Το 2015, μια διεθνής ομάδα ερευνητών ταξίδεψε στον απομονωμένο Παγετώνα Γκουλία στην Υψηλή Πλάκα του Θιβέτ, στα Ιμαλάια, για να συλλέξει εκατοντάδες μετρικούς πυρήνες πάγου. Εντός του πάγου, ανακαλύφθηκαν πάνω από 1.700 είδη ιών – σχεδόν όλοι νέοι για την επιστήμη.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο Nature Geoscience, προσφέρει μια εικόνα για το πώς οι ιοί έχουν προσαρμοστεί στις κλιματικές αλλαγές διαχρονικά.
Η σημασία της διατήρησης των δεδομένων
Η πιο σημαντική ανακάλυψη είναι ότι πρόκειται για μια προσπάθεια προστασίας των δεδομένων που αποθηκεύονται σε παγωμένα εδάφη που πλέον δεν είναι μόνιμα. Εδάφη που έχουν παραμείνει παγωμένα για χιλιάδες χρόνια λιώνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Η πρόκληση της εξαγωγής και μελέτης πυρήνων πάγου
Η εξαγωγή ενός πυρήνα πάγου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η διαδικασία απαιτούσε μια αποστολή περίπου 60 ατόμων να ταξιδέψει στην πλαγιά του Γκουλία, πάνω από 6 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Χρησιμοποιώντας μια ειδική μηχανή, ο πυρήνας εξήχθη προσεκτικά σε βάθος 300 μέτρων, που αντιστοιχεί σε 41.000 χρόνια ιστορίας. Στη συνέχεια, κόπηκε σε τμήματα ενός μέτρου για τη μεταφορά, απαιτώντας, φορτηγά ψύξης και αεροπλάνα πριν το πολύτιμο φορτίο φτάσει τελικά στο εργαστήριο.
Τα ευρήματα της έρευνας
Μέσα στους πυρήνες, η ομάδα ανακάλυψε γενετικές πληροφορίες από 1.705 είδη ιών σε εννέα αρχαίες χρονικές περιόδους. Οι ιοί που μελετήθηκαν ήταν βακτηριοφάγοι — ιοί που μολύνουν μόνο βακτηριακά είδη.
Το 97% των ιών στον πάγο ήταν νέα για την επιστήμη. Η ανακάλυψη αύξησε κατά 50 φορές την ποσότητα ιογενών πληροφοριών από το παγωμένο έδαφος που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες.
Οι ερευνητές ανέλυσαν πώς οι ιοί που μολύνουν βακτήρια άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου και με τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια των 41.000 ετών.
Η πιθανότητα επικινδυνότητας αρχαίων ιών
Οι αρχαίοι ιοί κλειδωμένοι στο παγωμένο έδαφος για δεκάδες χιλιάδες χρόνια έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν ανθρώπους και να εξαπλωθούν γύρω από τον κόσμο. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η γνωσιακή ανταλλαγή και η συνεργασία είναι οι καλύτεροι τρόποι για να σταματήσουν μελλοντικές πανδημίες.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα δε φαίνεται πολύ ανήσυχη για την πρόκληση της επόμενης πανδημίας. «Οι παγετώνες αντιπροσωπεύουν μερικά από τα καθαρότερα περιβάλλοντα στη Γη. [Περιέχουν] εξαιρετικά χαμηλή βιομάζα» δήλωσε ο Professor Thompson.
Ένας ιδιαίτερα επιθετικός αρχαίος ιός ή βακτήριο θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο αν μολύνει ανθρώπους ή ζώα.
Αλλά σύμφωνα με τη Δρ Harvey, η συντριπτική πλειονότητα των ιών στο παγωμένο έδαφος μολύνει βακτήρια, όχι ανθρώπους. «Είναι πολύ απίθανο ότι [οι ερευνητές] θα μπορούσαν να αποψύξουν κάτι που θα προκαλέσει πρόβλημα» είπε.
«Πρέπει να ανησυχούμε πολύ περισσότερο για … νέα πράγματα που εξελίσσονται παρά για παλιά πράγματα που επιστρέφουν».
foxreport.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
εχουν τρελαθει τελειως οι χαζογενετιστες και οι χαζοεπιστημονες, ουτε στο pc δεν εχει τοσους ιους
η σατανιαση εχει σπασει ολα τα ρεκορ