Πρόβλημα που η λύση του δεν θα ΄ναι εύκολη ,προκύπτει από τη Βηρυττό! Όπως γράφει η Καθημερινή της Κύπρου, ο Λίβανος ορθώνει το ανάστημα του στο ζήτημα του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η γειτονική χώρα στέλνει στο Ισραήλ και στις περιφερειακές χώρες προειδοποίηση που αφορά το μέλλον του EastMed.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, ο Λίβανος την Πέμπτη προειδοποίησε τους γείτονές του στην Ανατολική Μεσόγειο ότι ο νέος αγωγός φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο EastMed, δεν θα πρέπει να παραβιάζει τα θαλάσσια σύνορά του. Η προειδοποίηση αφορά τόσο το Ισραήλ όσο και την Κύπρο και την Αίγυπτο.
Ο Λίβανος έχει μια ανεπίλυτη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορά του με το Ισραήλ σε μια περιοχή περίπου 860 τετ. χλμ.
Ο διεθνής τύπος υπενθυμίζει ότι η Βηρυτός έχει μια ανεπίλυτη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα της με το Ισραήλ -την οποία θεωρεί ως εχθρική χώρα- σε μια θαλάσσια περιοχή περίπου 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων (330 τετραγωνικά μίλια) που εκτείνεται κατά μήκος ενεργειακών μπλοκ.
Επίσης, προσθέτει ότι το Ισραήλ ελπίζει ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών χωρών για την κατασκευή αγωγού 2.000 χιλιομέτρων (1.243 μιλίων) που θα συνδέει τους τεράστιους πόρους φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη μέσω της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας. Το σχέδιο υπολογίζεται ότι θα έχει κόστος 7 δισ. δολάρια.
Επιστολή σε ΟΗΕ, Ε.Ε., Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Γκεμπράν Μπάσιλ, δήλωσε ότι είχε απευθυνθεί με γραπτές επιστολές στον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας και ζήτησε όπως ο νέος αγωγός να μην παραβιάζει την λιβανέζικη ΑΟΖ.
Σε αντίγραφο της επιστολής που εστάλη στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, την οποία εξασφάλισε το Reuters, ο κ. Μπάσσιλ δήλωσε ότι ο Λίβανος δεν θα επιτρέψει την παραβίαση της κυριαρχίας του.
Οι νέες κινήσεις του Λιβάνου
Ας σημειωθεί ότι το περασμένο έτος, ο Λίβανος χορήγησε άδεια σε κοινοπραξία της ιταλικής ΕΝΙ, της γαλλικής Total και της ρωσικής Novatek για να πραγματοποιήσει την πρώτη υπεράκτια έρευνα φυσικού αερίου σε δυο οικόπεδα. Το οικόπεδο 9 του Λιβάνου συγκρούεται με τα ισραηλινά συμφέροντα.
militaire.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice