλογο με τις 20 εταιρείες που έκαναν τις μεγαλύτερες πληρωμές.
Όπως σημειώσαμε στο προηγούμενο άρθρο μας, η εταιρεία που πραγματοποίησε τις μεγαλύτερες πληρωμές σε HCPs κατά την περίοδο 2020-2022 ήταν η AstraZeneca και ακολουθούσε η GlaxoSmithKline («GSK»). Παρόλο που η AstraZeneca δεν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για τους HCOs, έρχεται στην πέμπτη θέση. Στην κορυφή του καταλόγου των HCOs βρίσκεται η GSK.
Από τα 12,5 εκατομμύρια δολάρια που κατέβαλε η GSK σε ΕΚΑ το 2022, τα 9,6 εκατομμύρια λίρες (77%) πήγαν σε 20 ιδρύματα, με το King’s College του Λονδίνου να είναι μακράν ο μεγαλύτερος δικαιούχος. Στην παρακάτω εικόνα των 20 κορυφαίων δικαιούχων, σημειώστε τις πληρωμές προς την Αγγλία για τη Δημόσια Υγεία και το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας για την Υγεία και την Φροντίδα («NICE»).
Το Public Health England αντικαταστάθηκε από τον Οργανισμό Ασφαλείας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου («UKHSA») και το Γραφείο Βελτίωσης της Υγείας και Ανισοτήτων. Το NICE εξέδωσε την κατευθυντήρια γραμμή NG163 που χρησιμοποιήθηκε για τη θανάτωση των ηλικιωμένων κατά τη διάρκεια της λεγόμενης πανδημίας του 2020 από τα κολοβακτηρίδια.
Πληρωμές της GSK στο King’s College του Λονδίνου
Εάν πραγματοποιηθεί αναζήτηση για το «King’s College London» στον ιστότοπο Disclosure UK, επιστρέφονται διάφοροι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης ή «ονόματα ιδρυμάτων». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το King’s έχει διάφορες τοποθεσίες και συνεπώς διευθύνσεις. Τα 2,4 εκατομμύρια λίρες από την GSK, για παράδειγμα, καταβλήθηκαν σε μια διεύθυνση στο Strand του Λονδίνου.
Ο κύριος όγκος των πληρωμών από φαρμακευτικές εταιρείες, και όλες οι πληρωμές από την GSK, σχετίζονται με «συμβεβλημένες υπηρεσίες». Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με το τι συμβόλαιο είχε συνάψει η King’s για να κάνει για την GSK.
Τον Σεπτέμβριο του 2021, η GSK και το Comprehensive Cancer Centre στο King’s College του Λονδίνου δημιούργησαν μια πενταετή συνεργασία για να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το πώς και γιατί ορισμένοι ασθενείς ανταποκρίνονται σε ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο και τι μπορεί να οδηγεί στην εξέλιξη της νόσου σε άλλους.
Η συνεργασία, γνωστή ως Translational Oncology Research Hub, συγκεντρώνει 10 ειδικούς σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης από την GSK και 10 ειδικούς σε θέματα ογκολογίας από το King’s College του Λονδίνου για να συνεργαστούν στα εργαστήριά τους.
Τον Μάιο του 2022, 8 μήνες αφότου η GSK σύναψε συνεργασία με το King’s, ο καθηγητής Tony Ng – ο οποίος είναι επικεφαλής του Comprehensive Cancer Centre και συνδιευθυντής της Σχολής Καρκίνου και Φαρμακευτικών Επιστημών του King’s College – εντάχθηκε στην GSK με μερική απασχόληση, για να βοηθήσει στη δημιουργία του Translational Oncology Research Hub.
Ο κόμβος στοχεύει στη διερεύνηση του ρόλου της γενετικής στην ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών για τον καρκίνο. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εργαλείων που θα υποστηρίζουν τη λήψη κλινικών αποφάσεων για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών. Η σύμπραξη φαίνεται να αφορά δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, γεγονός που είναι καθοριστικό όσον αφορά τη δημοσιοποίηση των ToVs, δεδομένου ότι δεν αποτελεί μέρος των 2,4 εκατομμυρίων λιρών που δημοσιοποιήθηκαν ως καταβληθέντα σε HCOs.
Οι πληρωμές σε HCOs, όπως αποκαλύπτονται στη βάση δεδομένων Disclosure UK, δεν αφορούν έρευνα και ανάπτυξη. Σύμφωνα με την ABPI, τα ToV που αφορούν δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης αποκαλύπτονται στην κατηγορία «συγκεντρωτικά στοιχεία». Στην κατηγορία αυτή, οι μεμονωμένοι αποδέκτες δεν κατονομάζονται. Ορισμένα συγκεντρωτικά ποσά αποκαλύπτουν αν η πληρωμή έγινε σε HCP ή HCO, αλλά ο κύριος όγκος των πληρωμών δεν αποκαλύπτει καν αυτό το ποσό των πληροφοριών.
Το 2022, στο πλαίσιο της κατηγορίας «συγκεντρωτικά στοιχεία», η GSK κατέβαλε μη κατονομαζόμενους HCPs, HCOs και άλλους σχετικούς φορείς λήψης αποφάσεων 29,5 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας για δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, ποσό σημαντικά υψηλότερο (πάνω από 10 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας) από ό,τι τα δύο προηγούμενα έτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι δαπάνες της συνεργασίας GSK/King’s γνωστοποιούνται στο πλαίσιο της κατηγορίας «συγκεντρωτικά στοιχεία».
Ωστόσο, όπως φαίνεται στην τελευταία σειρά του παρακάτω πίνακα, οι πληρωμές προς το King’s College London έχουν επίσης αυξηθεί δραματικά το 2022, γεγονός που υποδηλώνει ότι η συνεργασία της GSK και του King’s College London είναι κάτι περισσότερο από απλή έρευνα και ανάπτυξη.
Πληρωμές της GSK σε ασθενείς, δημοσιογράφους και μέλη του κοινού στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ξεκινώντας από τα δεδομένα του 2022, η ABPI απαιτεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες να δημοσιεύουν συγκεντρωτικές πληροφορίες, χωρίς να κατονομάζουν άτομα, σχετικά με τις σχέσεις με ορισμένα μέλη του κοινού στους δικούς τους ιστότοπους. Η GSK δημοσίευσε τα στοιχεία αυτά ΕΔΩ.
Το 2022, για ορισμένες συμβεβλημένες υπηρεσίες η GSK κατέβαλε:
488.000 λίρες Αγγλίας σε 199 μέλη του κοινού για διαφημιστικές πινακίδες, υποστήριξη κλινικής απεικόνισης, βιβλιογραφική ανασκόπηση, στατιστική συμβουλευτική, τεχνολογική συμβουλευτική και πολιτική,
19.000 λίρες σε 59 ασθενείς για τη συμμετοχή ομιλητών, ιστορίες ασθενών, συμβουλευτικό συμβούλιο ασθενών και,
33.000 λίρες σε 3 δημοσιογράφους για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασθένεια.
Θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζαμε τα ονόματα των δημοσιογράφων και για ποιες ασθένειες ευαισθητοποιήθηκαν, αλλά, δυστυχώς, οι πληροφορίες αυτές δεν απαιτούνται από την ABPI και έτσι δεν παρέχονται.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice