Ένα πρόσφατο νομοθέτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες έδωσε στον πρόεδρο απαράμιλλη εξουσία να περιορίζει την πρόσβαση σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, προκαλώντας σημαντική ανησυχία για τις ευρείες επιπτώσεις και τον πιθανό αντίκτυπο στους χρήστες.
Ο Scott Johnsson, εξέχουσα προσωπικότητα στον τομέα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, άσκησε έντονη κριτική για την εκτεταμένη εμβέλεια του νόμου στις 6 Ιουνίου, εκφράζοντας:
“Είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι πρόκειται για κάτι άλλο εκτός από μια προεδρική απαγόρευση που στοχεύει στο επίπεδο των χρηστών, παρέχοντας στον Πρόεδρο την εξουσία να αναστέλλει κάθε πρωτόκολλο ή έξυπνο συμβόλαιο που προσδιορίζεται από τον Υπουργό Οικονομικών ως “ελεγχόμενο, διαχειριζόμενο ή διαθέσιμο” από έναν παραβάτη ξένων κυρώσεων. Το εύρος του πεδίου εφαρμογής του και οι επιπτώσεις του είναι συγκλονιστικές, δυνητικά συσσωρεύοντας τους χρήστες σε αλυσίδες KYC/αδειοδοτημένες”.
Στις 5 Ιουνίου, ένα άτομο στην πλατφόρμα X μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με τη στρατηγική εισαγωγή νομοθετικών στοιχείων από τον γερουσιαστή Mark Warner (D-VA), θέτοντας τις βάσεις για τις πρόσφατα εξεταζόμενες σαρωτικές εξουσίες που παραχωρούνται στον πρόεδρο των ΗΠΑ επί των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Η νομοθεσία ορίζει ευρέως τα “ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία”, περιλαμβάνοντας κάθε ψηφιακή αναπαράσταση αξίας που καταγράφεται σε κρυπτογραφικά ασφαλείς κατανεμημένους καταλόγους, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοκόλλων επικοινωνίας, των έξυπνων συμβολαίων ή παρόμοιου λογισμικού που διευκολύνει τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών και τις εμπορικές συμφωνίες για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
Βάσει του νόμου αυτού, ο πρόεδρος έχει την εξουσία να απαγορεύει συναλλαγές μεταξύ αμερικανικών φυσικών προσώπων και αλλοδαπών οντοτήτων που έχουν αναγνωριστεί ως υποστηρικτές τρομοκρατικών οργανώσεων. Αυτό περιλαμβάνει την επιβολή αυστηρών όρων σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διατηρούν λογαριασμούς στις ΗΠΑ, εάν διαπιστωθεί ότι διευκολύνουν τέτοιες συναλλαγές.
Η ανάλυση του Johnsson υπογραμμίζει την ευρεία εμβέλεια του νόμου, υποχρεώνοντας δυνητικά τους χρήστες να μεταναστεύσουν προς τα συμβατά και επιτρεπόμενα δίκτυα blockchain με το Know Your Customer (KYC), περιορίζοντάς τους έτσι σε ρυθμιζόμενες αλυσίδες blockchains. Προειδοποιεί να μην θεωρηθεί αυτή η κίνηση ως προσπάθεια επιβολής ελέγχου επί των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων με το πρόσχημα των αντιτρομοκρατικών προσπαθειών.
Τα στοιχεία που φέρεται να εισήγαγε ο Γουόρνερ, τα οποία επιτρέπουν αυτή την προεδρική εξουσία, αντλούν έμπνευση από τον νόμο για την πρόληψη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ο οποίος εισήχθη τον Δεκέμβριο του 2023. Ο νόμος αυτός εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες απειλές που αφορούν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
Αν και δεν είναι ακόμη νόμος, η νομοθεσία αυτή είναι έτοιμη να περάσει κάτω από το ραντάρ, εκτός εάν η σημαντική δημόσια κατακραυγή προκαλέσει δράση. Τέτοια ολοκληρωμένα νομοσχέδια, συχνά φορτωμένα με μυριάδες διατάξεις, μπορεί να περάσουν απαρατήρητα μέχρι να τεθούν σε ισχύ, καθιστώντας τον προσεκτικό έλεγχο επιτακτικό.
Τι είναι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία;
Ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο περιλαμβάνει οποιοδήποτε στοιχείο σε ψηφιακή μορφή, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων χρήσης. Μεταξύ των πιο γνωστών παραδειγμάτων είναι εκείνα που σχετίζονται με το κρυπτονόμισμα και την τεχνολογία blockchain, όπως τα ίδια τα κρυπτονομίσματα, τα μη φθαρτά token (NFTs) και τα εικονικά ακίνητα εντός του metaverse.
Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, από φωτογραφίες και βίντεο έως έγγραφα. Για παράδειγμα, μια φωτογραφία που είναι αποθηκευμένη σε ένα τηλέφωνο ή έναν υπολογιστή χαρακτηρίζεται ως ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, δεδομένης της ψηφιακής μορφής της και των δικαιωμάτων του χρήστη ως δημιουργού, που επιτρέπει τη δημοσίευση σε έναν ιστότοπο ή την πιθανή πώληση.
Ενώ η γενική έννοια των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων είναι κατανοητή, οι κατηγορίες τους μπορεί να είναι ποικίλες, με τα περιουσιακά στοιχεία επενδυτικού χαρακτήρα να παρουσιάζουν συχνά μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Για να διευκρινίσουμε περαιτέρω, ας εμβαθύνουμε σε δύο σημαντικούς τύπους: τα κρυπτονομίσματα και τα NFTs.
Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν ψηφιακά νομίσματα που χρησιμοποιούν κρυπτογραφία και λειτουργούν σε αποκεντρωμένα δίκτυα. Τα δίκτυα αυτά, που στερούνται κεντρικής εποπτείας, βασίζονται σε ένα κατανεμημένο δίκτυο συσκευών για την επικύρωση και την καταγραφή των συναλλαγών, επιτυγχάνοντας έτσι την αποκέντρωση.
Τα NFTs, από την άλλη πλευρά, υποδηλώνουν την κυριότητα ενός ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου. Στο πλαίσιο μιας φωτογραφίας, η κοπή ενός NFT δημιουργεί ένα ψηφιακό αρχείο που επιβεβαιώνει την ιδιοκτησία. Η μεταγενέστερη μεταβίβαση του NFT σε άλλο μέρος τον ορίζει ως νέο ιδιοκτήτη, με τους δημιουργούς να έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν δικαιώματα επί των μελλοντικών πωλήσεων.
Τα NFT αντιπροσωπεύουν μια αξιοσημείωτη καινοτομία στο πεδίο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, διευκολύνοντας την επαλήθευση της ιδιοκτησίας και τον εξορθολογισμό των συναλλαγών για διάφορα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Σε περιπτώσεις όπου προκύπτουν διαφωνίες σχετικά με τα δικαιώματα χρήσης, τα NFTs χρησιμεύουν ως έγκυρα αρχεία για την επίλυση τέτοιων διαφορών.
Τα αποκεντρωμένα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα κρυπτονομίσματα και τα NFTs, αξιοποιούν την τεχνολογία blockchain για να λειτουργούν ανεξάρτητα από τις κεντρικές αρχές. Μια αλυσίδα μπλοκ, που λειτουργεί ως διαφανές βιβλίο, καταγράφει τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων σε μπλοκ, τα οποία στη συνέχεια επικυρώνονται και προσαρτώνται στην αλυσίδα από τους κόμβους του δικτύου.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice